Κύρια θέματα, ΗΠΑ, Διεθνή Θέματα • 09/04/2021 - 13:56
Διχάζει τις ΗΠΑ η απόφαση Μπάιντεν για περιορισμό της οπλοκατοχής - Πώς αποκτούν όπλα οι Αμερικανοί - Τι λέει το Σύνταγμα
Αντιδρούν τουλάχιστον οι μισοί Αμερικανοί πολίτες και η National Rifle Association
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Μια νέα κρίση που θα διχάσει τις ΗΠΑ ετοιμάζεται να ξεσπάσει λόγω της εμμονής των Δημοκρατικών και της κυβέρνησης Μπάιντεν να περιορίσει την οπλοκατοχή.
Βέβαια τίθεται το ερώημα πως δεν θα έρθει σε αντίθεση με την Δέυτερη Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος.
ΗΠΑ: Οι κακοί θα συνεχίσουν να κάνουν ότι έκαναν και πριν
Επί του πρακτέου δεν θα αλλάξει τίποτε ως προς την δυνατότητα των «κακών» να προμηθεύονται ότι όπλο θέλουν αφού έτσι κι αλλιώς παρανόμως τα αποκτούσαν και πριν.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε σήμερα την «επιδημία» της ένοπλης βίας στις ΗΠΑ, απαριθμώντας τις πολύνεκρες επιθέσεις (Σάντι Χουκ, Ατλάντα, Μπόλντερ).
«Η βία των πυροβόλων όπλων σε αυτή τη χώρα είναι επιδημία, είναι εθνική ντροπή», υπογράμμισε, σε ομιλία του στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, ενώπιον ανθρώπων που επέζησαν από τέτοιες επιθέσεις και συγγενείς θυμάτων. «Η οδύνη τους είναι τεράστια», πρόσθεσε, παρουσιάζοντας στη συνέχεια το περιορισμένης έκτασης σχέδιό του που έχει ως στόχο να μειωθεί η οπλοκατοχή.
Ο Μπάιντεν θεωρεί ότι δεν προσβάλει την δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ
Για να γίνει κατανοητό πόσοι Αμερικανοί θέλουν να έχουν όπλα αρκεί να αξιολογηθούν τα παρακάτω στατιστικά δεδομένα:
30% των Αμερικανών κατέχουν όπλο και ένα επιπλέον 11% λέει πως ζει με κάποιον που έχει όπλο.
Ανάμεσα στους Αμερικανούς που έχουν ένα όπλο, τα δύο τρίτα (66%) λένε πως έχουν παραπάνω από ένα, με ένα 29% να έχουν πέντε ή περισσότερα!
72% των οπλοκατόχων έχουν πιστόλια και περίστροφα ενώ 62% έχουν ένα τυφέκιο και 54% διαθέτουν καραμπίνες τύπου Ίθακα ή Μόσμπεργκ. 73% των οπλοκατόχων λένε πως δεν μπορούν να δουν τον εαυτό τους χωρίς όπλο.
Ο λόγος που θέλουν οπλισμό είναι για την προστασία τους και όχι γιατί πιστεύουν πως είναι… καουμπόϊδες.
Η αλήθεια είναι πως οι ΗΠΑ είναι δύσκολη χώρα, όπως και το Μεξικό, όπως και η Ρωσία. Δεν τις λες ήσυχες χώρες. Ένας οικογενειάρχης ανησυχεί και ξέρει πως η αστυνομία δεν θα τον προστατέψει διότι απλά δεν μπορεί.
Αυτό που μπορεί είναι να πιάσει τον δολοφόνο του κατόπιν εορτής, αλλά τότε δεν θα έχει σημασία για τον ίδιο.
Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι κανένα από τα μέτρα που εισηγείται δεν παραβιάζει τη Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος, η οποία εγγυάται το δικαίωμα των πολιτών να φέρουν όπλα.
