Η Μόσχα δοκίμασε σε παίγνιο πολέμου διηπειρωτικό πύραυλο YARS με πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές και με νέο σύμπλεγμα μέσων «τρυπώντας» την αντυπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ στην Κορεατική σε μια προσομοίωση ολέθρου.
Ο βαλλιστικός διηπειρωτικός πύραυλος YARS εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Πλετσέκ με στόχο την χερσόνησο Καμτσάτκα σε ένα σαφές «μήνυμα» σε όλους όσους εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην Κορεατική χερσόνησο.
Ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για προσωπικό «μήνυμα» του Ρώσου προέδρου στις ΗΠΑ, για την πρόσφατη εγκατάσταση συστοιχιών πυραύλων THAAD στην Ν.Κορέα υπό το πρόσχημα της επιθετικότητας του Βορειοκορεατικού καθεστώτος.
Ο ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος είναι ικανός να μεταφέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές και να πλήξει στόχους σε τεράστια απόσταση, η οποία ανέρχεται ως γνωστόν στα 11.000 χιλιόμετρα.
https://youtu.be/aGZXhgSULzw?t=4
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι επετεύχθησαν όλοι οι στόχοι της δοκιμής:
«Οι πειραματικές πολεμικές κεφαλές έφθασαν στο προγραμματισμένο σημείο στο πεδίο δοκιμών Κούρα στη χερσόνησο Καμτσάτκα.»
Σύμφωνα με τον Ρώσο διοικητή των πυραυλικών δυνάμεων αντιστράτηγο Α.Καρακάεφ , όλοι οι πύραυλοι «πρώτης γραμμής» όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι R-36 θα αντικατασταθούν με πυραύλους YARS είτε σε σιλό ..είτε σε κινητές μονάδες.
Όπως σημειώνεται στην υπηρεσία Τύπου του τμήματος άμυνας, οι πυραύλοι εκτοξεύθηκαν από την περιοχή του Αρχαγγέλσκ έπληξαν το στόχο στην περιοχή σειρά Kura στην Χερσόνησο Καμτσάτκα με συγκεκριμένη ακρίβεια.
Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εξήγησαν ότι τέτοιες εκτοξεύσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να επαληθευτεί η ορθή λειτουργία του συστήματος .
Όπως ανέφεραν οι αναλυτές της εφημερίδας «RG» και οι εμπειρογνώμονες του αμυντικού τμήματος, η εκτόξευση αφορά αξιολόγηση μελλοντικού εξοπλισμού μάχης για το βαλλιστικό ,πύραυλο «Yars».
Επισημαίνεται ότι στο πύραυλο είχε τοποθετηθεί «εικονικό» πυρηνικό φορτίο με σαφή πρόθεση αξιολόγησης των σχεδίων για την Κορεατική Χερσόνησο.
https://youtu.be/aGZXhgSULzw?t=11
Τέτοιες εκτοξεύσεις «δείχνουν» στους στρατιωτικούς ειδικούς πόσο καλά λειτουργούν οι μονάδες ελέγχου στο εσωτερικό του πυραύλου και πως υποτάσσεται το όλο σύστημα στις εντολές που αποστέλλονται από το έδαφος.
Όπως προκύπτει από τους λίγους γνωστούς χαρακτηρισμούς του ο RS-24, διαθέτει βεληνεκές που φθάνει τις 11.000 χιλιόμετρα, η ισχύ των κεφαλών που «παίρνει» διακυμαίνεται από 150 ως 300 κιλοτόνους.
Ως προς τους τακτικούς τεχνικούς χαρακτηρισμούς του, ο RS-24 βρίσκεται μεταξύ του Topol-M, ισχύος 550 κιλοτόνων, και του πυραύλου-φορέα RS-20B ( ή S-18 Satan στην νατοϊκή κατάταξη), που μεταφέρει ως 10 κεφαλές, ισχύος 750 κιλοτόνων ο καθένας.
Εκτός από τις κεφαλές μάχης ο RS-24 μεταφέρει ένα σύμπλεγμα μέσων διάσπασης της αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο κάνει δύσκολη για τον αντίπαλο την αποκάλυψη και την αναχαίτιση του, κάτι που αυξάνει απότομα την πολεμική αξία του.
Η ευκινησία του συστήματος του δίνει την δυνατότητα να κινείται ταχύτατα από το σημείο μόνιμης βάσης του και να εγκαθίσταται κρυφά σε ειδικά παραλλαγμένα σημεία μεγάλων εκτάσεων, κάτι, που από τη μια ανεβάζει το επίπεδο επιβιωσιμότητας του, ενώ από την άλλη δίνει την δυνατότητα εκτόξευσης του πυραύλου αυτού, από εδαφικές αόρατες εδαφικές περιοχές , καθιστώντας αδύνατο τον εντοπισμό του.
Οι στρατιωτικοί θεωρούν ότι οι πύραυλοι RS-24, μαζί με τα συστήματα Topol-M, θα αντικαταστήσουν στο μέλλον τους RS-18 ( ή SS-19 Stileto στην νατοϊκή κατάταξη) και τους RS-20B.