Κύρια θέματα, ΓΕΑ • 21/07/2021 - 17:48
Αυτό είναι το πρώτο Rafale F3R της ΠΑ - Τι έδειξε εικονική «αερομαχία» με τουρκικά αεροσκάφη για τον νέο κυρίαρχο του Αιγαίου
«Έτσι εκκινούν ενίοτε οι καταιγίδες… Με «Ριπές» Ανέμου»
Έξι μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Ελλάδας με την Dassault Aviation, η γαλλική εταιρεία παρέδωσε σήμερα το πρώτο μαχητικό Rafale στα «γεράκια» της HAF με σειριακό αριθμό «401».
Αυτό το αεροσκάφος, καθώς και τα επόμενα πέντε θα εκπαιδεύσουν τους Έλληνες πιλότους και τεχνικούς στη Γαλλία, πριν αναπτυχθούν στην Τανάγρα.
Μια πρώτη ομάδα πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έχει ήδη εκπαιδευτεί για αρκετούς μήνες από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και 50 τεχνικοί θα ενταχθούν στο Dassault Aviation Conversion Training Center (CTC) στο Mérignac της Γαλλίας για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.
«Μετά το Mirage F1 το 1974, το Mirage 2000 το 1985 και το Mirage 2000-5 το 2000, το Rafale πετάει με περηφάνια με τα χρώματα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το Rafale αλλάζει το παιχνίδι στρατηγικά για την ΠΑ. Θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο διασφαλίζοντας την ηγεσία της Ελλάδας ως σημαντική περιφερειακή δύναμη. Θα ήθελα να επιβεβαιώσω την απόλυτη δέσμευσή μας για την επιτυχία του Rafale στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ερίκ Τραπιέ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault Aviation.
Η ομιλία του ΥΕΘΑ
Κατά την τελετή παραλαβής του πρώτου από τα συνολικώς δεκαοκτώ σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, ο κ. Παναγιωτόπουλος απηύθυνε την ακόλουθη ομιλία: «Σήμερα έχω την ιδιαίτερη τιμή και χαρά, να ευρίσκομαι σήμερα, εδώ στις εγκαταστάσεις της “Dassault Aviation”, στην Ίστρ, μία ημέρα ορόσημο για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καθώς εντάσσονται πλέον στον στόλο της τα υπερσύγχρονα μαχητικά Αεροσκάφη Rafale.
Η συνεργασία της Ελλάδας με την εταιρεία “Dassault” έχει ισχυρά θεμέλια, ήδη από τη δεκαετία του 1970, όταν η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ήταν η πρώτη που παρέλαβε τα “Mirage” F-1. Παραμένει αγαστή κατά τις τελευταίες πέντε (5) δεκαετίες με την προμήθεια των “Mirage”-2000 και 2000-5, με επιστέγασμα τη σημερινή παραλαβή των υπερσύγχρονων αεροσκαφών “Rafale”. Από σήμερα με την απόκτησή τους η δύναμη πυρός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και οι δυνατότητες προβολής ισχύος πολλαπλασιάζεται. Τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτών των Αεροσκαφών με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, τα καθιστούν σημαντικό παράγοντα αεροπορικής υπεροχής.
Η προμήθεια αυτή, θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδος μας. Η επιλογή της αγοράς των γαλλικών μαχητικών Rafale υπογραμμίζει το στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνο-γαλλικών σχέσεων και την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές. Επιβεβαιώνει μία μακροχρόνια παράδοση εξαιρετικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών.
Επίσης, καταδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να ενδυναμώσουμε περαιτέρω όχι μόνο τις διμερείς σχέσεις μας, αλλά και την συνεργασία μας για την σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο της κοινής συμμετοχής στις αμυντικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ των Χωρών μας είναι πολύ ισχυροί και βασίζονται παραδοσιακά στις εξαιρετικές, εδώ και δύο αιώνες, σχέσεις αδελφότητας και ειλικρινούς φιλίας. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε και επεκτείνουμε την αμυντική συνεργασία μας σε ακόμη περισσότερους τομείς.