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, που σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστούν η αιματοχυσία και οι αυτοκτονίες, ο Μπάιντεν ζήτησε να απαγορευτεί η κατοχή τυφεκίων εφόδου από ιδιώτες, αλλά και οι γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας.
Στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται ένα σχέδιο με το οποίο το υπουργείο Δικαιοσύνης καλείται να πατάξει την κατοχή των αυτοσχέδιων «όπλων φαντασμάτων» (που δεν έχουν σειριακούς αριθμούς) και τη μετατροπή των πιστολιών σε τυφέκια.
Ο Μπάιντεν είπε ότι θα ζητήσει από την Υπηρεσία Αλκοόλ, Καπνού, Όπλων και Εκρηκτικών να δώσει στη δημοσιότητα μια ετήσια έκθεση για το λαθρεμπόριο όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Θα καταστεί επίσης ευκολότερο για τις Πολιτείες να υιοθετούν νόμους με τους οποίους θα επισημαίνονται οι θεωρούμενοι ως επικίνδυνοι πολίτες που έχουν στην κατοχή τους όπλα.
«Σήμερα παίρνουμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο την κρίση των όπλων αλλά αυτό που στην πραγματικότητα είναι μια κρίση δημόσιας υγείας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπενθυμίζοντας την πιο πρόσφατη μαζική δολοφονία που σημειώθηκε αυτήν την εβδομάδα στη Νότια Καρολίνα. «Για όνομα του Θεού, πρόκειται για επιδημία και πρέπει να σταματήσει», υπογράμμισε.
«Βιώσαμε περισσότερες τραγωδίες απ’ όσες μπορούμε να αντέξουμε», είπε εξάλλου η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις. «Οι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές (σ.σ. Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί) θέλουν δράση… Επομένως, αυτό που χρειάζεται είναι θέληση και το θάρρος να δράσουμε», πρόσθεσε.
«Κάθε ημέρα σε αυτή τη χώρα, πυροβολούνται 316 άνθρωποι. Κάθε ημέρα. Εκατόν έξι πεθαίνουν κάθε ημέρα», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, αξιώνοντας το αμερικανικό Κογκρέσο να προωθήσει αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοκατοχή.
Βέβαια αυτά τα οποία καταγγέλλει και ισχυρίζεται πως θέλει να τα σταματήσει ο πρόεδρος Μπάιντεν, δεν τα κάνουν οι νομοταγείς πολίτες έτσι κι αλλιώς.
Για παράδειγμα, κανείς νομοταγής πολίτης δεν αγοράζει όπλο με σιγαστήρα διότι δεν έχει σκοπό να επιτεθεί κρυφά σε κάποιον πισώπλατα ή να κάνει… υφαρμπαγή σκοπού στο σπίτι το γείτονα.
Επίσης κανείς νομοταγής πολίτης δεν πρόκειται να μετατρέψει το πιστόλι του σε τυφέκιο καθώς αυτό θα σήμαινε πως θα κατείχε ένα όπλο μη δηλωμένο και μη εξουσιοδοτημένο από τις Αρχές.
Άρα δεν θα ήταν νομοταγής.
Επίσης σπάνια νομοταγείς πολίτες αγοράζουν τυφέκια εφόδου καθώς αποτελούν μέσο επίθεσης και όχι αυτοπροστασίας, βέβαια οι «κακοί» θα συνεχίσουν να αγοράζουν και να κατέχουν τυφέκια εφόδου με τα οποία θα συνεχίσουν τις κακόβουλες πράξεις τους.
Απλά πράγματα.
Εν ολίγοις οι απαγορεύσεις Μπάιντεν δεν πρόκειται να αλλάξουν τίποτε σε ότι αφορά την χρήση βαρέως οπλισμού από κακούς ανθρώπους.
Πάλι θα τον βρουν, πάλι θα τον προμηθευτούν και πάλι θα τον χρησιμοποιήσουν.
