Κύρια θέματα,Ενέργεια • 28/03/2022 - 18:26
Δεν τα βρήκαν ΕΕ-Ρωσία -"Βόμβα" Κατάρ: "Δεν μπορεί να αντικατασταθεί το ρωσικό Φ.Α."-Κλείνει τις στρόφιγγες η Μόσχα
Το LNG δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ΕΕ
Σε δεινή ενεργειακή θέση βρίσκεται η ΕΕ καθώς αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου με το Κατάρ να προειδοποιεί πως η αντικατάσταση ρωσικού Φ.Α. δεν είναι πρακτικά δυνατόν.
Οι απίστευτες αμερικανικές και γερμανικές παλινωδίες δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην ΕΕ καθώς τόσο η Γερμανία όσο και οι ΗΠΑ δεν φρόντισαν έγκαιρα να υπάρξει απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό Φ.Α. μέσω του αγωγού East-Med.
Ακόμη και το αμερικανικό LNG δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ΕΕ. Ήδη υπάρχουν φωνές εντός ΗΠΑ που κάνουν λόγο για “ανεφάρμοστες υποσχέσεις Μπάιντεν και για απλές δηλώσεις προθέσεων”.
Κατάρ: Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό Φ.Α.
Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Saad Sherida al-Kaabi ξεκαθάρισε την θέση της χώρας του μιλώντας σε αμερικανικά ΜΜΕ όπως το CNN και το CNBC:
“Είναι πάντα ωραίο να είσαι επιθυμητός. Όλοι στην Ευρώπη μιλούν μαζί μας αλλά η αντικατάσταση της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου δεν είναι πρακτικά δυνατή ακόμα.
Η μετάβαση θα είναι δύσκολη. Η αντικατάσταση της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη “δεν είναι πρακτικά δυνατή”.
Η τρέχουσα χωρητικότητα φυσικού αερίου του Κατάρ δεν θα ικανοποιήσει την ευρωπαϊκή ζήτηση, είπε αλλά αυτό ίσως μπορεί να επιτευχθεί στο μέλλον” κατέληξε.
Αυτή την εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ επισκέφτηκε την πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα για να ζητήσει από το Κατάρ να προμηθεύσει το Βερολίνο με φυσικό αέριο. Όμως η Γερμανία δεν έχει επί του παρόντος τερματικούς σταθμούς για να δέχεται απευθείας αποστολές LNG από το Κατάρ. Τώρα σχεδιάζει να κατασκευάσει δύο τερματικούς σταθμούς.
Δείτε το βίντεο
ΕΕ: Δεν πληρώνει σε ρούβλια – Κλείνει τις στρόφιγγες η Ρωσία
Οι χώρες της G7 ξεκαθάρισαν τη Δευτέρα ότι δεν θα πληρώσουν σε ρούβλια για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, σε αντίθεση με όσα γνωστοποίησε πως θα απαιτήσει το Κρεμλίνο.
Αυτό δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ μετά από διάσκεψη με τους υπουργούς ενέργειας της G7, σύμφωνα με το Reuters.
«Όλοι οι υπουργοί της G7 συμφώνησαν ότι πρόκειται για μονομερή και κατάφωρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων», είπε ο Χάμπεκ. Οι υπουργοί των χωρών της συμμαχίας «επανέλαβαν ότι οι συμφωνίες είναι έγκυρες και οι εταιρείες πρέπει να τις σέβονται… η πληρωμή σε ρούβλια είναι απαράδεκτη και προτρέπουμε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να μην συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του Πούτιν», είπε.
«Η προσπάθεια του Πούτιν να μας διχάσει είναι προφανής, αλλά, όπως μπορείτε να δείτε τη μεγάλη ενότητα και αποφασιστικότητα που μας διακρίνει, δεν θα διαιρεθούμε», πρόσθεσε.
Τη G7 αποτελούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς. Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του Γερμανού υπουργού, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής οικονομικής πολιτικής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, Ιβάν Αμπράμοφ, σημείωσε ότι η άρνηση «θα οδηγήσει σίγουρα σε διακοπή της παροχής φυσικού αερίου».
Οι Δυτικοί «έχουν αρκετές ευκαιρίες να αγοράσουν ρούβλια για αυτό τον σκοπό, μπορείτε να το κάνετε αμέσως σε οποιοδήποτε ανταλλακτήριο», πρόσθεσε ο Αμπράμοφ.