Θα ήθελα τέλος να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες, καθώς οι διαδικασίες για ένα τόσο σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκαν τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά. Σας ευχαριστώ όλους. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που ήδη τα πρώτα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν περατώσει το στάδιο εκπαίδευσης εδώ στη Γαλλία, γράφοντας τον πρόλογο στις νέες σελίδες ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας.
Κυρίες και κύριοι,
Από τα νιάτα μου, όταν προσπαθούσα να κατανοήσω τις πολυπλοκότητες του κόσμου σε διεθνές επίπεδο, γνώριζα (όπως όλοι οι Έλληνες) ότι για την Ελλάδα η Γαλλία είναι μια ευρωπαϊκή φίλια χώρα, μια συμμαχική, φιλική και εξαιρετική δύναμη. Σήμερα, σαράντα χρόνια μετά, αυτό το εξαιρετικό καταπληκτικό αεροσκάφος που βρίσκεται πίσω μου αποδεικνύει κατά τη γνώμη μου ότι αυτή η εξαιρετική συμμαχία όπου ο ένας μπορεί να βασίζεται στον άλλο υπάρχει, εξελίσσεται και ενισχύεται.
Σας ευχαριστώ».
Στα… ουράνια ο Στρατηγός Φλώρος!
Μαζί με τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο, στη Γαλλία βρέθηκε και ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος με… ρεσιτάλ στο twitter δεν έκρυψε τη χαρά του για την πρώτη παραλαβή του γαλλικού μαχητικού.
Έκανε λόγο για «αλλαγή δεδομένων» και «καθαρό στρατηγικό πλεονέκτημα», ενώ αποθέωσε και τις ελληνο-γαλλικές σχέσεις. Δεν παρέλειψε να στείλει και ένα ιδιαίτερο μήνυμα: «Έτσι εκκινούν ενίοτε οι καταιγίδες… Με “Ριπές” Ανέμου».
«Θαυμάζοντας τα Εθνικά μας Χρώματα στο 1ο Rafale! Πραγματικά μοναδική στιγμή για την ΠΑ και τις ΕΔ. Εν αναμονή για τις ακόμα 17 «Ριπές» που θα «αλλάξουν τα δεδομένα», εξασφαλίζοντας καθαρό στρατηγικό πλεονέκτημα στους Ουρανούς μας!!
Οι πρώτοι Πιλότοι ήδη εκπαιδεύονται πυρετωδώς και σύντομα θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στους αιθέρες μας με τα ολοκαίνουρια φτερά τους! ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ.
Πολλαπλασιαστής ισχύος και ταυτόχρονα εγγυητής ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας! Συγχαίρω όλους όσοι συνέβαλαν στην σημερινή ιστορική ημέρα!
Νέος ζωτικός σύνδεσμος στην ιδιαίτερη σχέση Ελλάδας-Γαλλίας, που και πάλι επιλέγουν να βρεθούν στην σωστή πλευρά της ιστορίας, με σεβασμό και προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας!
Vive les relations Franco-Grecques!», έγραψε στις συνεχόμενες αναρτήσεις του ο Στρατηγός!
Rafale: Τι έδειξε εικονική «αερομαχία» με τουρκικά αεροσκάφη
Ανυπομονούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους, οι Έλληνες πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, που εκπαιδεύονται πάνω στο «Dassault Rafale F3-R», ώστε να πετάξουν στη χώρα μας, «επί του πεδίου» πια, το γαλλικής κατασκευής μαχητικό.
«Αδημονούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να δούνε τα Rafale της Ελλάδας επί του πεδίου πια. Έχω την τύχη να μιλώ μαζί τους και μου έχουν εξηγήσει πως πέρα από πρόκληση, ήταν μια ευχαρίστηση, η διαδικασία εκπαίδευσης τους στο μαχητικό» αναφέρει μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Στέφανος Καραβίδας, απόστρατος Ιπτάμενος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
«Οι Έλληνες πιλότοι των Mirage 2000-5 και των προηγμένων F-16, που βρέθηκαν και βρίσκονται στη διαδικασία εκπαίδευσης πάνω στο νέο μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας, το “Dassault Rafale”, είχαν ήδη μεγάλη εξοικείωση με σύγχρονα συστήματα των μαχητικών αεροσκαφών», σημειώνει ο πιλότος, που μετρά περισσότερες από 2.000 ώρες πτήσης σε μαχητικά.