Έτσι κι αλλιώς οι «κακοί» προμηθεύονται παρανόμως τον οπλισμό τους γιατί δεν θέλουν να είναι καταγραμμένος πουθενά για να μην τους βρίσκουν.
Αν χρησιμοποιούσαν όπλα στο όνομά τους θα ήταν σα να άφηναν «υπογραφή» σε κάθε διαπραττόμενο έγκλημα.
Αυτό που αλλάζει τουλάχιστον με τα τυφέκια εφόδου είναι ότι δεν θα μπορεί κάποιος να κλιμακώσει το μέγεθος αυτοάμυνάς του.
Εδώ στην Ελλάδα μπορεί να ακούγεται «κάπως» αλλά στις ΗΠΑ έχουν άλλη παιδεία περί όπλων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές Πολιτείες επιτρέπουν την μεταφορά όπλων σε δημόσιους χώρους και μάλιστα χωρίς άδεια.
Με το σκεπτικό ότι τα «κακόβουλα άτομα» έτσι κι αλλιώς χωρίς άδεια είναι οπλισμένα.
Τι αποφάσισε το Τενεσί
, αφού ο κυβερνήτης Μπιλ Λι υπέγραψε νομοσχέδιο που το επιτρέπει χθες Πέμπτη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Tennessean.
Με βάση τον νόμο αυτόν, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, οι περισσότεροι πολίτες άνω των 21 ετών που έχουν νόμιμα στην κατοχή τους όπλα θα επιτρέπεται να τα φέρουν δημόσια χωρίς να χρειάζονται άδεια.
Αρκεί να είναι νόμιμη η κατοχή τους.
Ο κυβερνήτης Λι ανέφερε μέσω Twitter ότι υπέγραψε τον νόμο διότι «δεν θα έπρεπε να είναι δύσκολο για τους νομοταγείς πολίτες του Τενεσί να ασκούν τα δικαιώματά τους δυνάμει της 2ης Τροπολογίας του Συντάγματος» των ΗΠΑ, ευχαριστώντας το πολιτειακό κοινοβούλιο αλλά και «την NRA» το λόμπι των όπλων, για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας αυτής .
Η National Rifle Association είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ του νόμου. Ωστόσο οι υπηρεσίες επιβολής της τάξης στο Τενεσί πρόβαλαν αντίσταση στο κείμενο, προειδοποιώντας πως υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε αύξηση των εγκλημάτων με τη χρήση πυροβόλων όπλων και να εκθέσει αστυνομικούς σε μεγαλύτερο κίνδυνο, κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας.
Από τις 50 αμερικανικές πολιτείες, 31 γενικά επιτρέπουν την οπλοφορία («open carry») σε δημόσιους χώρους χωρίς άδεια, αν και απαγορεύεται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στην καθεμία.
Ο κυβερνήτης Λι υπέγραψε τον νόμο την ημέρα που ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε τα στοχευμένα μέτρα του.
Πως καθορίζεται η οπλοκατοχή βάσει Συντάγματος
:
Αρχικά, ως οπλοκατοχή ορίζεται το δικαίωμα του πολίτη να φέρει όπλο προκειμένου να προστατέψει την σωματική του ακεραιότητα.
Στο Second Amendment του αμερικανικού συντάγματος αναφέρεται το δικαίωμα της οπλοκατοχής και ορίζεται ως “A well-regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed”.
Το σύνταγμα των ΗΠΑ θεωρεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας του πολίτη θεμελιωδώς απαραβίαστο και κατατάσσεται στο επίπεδο της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης.
Αυτό συνδέεται και με την περίπτωση της νόμιμης άμυνας, στην οποία αίρεται ο άδικος χαρακτήρας του γεγονότος όταν υπάρχει αναγκαία προσβολή του επιτιθέμενου στην οποία προβαίνει το άτομο, για να υπερασπισθεί τον εαυτό του ή άλλον από άδικη και παρούσα επίθεση που στρέφεται εναντίον του.
