Νέα «ρουκέτα» εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ. Υποστήριξε πώς είναι έτοιμος να ξεκινήσει διαδικασίες και για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων μετά του S-400 δείχνοντας και πάλι προς την πλευρά της Ρωσίας. Κι αυτό τη στιγμή που ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ προσπαθούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το γεγονός ότι μία χώρα-μέλος της Συμμαχίας είναι έτοιμη να παραλάβει τους S-400 λέγοντας πώς η Άγκυρα έχει στραφεί και προς Γαλλία-Ιταλία για την απόκτηση αντιβαλλιστικών πυραύλων.
Τη στιγμή λοιπόν που προκαλείται παγκόσμια ανησυχία από τους πυρηνικούς εξοπλισμούς της Βόρειας Κορέας ήρθε το βράδυ της Τετάρτης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πεί από το βήμα συνεδρίου στη Νέα Υόρκη ότι η Άγκυρα θα κάνει βήματα για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων.
«Δεδομένου ότι τα αντιπυραυλικά συστήματα S-400 έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, θα προσπαθήσω κι εγώ να αποκτήσω S-400 και ακόμα πιο ισχυρά. Αυτά είναι μέτρα που πρέπει να λάβουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας. Υπάρχουν και βήματα που πρέπει να κάνουμε, επίσης, σχετικά με τους βαλλιστικούς πυραύλους» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Τούρκου προέδρου.
Ο Στόλτενμπεργκ εξήγησε στο Associated Press, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες, πως η Τουρκία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για την αγορά από τη Γαλλία και την Ιταλία, παρόμοιων συστημάτων με αυτά που προτίθεται να αγοράσει ( S-400) από τη Ρωσία.
Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες το βράδυ και ότι ο Ερντογάν του είπε ότι έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αγορά συστημάτων αεροπορικής άμυνας SAMP/T, παραγωγή της κοινοπραξίας Eurosam από τη Γαλλία και την Ιταλία.
Χρησιμοποίησε τις εκφράσεις «ας δούμε τι συμβαίνει με αυτές τις διαπραγματεύσεις και ελπίζουμε να φθάσουμε σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα». Πρόσθεσε μάλιστα πώς ο Ερντογάν «συνδέεται με το ΝΑΤΟ, όχι μόνο με τα λόγια, αλλά και τις πράξεις τους» και περιέγραψε την Τουρκία, ως μια «χώρα κλειδί» λόγω της στρατηγικής της θέσης στα σύνορα με το Ιράν και τη Συρία.
Όλα αυτά βεβαίως είναι πολύ κακά μαντάτα για την Ελλάδα.