Ο κ.Καραβίδας, εκπαιδευτής τα τελευταία χρόνια, βρισκόταν -πριν αποστρατευτεί- σε πολεμικές μοίρες πρώτης γραμμής, όπως η Μοίρα 330, ενώ επί δέκα χρόνια υπηρέτησε στα αεροπλάνα F-16 Block 52+ Advanced στην αεροπορική βάση του Αράξου και στην 335 Μοίρα και έχει πετάξει με το κορυφαίο μαχητικό της Γαλλικής Αεροπορίας πριν από μερικά χρόνια, συνεργαζόμενος με Γάλλους πιλότους του συγκεκριμένου τύπου.
«Νίκες» 8-0
«Το Rafale είχα την τύχη να το πετάξω κατά τη διάρκεια της άσκησης με την ονομασία “NATO Tiger Meet” του 2015 η οποία έλαβε χώρα στο Ικόνιο της Μικράς Ασίας. Εκεί συμφωνήθηκε με τον Γάλλο Μοίραρχο να βρεθώ μέσα στην τετράδα των γαλλικών Rafale, η οποία αντιμετώπισε οκτώ αεροσκάφη της 192 Μοίρας της τουρκικής ΠΑ (TuAF), της 192 Filo “Tiger (Kaplan)”.
Tο αποτέλεσμα ήταν οκτώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη να έχουν -εικονικά- “καταρριφθεί” και τα τέσσερα γαλλικά Rafale να βρίσκονται έτοιμα στις θέσεις τους, χωρίς να έχουν δεχθεί καμία βολή. Είναι μια “επίδοση”, που δίνει ένα μέτρο τάξης του Rafale, τόσο ως πλατφόρμας, όσο και ως οπλικού συστήματος» σημειώνει ο Έλληνας πιλότος.
Η «σάρισα» της Πολεμικής Αεροπορίας καταφθάνει
Όπως εξηγεί ο κ.Καραβίδας, σχολιάζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία των στελεχών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η μετάβαση των Ελλήνων Ιπταμένων στο Rafale είναι σχετικά εύκολη, διότι υπάρχει η πτητική εμπειρία σε σχέση με το κομμάτι της συμπεριφοράς της πτητικής πλατφόρμας, του ίδιου δηλαδή του αεροσκάφους. «Το Rafale ως νέο, σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος είναι πολύ φιλικό. Από εκεί και πέρα, τόσο οι πιλότοι που προέρχονται από τα Mirage 2000-5, όσο και οι πιλότοι που προέρχονται από τα F-16 Block 52+ Adv, έχουν μεγάλη εξοικείωση με αυτό που ονομάζουμε πιλοτήριο “glass cockpit”, τα πιλοτήρια δηλαδή με σύγχρονα συστήματα απεικόνισης με οθόνες, όπως και με τους αισθητήρες, τον ηλεκτρονικό πόλεμο και τα ηλεκτρονικά μέσα» σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Εκεί όπου η τεχνολογία του μαχητικού αλλάζει σειρά δεδομένων στην εναέρια μάχη στο Αιγαίο είναι στα συστήματα διασύνδεσης Link αλλά και στη χρήση του πυραύλου Meteor. Αυτός δίνει τη δυνατότητα “πρώτου πλήγματος”. Μετά λόγου γνώσεως ως πρώην Ιπτάμενος αεροσκάφους F-16, λέω πως με αυτά τα συστήματα το Rafale θα εμπλέξει και θα καταρρίψει “αντίπαλα” υπάρχουσας τεχνολογίας F-16 και τα όπλα που διαθέτουν, χωρίς αυτά να το έχουν αντιληφθεί», αναφέρει ο κ.Καραβίδας.
«Αυτό σημαίνει πως το Rafale ως πτητική πλατφόρμα και οπλικό σύστημα ενοποιεί το περιβάλλον του Αιγαίου τακτικά και επιχειρησιακά με αυτό της Κύπρου και καθίσταται απειλή για αεροσκάφη άνωθεν της μικρασιατικής χερσονήσου ακόμη και στη στιγμή της τροχοδρόμησης των», καταλήγει ο Έλληνας πιλότος.