Το αναγκαίο μέτρο της άμυνας κρίνεται από το βαθμό επικινδυνότητας της επίθεσης, από το είδος της βλάβης που απειλούσε, από τον τρόπο και την ένταση της επίθεσης και από τις λοιπές περιστάσεις.
Το δικαίωμα στην άμυνα δεν εξισώνεται με το δικαίωμα στην οπλοκατοχή ωστόσο στις ΗΠΑ λόγω της νομικής κουλτούρας έχει σχέση.
Το δικαίωμα οπλοκατοχής προστατεύεται από τη δεύτερη τροποποίηση του Συντάγματος που έγινε στις 15/12 του 1791.
Εκεί το δικαίωμα στην οπλοκατοχή αναφέρεται ως “βοηθητικό δικαίωμα, που υποστηρίζει το φυσικό δικαίωμα της αυτοάμυνας, την αντίσταση στην καταπίεση και το καθήκον του πολίτη να ενεργεί για την υπεράσπιση του κράτους”.
Συνεπώς, η οπλοκατοχή όταν δεν αναφέρεται ρητά σε κάποιο συνταγματικό άρθρο είναι στην ευχέρεια του κάθε κράτους να τη ρυθμίσει περιοριστικά για να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον.
Το εκάστοτε κράτος θα υπολογίσει αν είναι επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια η οπλοφορία ή όχι.
Δυο μόνο χώρες στον κόσμο έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα της οπλοκατοχής και το προβλέπουν ρητά στο Σύνταγμα τους.
Αυτές είναι οι ΗΠΑ και το Μεξικό.
Όπως τονίζεται σε συγκεκριμένη έκθεση για την Αμερική, οι νομοθέτες προσπαθούσαν να προσεγγίζουν το ζήτημα προσεκτικά εξαιτίας του διχασμού της γνώμης ανάμεσα στους ψηφοφόρους.
Αυτό οφείλεται σε κάποια γεγονότα της πολιτισμικής ιστορίας της ηπείρου, καθώς και σε ιστορικά γεγονότα όπως, ο Αμερικανικός Εμφύλιος ή η Αμερικανική επανάσταση, αλλά και η αντίληψη της Άγριας Δύσης’’ που επικρατεί στην κοινή γνώμη.
Είναι φανερό λοιπόν ότι και η νομική κουλτούρα, αλλά και το Σύνταγμα των ΗΠΑ διευκολύνουν την οπλοκατοχή.
Πέραν όμως της νομικής πλευράς, απτά η διαδικασία απόκτησης όπλου διευκολύνει το γεγονός.
Αυτό που προβλέπει η νομική διαδικασία είναι το Form 4473, και παρέχεται από τον ATF, (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives) που αποτελεί ομοσπονδιακό οργανισμό επιβολής νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και είναι υπεύθυνος για την παράνομη χρήση, κατασκευή και κατοχή όπλων, εκρηκτικών, αλλά και της παράνομης διάθεσης αλκοόλ και προϊόντων καπνού.
Ο αγοραστής παραθέτει όνομα, διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης, ηλικία, ύψος, εθνικότητα, φυλή, φωτογραφία από κυβερνητική αρχή, υπογραφή, έλεγχο ποινικού μητρώου και ένορκη βεβαίωση ότι πληροί τις προϋποθέσεις του ομοσπονδιακού κράτους προκειμένου να αγοράσει όπλο.
Το ΑΦΜ είναι προαιρετικό, ενώ παρατίθεται ακόμα ο τύπος του όπλου, το μοντέλο και ο σειριακός αριθμός.
Οι υπάλληλοι του ΑTF διαβεβαιώνουν ότι η εύρεση του κατόχου του όπλου είναι διαδικασία που αφορά 70 τηλέφωνα και διάστημα τουλάχιστον πέντε ημερών.