Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Βρετανικές εκλογές: Τι ακριβώς πρέπει να περιμένει ένας λαός που ψήφισε τον “κύριο Κουβαδοκέφαλο”, τον “Ψαροδάχτυλο” και τον “Ελμο”;

Του Μάνου Χατζηγιάννη

“Φευ της ανοίας” έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Για τους Βρετανούς ψηφοφόρους θα πρέπει να γίνει μάθημα…

Η Αγγλία είναι η πιο δημοκρατική χώρα στον πλανήτη-και αυτό το αναγνωρίζουν και οι ΗΠΑ- η οποία υπάγεται -αν και οξύμωρο- σε ένα μοναρχικό πολίτευμα. Η αγγλική κοινή γνώμη έχει μάθει σε έναν συγκεκριμένο τρόπο πολιτικής κοινωνικοποίησης.

Ο μεγάλος ιστορικός Macaulay αναφέρει σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούν οι Αγγλοσάξονες: “Να μην ανησυχούν καθόλου για τη συμμετρία και να ανησυχούν για την ωφέλεια, να μην αποβάλλουν ποτέ μια ανωμαλία επειδή είναι ανωμαλία, ποτέ να μην καινοτομήσουν αν δεν είναι επειδή αισθάνονται μια ανησυχία και τότε να καινοτομήσουν ακριβώς αρκετά για να απαλλαγούν από την ανησυχία, να μην διατυπώνουν ποτέ μια πρόταση πιο ευρεία από την ιδιαίτερη περίπτωση στην οποία επεμβαίνουν θεραπευτικά. Αυτοί είναι οι κανόνες που από τον καιρό του Ιωάννη μέχρι την εποχή της Βικτωρίας έχουν γενικά καθοδηγήσει τα βουλεύματα των διακοσίων πενήντα Κοινοβουλίων μας”

Οι βρετανικές εκλογές απέδειξαν για πολλοστή φορά τις παραδοξότητες του εκλογικού σώματος στην Γηραιά Αλβιώνα… Τόσο… γηραιά που πιθανόν να πάσχει και από άνοια!

Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς πως κάποιοι Βρετανοί σε μια τόσο κρίσιμη ψηφοφορία με το φάντασμα του BREXIT να την στοιχειώνει επέλεξαν να δείξουν την πολιτική τους προτίμηση στον Λόρδο Buckethead (Κουβαδοκέφαλο), στον Elmo (από το παιδικό σόου Sesame Street) και στον κ. Fishfinger (Ψαροδάχτυλο)!

Δείγμα βρετανικής πολιτικής η συνήθεια των των ιδιότυπων υποψηφίων….

Ο Λόρδος Buckethead, μάλιστα , εμφανίστηκε μαζί με την Theresa May στο βάθρο όταν διαβάστηκαν τα αποτελέσματα για την εκλογική περιφέρεια Maidenhead.

Ο Buckethead, ένας αυτοαποκαλούμενος «διαγαλαξιακός διαστημικός άρχοντας» του οποίου το πραγματικό όνομα είναι άγνωστο, κέρδισε 249 ψήφους στο Berkshire. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Buckethead στάθηκε αντιμέτωπος με πρωθυπουργό καθώς ένας υποψήφιος με το ίδιο όνομα κόντραρε τη Μάργκαρετ Θάτσερ το 1987 και έχασε με μόλις 131 ψήφους. Το ίδιο και με τον John Major το 1992.

Αυτή τη φορά, ο Buckethead αγωνίστηκε ενάντια σε μια πλατφόρμα ισχυρής αλλά «όχι εντελώς σταθερής ηγεσίας». Στο… μανιφέστο του, μετά την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων, μίλησε για ένα «νέο ρεκόρ Buckethead».

Η επανεμφάνιση του Buckethead στην πολιτική σκηνή δεν πέρασε απαρατήρητη.

Αναλυτές εξηγούν πως είναι τροπον τινά παράδοση αυτή η βρετανική τάση για… ανορθόδοξους υποψηφίους. Υποψήφιοι σαν τον «Λόρδο” ή σαν τον Elmo, ο οποίος πήρε τρεις ψήφους, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο σε μια χώρα που συν τοις άλλοις έχει και το κόμμα Monster Raving Loony ( με 119 ψήφους παρακαλω).

Αλλά αν η Τερέζα Μει είχε να αντιμετωπίσει τον “Λόρδο Κουβαδοκέφαλο” ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Tim Farron, έπρεπε να αντιμετωπίσει έναν ακόμη…δύσκολο αντίπαλο στο Westmorland της Cumbria και στο Lonsdale.

Αυτός δεν ήταν άλλος από τον κ. Fishfinger, ένας άνθρωπος ντυμένος σαν κομμάτι παγωμένου ψαριού.

Ο Fishfinger, ο οποίος άλλαξε το όνομά του για να συμμετάσχει στις εκλογές, αποφάσισε να κατέβει στις εκλογές μετά από μια άτυπη ψηφοφορία στο Twitter, όπου έλαβε 309 ψήφους.

Ανοησία ή αντίδραση;

Άραγε η στάση αυτήν των Βρετανών ψηφοφόρων αποτελεί απλά ανοησία ή είναι μια τρόπον τινά αντίδραση στην τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα στη χώρα;

Μια έρευνα, πάντως, τον περασμένο Νοέμβριο ανάμεσα σε 196 χώρες διαπίστωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ειδικά με το δημοψήφισμα για το BREXIT χλευάστηκε όσο οι ΗΠΑ διεθνώς από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία το 1976.

Οι ίδιοι οι Βρετανοί ανέφεραν μια αύξηση σε ποσοστό 600% της γελοιοποίησης και της κοροϊδίας, όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου με αποτέλεσμα πολλοί να αναγκάζονται να προσποιούνται ότι είναι Σκωτσέζοι παρά να διακινδυνεύσουν μια… επίφοβη «συνομιλία για το Brexit».

Για τους Βρετανούς, λοιπόν, τι να πει κανείς… ; Ίσως μόνο αυτό που είπε ο συμπατριώτης τους μέγας ποιητής Ουίλιαμ Σαιξπηρ : Θα σε προκαλούσα σε πνευματική μονομαχία, αλλά βλέπω ότι είσαι άοπλος.

Tags
Back to top button