Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία • 06/03/2021 - 6:47
Άσχημη εξέλιξη για την Τουρκία: Δημιουργία αντιτουρκικού «τόξου» από τον Αραβικό Σύνδεσμο!
Οι αποφάσεις «καταπέλτης» των αραβικών κρατών
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Έντονη ήταν η καταδίκη της Άγκυρας από τον Αραβικό Σύνδεσμο στην συνάντηση των οποίων προέδρευσε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σ. Σουκρ.
Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η ανάμειξη της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις αραβικών χωρών και η δημιουργία άξονα ανάσχεσης της επιρροής της!
Καταδίκη της Τουρκίας την στιγμή που οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι υπονόμευσαν τις συμφωνίες Ελλάδας-Αιγύπτου
Η ουσία είναι ότι η καταδίκη ήρθε την στιγμή που
Ο Μ.Μόρσι ως στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι έχουν αρκετό έλεγχο της αιγυπτιακής κοινωνίας (τουλάχιστον οι μισοί Αιγύπτιοι είχαν ψηφίσει τον Μοχάμεντ Μόρσι τον οποίο ανέδειξαν οριακά ως πρόεδρο της χώρας), είχε τουρκόφιλη πολιτική και πολλά στελέχη της Αδελφότητας που είχαν εισχωρήσει τότε σε καίριες θέσεις παραμένουν στο υπουργείο Εξωτερικών.
Φαίνεται πως προχωρούν σε υπόγειες συζητήσεις με Τούρκους αξιωματούχους αλλά και προωθούν σχεδιασμούς που «ψιλο-παραβιάζουν» την ελλιπή τμηματική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για μερική ανακήρυξη ΑΟΖ και επικροτούν την πολιτική της Τουρκίας στην προσπάθειά της να αρπάξει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελόριζου.
Έτσι η Αίγυπτος και οι υπόλοιπες αραβικές χώρες βάζουν τα πράγματα στην θέση τους με μια δυναμική ανακοίνωση καταδίκης της Άγκυρας και παίρνοντας αποφάσεις οι οποίες είναι αποκαλυπτικές για την οργή του αραβικού κόσμου εναντίον της πολιτικής υπονόμευσης που ακολουθεί η Τουρκία για να εκπληρώσει τα σχέδια της για ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η αραβική Επιτροπή αποφάσισε την δημιουργία αντιτουρκικού αραβικού «τόξου» προς αντιμετώπιση της Τουρκίας
είναι οι ακόλουθες και επί της ουσίας δημιουργούν αντιτουρκικό «τόξο»:
Η Επιτροπή συζήτησε την επιμονή της τουρκικής παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών, και καταδίκασε την τουρκική στρατιωτική παρουσία στα εδάφη αρκετών αραβικών χωρών και όλες τις μορφές επιθετικής τουρκικής παρέμβασης στις αραβικές εσωτερικές υποθέσεις.
Η Επιτροπή ανέφερε ότι η παρέμβαση αποσκοπεί στην υπονόμευση της σταθερότητάς τους, παράλληλα με την ενεργοποίηση των πλατφορμών των μέσων ενημέρωσης και την υποκίνηση χρήσης βίας, ιδίως στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ.
Η Επιτροπή τόνισε επίσης την «παρενόχληση τρομοκρατικών ομάδων όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα, την παροχή ασφαλούς καταφυγίου για αυτές και τις επανειλημμένες τουρκικές παραβιάσεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη».
Καταδίκασε επίσης «τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις και την κατάφωρη καταπάτηση από την τουρκική πλευρά της κυριαρχίας ορισμένων αραβικών χωρών, είτε μέσω άμεσης επέμβασης είτε μέσω της στήριξης τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών ομάδων και οργανώσεων».
Και η Επιτροπή προτρέπει «για αραβική και διεθνή δράση για την αντιμετώπιση αυτής της κακόβουλης τουρκικής προσέγγισης και την αντιμετώπισή της σε όλα τα επίπεδα, καθώς αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και σοβαρή απειλή για την αραβική εθνική ασφάλεια».
Με την τελευταία απόφαση οι αραβικές χώρες επισήμως αναλαμβάνουν δράση με κάθε τρόπο και μέσον για να σταματήσουν την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας.
Η επιτροπή καταδίκασε την τουρκική προσπάθεια αλλαγής της δημογραφικής σύνθεσης σε ορισμένες αραβικές περιοχές υπό την κατοχή της, όπως η βορειοανατολική Συρία. Υπογραμμίζει την παρανομία της παρουσίας τουρκικών δυνάμεων στη Δημοκρατία του Ιράκ, το κράτος της Λιβύης και την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, καθώς και την ανάγκη άνευ όρων απόσυρσης όλων των δυνάμεών της.
Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των επιχειρήσεων χορηγίας, στρατολόγησης, κατάρτισης και μεταφοράς αλλοδαπών τρομοκρατών και μισθοφόρων εντός των αραβικών χωρών.
Καλεί επίσης το τουρκικό καθεστώς να σταματήσει αμέσως να παραβιάζει τα δικαιώματα των υδάτων τόσο της Δημοκρατίας του Ιράκ όσο και της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, τα οποία επηρέασαν αρνητικά τις ποσοστώσεις νερού των δύο αραβικών χωρών, καθώς και τη σοβαρή περιβαλλοντική και οικονομική ζημία που προκαλεί και στις δύο χώρες.
Οι αντιδράσεις της Τουρκίας
Η Τουρκία αντέδρασε εξοργισμένη αλλά ξέρει ότι από εδώ και στο εξής θα έχει πολύ σοβαρά προβλήματα και αναφέρθηκε σε «κάποια μέλη» του Αραβικού Συνδέσμου που υποκρίνουν τα άλλα κράτη εναντίον της Άγκυρας αποφεύγοντας να κατονομάσει την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ αλλά και την Σαουδική Αραβία που συμμετέχουν στην Επιτροπή.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ απορρίπτει ως αβάσιμες τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά της Τουρκίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου» αποδίδοντας σε ορισμένα μέλη του την επιμονή «να συνεχίσουν τις τυποποιημένες κατηγορίες κατά της Τουρκίας, προκειμένου να αποκρύψουν τις δικές τους καταστροφικές ενέργειες, που δεν υποστηρίζονται από τους φιλικούς και αδελφικούς αραβικούς λαούς».
Η Άγκυρα απευθύνει και σύσταση στον Αραβικό Σύνδεσμο καλώντας τον «να δώσει προτεραιότητα στην ειρήνη, την ευημερία και την ευημερία των αραβικών λαών και να συμβάλει εποικοδομητικά στη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή, αντί να στοχεύει την Τουρκία με αβάσιμες κατηγορίες».
Είναι σαφές πως στην Άγκυρα έχουν κατανοήσει ότι θα χρειαστούν κάτι παραπάνω από την βοήθεια του Κατάρ για να ανταπεξέλθουν στο αραβικό αντιτουρκικό «τόξο».