Ρεσιτάλ Α.Τσίπρα με «σοβαρές» ατάκες στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο. Είναι χαρούμενος ο πρωθυπουργός που μας βγάζει στις αγορές….Προμήθεια 1,5 εκατ. ευρώ θα πληρώσει το Δημόσιο για την έξοδο στις αγορές ενώ το επιτόκιο «καίει».
Λόγω ημερών, τα μπάνια στη θάλασσα και οι διακοπές ήταν σε… πρώτο πλάνο στις μεταξύ τους συζητήσεις, ενώ δεν έλειψαν και τα στιλιστικά σχόλια.
«Σε βλέπω μαυρισμένο», είπε κάποια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας στον Πάνο Καμμένο και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ του απάντησε «Κάνω μπάνια το πρωί και έχει πολλά ψάρια».
«Εχουμε ανάπτυξη, επί Νέας Δημοκρατίας δεν είχε ούτε ψάρια», ήταν η απίθανη απάντηση του πρωθυπουργού.
Ιδιαίτερα παρατηρητικός αποδείχθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, που δεν του ξέφυγε το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας άλλαξε ποσέ.
«Βλέπω αναβάθμιση, περάσαμε από το λευκό στο πουά», αστειεύτηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού και ο πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στην έκδοση ομολόγου.
«Λόγω αγορών, είπαμε να αναβαθμιστούμε», του απάντησε.
Τέλος, οι διακοπές αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης στο «πηγαδάκι» του Βασίλη Λεβέντη με τον κ. Τσίπρα. Οταν τον ρώτησε σχετικά ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, ο πρωθυπουργός του απάντησε ότι δεν θα πάει διακοπές.
«Ούτε και εγώ», του είπε ο κ. Λεβέντης.
Ας δούμε γιατί είναι χαρούμενος ο Α.Τσίπρας.
Δημοσιεύτηκε αργά σήμερα το απόγευμα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη βάσει της οποίας η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με την έκδοση ομολόγου του ελληνικού δημοσίου 3 δισ. ευρώ διάρκειας 5 ετών.
Σύμφωνα με την απόφαση, η έκδοση στις 01/08/2017 κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου με ημερομηνία λήξης την 1η Αυγούστου 2022 έχει αρχική ονομαστική αξία 3 δισ. ευρώ και σταθερό επιτόκιο, όπως αυτό θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών.
Η ονομαστική αξία των ομολόγων είναι 1.000 ευρώ και αποφέρουν τόκο από την ημερομηνία έκδοσής τους με πρώτη ημερομηνία καταβολής του την 1η Αυγούστου 2018. Το ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (Η.Δ.Α.Τ) και στη διατραπεζική αγορά(O.T.C) ενώ το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών να προαγοράσει μέρος ή το σύνολο των ομολόγων οποιαδήποτε χρονική στιγμή.
Μέρος της ονομαστικής αξίας της συγκεκριμένης έκδοσης δύναται να χρησιμοποιηθεί, όπως αναφέρεται, “για την επαναγορά ομολόγων λήξεως 17/04/2019, επιτοκίου 4,75%”, του ομολόγου δηλαδή που είχε εκδοθεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά.
Οι όροι του ομολογιακού δανείου, που θα διατεθεί σε κοινοπραξία τραπεζών, διέπεται από το αγγλικό δίκαιο ενώ για την έκδοση του θα δοθεί προμήθεια ύψους 1,5εκατ ευρώ. Επιπρόσθετα, για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών σχετικών με την υλοποίηση της έκδοσης θα καταβληθεί αμοιβή στα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, Allen & Overy LLP καθώς και στη δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη, δαπάνη που βάσει της σχετικής απόφασης δεν θα υπερβεί το συνολικό ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ (€ 400.000,00).
Μιας που είπε για ψάρια ο Πρωθυπουργός, μια παρατήρηση:
Η Ελλάδα, με τόσο μεγάλη παράδοση στην αλιεία, εισάγει σήμερα το 66% των ψαριών που καταναλώνει.
Τα Μεσογειακά κράτη της ΕΕ – Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία και Πορτογαλία – τα οποία αναλύονται στη νέα έκθεση του WWF, Seafood and the Mediterranean: local tastes, global markets (Θαλασσινά και Μεσόγειος: τοπικές προτιμήσεις, παγκόσμιες αγορές), συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους καταναλωτές ψαρικών παγκοσμίως.
Η περιοχή έχει ετήσια μέση κατανάλωση 33,4 κιλών ψαρικών κατ’ άτομο, τη στιγμή που ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 22,9 κιλά και ο διεθνής μέσος όρος 19,2 κιλά.
Αναφορικά με την Ελλάδα, ιδιαίτερα υψηλή είναι η ετήσια κατανάλωση ψαρικών κατ’ άτομο, η οποία αγγίζει τα 19,6 κιλά, εκ των οποίων το 66% είναι εισαγόμενα, το 22% προϊόντα εγχώριας υδατοκαλλιέργειας και μόνο το 12% προϊόντα εγχώριας αλιείας.
Αντίστοιχα, η κατανάλωση στην Πορτογαλία είναι 56,8 κιλά, τα οποία αντιστοιχούν σε πάνω από ένα κιλό ψαρικών κατ’ άτομο την εβδομάδα, ενώ η Ισπανία έχει την επόμενη υψηλότερη κατανάλωση, με 42,4 κιλά ψαριών.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, το μεγαλύτερο ποσοστό των ψαρικών που πωλούνται στις αγορές της Μεσογείου είναι εισαγόμενα και προέρχονται, κυρίως από αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ σημειώνεται παράλληλα, ότι για κάθε κιλό ψαρικών που αλιεύονται ή εκτρέφονται στα μεσογειακά κράτη της ΕΕ, σχεδόν δύο ακόμα κιλά εισάγονται από άλλες χώρες.
Για να κατανοήσει κανείς την κλίμακα του εμπορίου αρκεί να αναφέρουμε ότι τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ καταναλώνουν σχεδόν 7,5 εκατομμύρια τόνους ψαρικών ετησίως.
Παρόλα αυτά, εξ αυτών μόνο οι 2,75 εκατομμύρια τόνοι προέρχονται από εγχώριες πηγές. Αυτό σημαίνει ότι αφενός για να καλύψουμε τη ζήτηση, κάθε χρόνο αναζητούμε από άλλες χώρες 5 εκατομμύρια τόνους ψαρικών και αφετέρου, ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες κυρίως, εξαρτώνται από αυτήν την υψηλή ζήτηση ψαρικών στη Μεσόγειο.
Σημειώνεται μάλιστα ότι τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ απορροφούν το 36% όλων των ψαρικών που εισάγονται από τρίτες χώρες. Μεγάλο μέρος των εισαγωγών προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Λιβύη), ενώ σημειώνεται ότι το 2014, τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ εισήγαγαν περίπου 1,8 εκατομμύρια τόνους από αναπτυσσόμενες χώρες της περιοχής (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Λιβύη, Μαυριτανία, Αίγυπτος και Τουρκία).
Τα πράγματα όμως, δεν ήταν έτσι και στο παρελθόν. Παλαιότερα, η Μεσόγειος είχε μεγάλη επάρκεια ψαρικών, σε αντίθεση με σήμερα που η υπεραλίευση, η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία, αλλά και η μη υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή στις θάλασσές μας.