Politico: Έχουν οι ΗΠΑ αρκετό LNG για να καλύψουν τις ανάγκες της Ευρώπης;
«Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μειωθεί η εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη τύπου με την πρόεδρο της Κομισιόν, αναφέροντας για φέτος στόχο για παράδοση επιπλέον 15 δισεκ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με την ελπίδα η ποσότητα να φθάσει τα 50 δισεκ. από την αμερικανική παραγωγή μέσα στην επόμενη 8ετία, δηλαδή μέχρι το 2030.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, η Ρωσία παραδίδει στην Ε.Ε. 155 δισεκ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, δηλαδή περίπου το 40% της συνολικής κατανάλωσης στις χώρες μέλη της Ένωσης.
Καλές οι προθέσεις, αλλά, όπως αναφέρει το Politico, οι λεπτομέρειες είναι θολές. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε για «δέσμευση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν» μεσοπρόθεσμα αυτές τις ποσότητες, αλλά το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους διεθνείς εταίρους τους και θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν» ότι αυτά τα φορτία θα φθάσουν φέτος στην Ευρώπη.
Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε στη συνέχεια ότι η «υπόσχεση των 15 δισεκ. κυβικών μέτρων» είναι στην πραγματικότητα μια δέσμευση(!) να προσπαθήσουν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν, έτσι ώστε να πειστούν οι εταιρείες στην Ασία και αλλού, να στείλουν τα φορτία τους που προορίζονταν για άλλα μέρη, στην Ευρώπη. Όπως έγινε σε ορισμένες περιπτώσεις και τον χειμώνα που πέρασε.
Υπάρχουν ήδη συμβόλαια
Αλλά οι επικεφαλής εταιρειών LNG που συναντήθηκαν στο Τέξας στις αρχές του μήνα, προειδοποίησαν ότι ο καιρός θα είναι καθοριστικός παράγοντας για το πού θα πάνε αυτά τα φορτία και ότι μπορεί οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, στην Ασία για παράδειγμα, να καταστήσουν απαραίτητη την εκπλήρωση συμβολαίων με ήδη υπάρχοντες πελάτες.
«Ολοι οι εισαγωγείς αντλούν από τις ίδιες πηγές για προμήθειες» προειδοποίησε και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) στις οδηγίες της για την προσπάθεια της Ε.Ε. να απαγκιστρωθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο- επομένως μεγαλύτερη ροή LNG στην Ευρώπη σημαίνει «εξαιρετικά περιορισμένες αγορές LNG και πολύ υψηλότερες τιμές».
Σύμφωνα με την ΙΕΑ η Ευρώπη μπορεί να βρει περίπου 20 δισεκ. κυβικά μέτρα επιπλέον στις διεθνείς αγορές, και άλλα 10 δισεκ. ακόμα από τους αγωγούς μέσω Νορβηγίας και Αζερμπαιτζάν, εφόσον και οι δυο αυτές χώρες συμφωνήσουν να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Ακόμα κι έτσι όμως- εκτιμά η ΙΕΑ- και με παράλληλη λήψη μέτρων σημαντικού περιορισμού της κατανάλωσης και γρήγορης ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το καλύτερο που θα πετύχει η Ε.Ε. είναι να μειώσει την εξάρτηση της από την Ρωσία κατά ένα τρίτο φέτος, όταν οι Βρυξέλλες ήλπιζαν σε μείωση κατά δυο τρίτα.
Μακροχρόνια συμβόλαια
Η ενίσχυση των αμερικανικών εξαγωγών LNG προς την Ευρώπη θα μπορούσε να διευκολυνθεί με την σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων, σαν αυτό της Γαλλικής Engie με την Cheniere Energy από το Τέξας, διάρκειας 11 ετών. Όπως αναφέρει και σχετικό σημείωμα του Λευκού Οίκου για τη συγκεκριμένη συμφωνία, η υπόσχεση για παράδοση των 50 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως βασίζεται «στην κατανόηση ότι οι τιμές θα αντικατοπτρίζουν τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς και τη σταθερότητα της προσφοράς και της ζήτησης».
O Τζο Μπάιντεν συμπλήρωσε ότι σημαίνει επίσης πως η Ε.Ε. θα πρέπει να εγκρίνει με γρήγορες διαδικασίες την έκδοση αδειών για νέους τερματικούς σταθμούς υποδοχής του LNG για να δείξουν και οι ευρωπαϊκές χώρες ότι θα υπάρχει ικανοποιητική ζήτηση για το αμερικανικό φυσικό αέριο μέχρι το 2030.