Του Μανώλη Κείου
Αποκαλυπτικοί διάλογοι για την πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας του Φαναρίου με τον Πάπα Φραγκίσκο με αφορμή την θρονική εορτή των Ρωμαιοκαθολικών στο Βατικανό είχαν το φως της δημοσιότητας, από ιταλικά μέσα ενημέρωσης, καθότι τα περισσότερα ελληνικά παίρνουν ξεκάθαρα γραμμή από τους οικουμενιστές του Φαναρίου και με τυφλοσούρτη γράφουν ό,τι κι αν τους πλασάρει. Και βέβαια αποκρύπτουν τα σημαντικά….
Ο Πάπας Φράγκίσκος λοιπόν όταν συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου υποστήριξε ότι “το ταξίδι τους προς την πλήρη κοινωνία είναι ένα και θα έπρεπε να σεβαστεί τις μοναδικές παραδόσεις τους περισσότερο από μια ομοιομορφία που τελικά θα έκανε την Εκκλησία πιο βαρετή”.
«Ο Πέτρος και ο Παύλος, ως μαθητές και Απόστολοι του Ιησού Χριστού, υπηρετούσαν τον Κύριο με πολύ διαφορετικούς τρόπους», είπε ο Πάπας στις 27 Ιουνίου και συμπλήρωσε πως
«Ωστόσο, στην ποικιλομορφία τους, και οι δύο προσέφεραν μαρτυρία για τη φιλεύσπλαχτη αγάπη του Θεού και Πατέρα μας. Εξαιτίας αυτού, από την αρχαιότητα, η Εκκλησία στην Ανατολή και στη Δύση γιορτάζει τη γιορτή των δύο Αποστόλων μαζί, και είναι σωστό να μνημονεύσουμε από κοινού την «αυτοθυσία τους για αγάπη του Κυρίου, γι ‘αυτό αποτελεί ταυτόχρονα έναν εορτασμό της ενότητας και της διαφορετικότητας. »
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του προς την αντιπροσωπεία, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η παραδοσιακή ανταλλαγή αντιπροσωπειών στις θρονικές εορτές είναι κάτι που «αυξάνει την επιθυμία μας για πλήρη αποκατάσταση της κοινωνίας μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων».
Αυτό, είπε, είναι κάτι «για το οποίο έχουμε ήδη μια πρόγευση στην αδελφική συνάντηση, στην κοινή προσευχή και στην κοινή υπηρεσία στο Ευαγγέλιο».
Κατα τα άλλα οι Φαναριώτες και τα εξαπτέρυγά τους μας λένε πως συμπροσευχές δεν υπάρχουν και πως θα προστατεύσουν την Ορθοδοξία και πως έχουν γνώση οι φύλακες κλπ κλπ και πολλά ακόμη φαιδρά, όταν την ίδια στιγμή τα σχέδια είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατά!
Συνεχίζοντας τα περί “αποκατάστασης κοινωνίας” τόνισε πως αυτή δεν πρέπει να είναι μια ήπια ομοιομορφία, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προ 50ετίας επίσκεψη του Πάπα Παύλου Β στο Φανάρι τον Ιούλιο του 1967, προκειμένου να επισκεφθεί τον Πατριάρχη Αθηναγόρα, καθώς και την επίσκεψη του Αθηναγόρα στη Ρώμη τον Οκτώβριο του ιδίου έτους.
«Το παράδειγμα αυτών των θαρραλέων και προνομιούχων ποιμένων, που κινείται μόνο από την αγάπη για τον Χριστό και την Εκκλησία του, μας ενθαρρύνει να πιέσουμε προς τα εμπρός στο ταξίδι μας προς την πλήρη ενότητα», δήλωσε ο Φραγκίσκος
Ο Πάπας τότε εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις πολλές περιπτώσεις στις οποίες μπόρεσε να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, περιπτώσεις οι οποίες έλαβαν χώρα σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια των διαφόρων οικουμενιστικών εκδηλώσεων συμπροσευχής.
Στο τέλος της ομιλίας του, ο Πάπας Φραγκίσκος σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Λέρου, , συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής της Κοινής Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Εξέφρασε την ελπίδα του ότι το γεγονός «θα λάβει χώρα σε ένα πνευματικό κλίμα προσοχής προς το θέλημα του Κυρίου και σε μια σαφή αναγνώριση του ταξιδιού που ήδη συνθέτουν πολλοί Καθολικοί και Ορθόδοξοι πιστοί σε διάφορα μέρη του κόσμου και ότι θα αποδειχθεί πιο καρποφόρο για το μέλλον του οικουμενικού διαλόγου «.
Ο Πάπας έκλεισε εκφράζοντας την ελπίδα του ότι με τη μεσολάβηση των Αγίων Πέτρου, Παύλου και Ανδρέα, μέσω της αμοιβαίας προσευχής θα γίνουν «όργανα της κοινωνίας και της ειρήνης».