Κύρια θέματα, Καύκασος • 18/03/2021 - 16:34
Δημοσίευμα-σοκ μήνυμα σε ΗΠΑ: Ρωσία και Τουρκία έστησαν τον πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να διαλυθεί γεωπολιτικά η Γεωργία και να ελεγχθεί ο TAP!
Το χρονικό μιας προδοσίας - Επόμενος στόχος η Γεωργία
Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας
Ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έγινε για να ενωθεί Τουρκία-Ναχιτσεβάν-Αζερμπαϊτζάν ώστε να υπάρξει αναδιάταξη των ενεργειακών οδών επιφέροντας τεράστιο γεωπολιτικό κτύπημα στην Γεωργία και εν τέλει ελέγχοντας τον αγωγό TAP.
Αυτό ακριβώς αναφέρει συγκλονιστικό ρωσικό δημοσίευμα το οποίο ρίχνει “φως” στα αίτια της προδοσίας των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στέλνει “μήνυμα” στις ΗΠΑ για το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης.
Επιβεβαιώνει δε απόλυτα το WarNews247 το οποίο είχε σημειώσει εξαρχής ότι:
“…Oι δύο χώρες, Ρωσία και Τουρκία, “μοιράζουν” τις περιοχές κοινού ενδιαφέροντος. Το ίδιο έκαναν στην Συρία (στα κουρδικά καντόνια απομάκρυναν ΗΠΑ, κοινές ρωσοτουρκικές περιπολίες), το ίδιο στην Λιβύη (στα δύο η χώρα), το ίδιο στον Καύκασο (κοινή ρωσοτουρκική δύναμη, η Μόσχα παρέδωσε το Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να ελεγχθεί το Αζερμπαϊτζάν, να υπάρξει σύνδεση Ναχιτσεβάν με Αζερμπαϊτζάν προς όφελος της Τουρκίας και να ασκηθούν πιέσεις στον TAP και στην δυτική Γεωργία) και το ίδιο θα πράξουν και στην Ουκρανία!
Είναι πλέον φανερό πως η Γεωργία και ο αγωγός TAP αποτελούν στόχο στο κοντινό μέλλον. O TAP μέχρι τώρα παράκαμπτε την Αρμενία και περνούσε μέσω Γεωργίας στην Τουρκία. Αυτό πλέον θέλουν να το αλλάξουν για να ελεγχθεί η ροή του φυσικού αερίου.
Ας δούμε το δημοσίευμα
Διαβάστε επίσης
“Το τέλος του πολέμου στο Καραμπάχ πλήττει τη Γεωργία”
“Το τέλος του πολέμου στο Καραμπάχ ήταν η αρχή μιας διαδικασίας αποκατάστασης των δεσμών της Τουρκίας με την Ρωσία και το Ιράν στην περιοχή χρησιμοποιώντας το Αζερμπαϊτζάν και την Γεωργία.
Ο κύριος στόχος της διαδικασίας εγκαθίδρυσης σχέσεων μεταξύ των χωρών αυτών ήταν μια αλλαγή- ή για να ακριβολογούμε μια μείωση- στο στάτους της Γεωργίας ως “χώρα μεταφοράς φυσικού αερίου”. Να μην χρησιμοποιεί δηλαδή την γεωπολιτική της θέση απέναντι στην Τουρκία και στο Αζερμπαϊτζάν.
Μόλις οι συμφωνίες του Καραμπάχ υπεγράφησαν, η Τουρκία αμέσως ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου στο Ναχιτσεβάν και την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Sharur-Nakhichevan-Julfa.
Δείτε εδώ το βίντεο
“Νέοι οδικοί άξονες φυσικού αερίου χωρίς την Γεωργία”
Αριθμός Τούρκων και Αζέρων ειδικών εκφράζουν την γνώμη ότι υπάρχουν πιθανότητες χρησιμοποίησης των νέων οδικών αξόνων για νέους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου σε συνάρτηση με την επανέναρξη του σιδηροδρομικού δικτύου Ρωσίας-Τουρκίας και Ιράν.
Και εδώ η Γεωργία αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως αρχίζει να τίθεται στο περιθώριο… από τον αυτοκινητόδρομο προς την άκρη του δρόμου.
Κάποιοι ειδικοί συζητούν την αποκατάσταση των μεταφορικών διαδρομών στην περιοχή μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας, Αρμενίας και Ρωσίας.
Τονίζουν δε πως αν οι πολιτικές αποφάσεις οριστικοποιηθούν αυτό θα οδηγήσει σε κολοσσιαίες οικονομικές απώλειες για την Γεωργία η οποία μέχρι τώρα ήταν σημαντικός παράγοντας στις μεταφορές της περιοχής.
“Η Γεωργία διαλύεται γεωπολιτικά”
Μαζί όμως με τις οικονομικές απώλειες, η Γεωργία θα χάσει και σε γεωπολιτικούς όρους.
Σύμφωνα με Ρώσους επιστήμονες, η άμεση πρόσβαση του Αζερμπαϊτζάν μέσω Ναχιτσεβάν στην Τουρκία, αποδυναμώνει σημαντικά την γεωπολιτική λειτουργία της Τιφλίδας από την στιγμή που πλέον θα υπάρξει μεγάλη “ενοποίηση” των χωρών αυτών και η Γεωργία δεν θα είναι πλέον η μόνη οδός άμεσης επικοινωνίας.
Πηγές της Γεωργίας τόνισαν ότι “κανείς δεν μπορεί να μην προσέξει την προετοιμασία της Άγκυρας για μια σειρά γεγονότων που στην τωρινή κατάσταση ενδυναμώνει σχέσεις και πετυχαίνει τα αποτελέσματα που θέλει διατηρώντας σχέσεις με τους συνεργάτες της”.