ΥΠΕΘΑ,Κύρια θέματα • 10/05/2022 - 10:18
Ασφυκτικές πιέσεις ΗΠΑ σε Ελλάδα: "Δώστε εδώ και τώρα τα BMP-1 στην Ουκρανία"- Μ2 Bradley ή Marder 1A5 ζητά η Αθήνα
Τί απαίτησε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Ασφυκτικές πιέσεις ασκούνται στην χώρα μας για την αποστολή ΤΟΜΑ ΒΜP-1 στην Ουκρανία. Για το θέμα αυτό υπήρξε νέα τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών Άμυνας Ελλάδας και ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα είναι “θετική” όμως έχει ζητήσει την άμεση αντικατάσταση τους με ΤΟΜΑ Μ2 Βradley ή Marder 1A5. Η απάντησή του Αμερικανού ΥΠΑΜ δεν φαίνεται να ικανοποίησε την Αθήνα.
Oι Αμερικανοί δεν φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να δεσμευτούν για την άμεση αποστολή αμερικανικού υλικού ενώ υπάρχουν φόβοι πως θα θέσουν όρους και προϋποθέσεις όπως την μη αποστολή των Μ2 Βradley σε νησιά του Αιγαίου που η Άγκυρα θεωρεί αποστρατικοποιημένα.
ΗΠΑ: “Δώστε τα BMP-1 στην Ουκρανία”!
O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd James Austin.
Την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών Άμυνας μονοπώλησε για ακόμη μια φορά το ουκρανικό. Η τηλεφωνική επικοινωνία κράτησε περίπου 40 λεπτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί ζήτησαν για ακόμη μια φορά από την Ελλάδα την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία σοβιετικής κατασκευής.
Ζητήθηκε εκ νέου και επίμονα η αποστολή τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού BMP-1 στην Ουκρανία για να υπάρξει ίσως μια προφορική συμφωνία πριν την συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, κάτι που δεν επετεύχθη.
Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς παραμένει ίδιο το οποίο και τόνισε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
“Εφόσον η χώρα μας η Ελλάδα απειλείται για ακόμη μια φορά από την Τουρκία, μια επίσης χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει αμυντικά συστήματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αποτροπής της χώρας στην Ουκρανία.
Η Αθήνα θα συζητούσε αυτή τη περίπτωση, αυτό το ενδεχόμενο μόνο υπό την προϋπόθεση ότι τέτοιου είδους συστήματα θα αντικατασταθούν προτού αποσταλούν”.
Δείτε το βίντεο από το Open
Ελλάδα: “Ναι υπό προϋποθέσεις αποστολή BMP-1”
H Ελλάδα εμφανίζεται θετική στην αποστολή τεθωρακισμένων BMP-1 στην Ουκρανία, με βασική προϋπόθεση την άμεση αντικατάστασή τους, από οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μάχης αντίστοιχων δυνατοτήτων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Καθημερινή.
Πέρα από τα ΒΜΡ-1, αιτήματα είτε απευθείας από την Ουκρανία είτε από τις οι ΗΠΑ και τη Γερμανία, υπάρχουν και για άλλα συστήματα, όπως τα αντιαρματικά Stinger αλλά και τους αντιπλοϊκούς πυραύλους τύπου Harpoon.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής η συζήτηση για την πιθανότητα παραχώρησης BMP-1, υπό τις προϋποθέσεις που παρουσιάστηκαν μόλις, μπορεί να παραμένει ανοιχτή, ωστόσο για τα υπόλοιπα συστήματα και, κυρίως, για τους αντιπλοϊκούς πυραύλους τύπου Harpoon η Αθήνα δεν το συζητάει.
Ανάλογες πιέσεις ασκούν οι ΗΠΑ και για την αποστολή των S-300, πιέσεις που έχουν αποκρουστεί επιτυχώς μέχρι τώρα. Το μεγάλο ερώτημα που ζητά απάντηση είναι πως θα αντιδράσει η Αθήνα εάν οι Αμερικανοί προτείνουν άμεση αντικατάσταση των S-300 με επιχειρησιακούς Patriot οπλικό σύστημα το οποίο ήδη διαθέτει το Ελληνικό οπλοστάσιο και αποτελεί αιχμή για την αεράμυνα της χώρας.
Επί τάπητος ΤΟΜΑ Μ2 Bradley
Λύση στο πρόβλημα της άμεσης αντικατάστασης μπορούν να δώσουν οι ΗΠΑ, αν φυσικά το επιθυμούν. Η λύση ακούει στο όνομα M2 Bradley.
Την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς ΓΕΣ της δωρεάν παραχωρήσεως ΤΟΜΑ Μ2 Bradley από αμερικανικό πλεονάζον υλικό (ΕDA), είχαμε τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν επιδιώχθηκε η απόκτηση 500 M2 Bradley.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2020, το ΓΕΣ επανήλθε στο θέμα, ζητώντας αυτή την φορά να ενημερωθεί για δυνατότητα παραχωρήσεως 300 ΤΟΜΑ εκδόσεως Μ2Α2 Bradley . Οι Αμερικανοί και στις δύο περιπτώσεις ήταν αρνητικοί και εμφάνιζαν κωλύματα.
Τα BMP-1 στον Ε.Σ.
Η σύμβαση, για την προμήθεια 501 BMP-1A1 Ost από τη Γερμανία υπογράφηκε το 1993. Στα πλαίσια της συνθήκης CFE παραχωρήθηκαν στον Ελληνικό Στρατό 500 οχήματα. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονταν οχήματα BMP-1 παραγωγής 1966-76 και οχήματα BMP-1P παραγωγής 1979-83.
Πριν παραδοθούν στον ελληνικό στρατό, τα οχήματα μετατράπηκαν σε BMP-1A1 OST με βελτιώσεις που είχε προδιαγράψει ο γερμανικός στρατός. Οι εργασίες αναβάθμισης πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία με συνολικό κόστος 25.050.000 δολάρια. Συνολικά, το 1994 παραδόθηκαν 164 οχήματα, ενώ τα υπόλοιπα 337 παραδόθηκαν το 1995.
Το BMP-1 αποτέλεσε την 1η γενιά τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης για το μηχανοκίνητο πεζικό. Ζυγίζει 12-13 τόνους (ανάλογα με τη διαμόρφωση) και χρησιμοποιεί πετρελαιοκινητήρα UTD-203 των 300 hp. Η μέγιστη ταχύτητα του οχήματος είναι 65 km/h και η αυτονομία του φτάνει τα 600 km. Το πλήρωμα του οχήματος αποτελείται από τρεις άνδρες, και μπορεί να μεταφέρει ομάδα οκτώ στρατιωτών.
Ο οπλισμός του BMP-1, περιλαμβάνει ένα λειόκανο πυροβόλο 2A28 “χαμηλής πίεσης” των 73mm (πρακτικά υβριδικός εκτοξευτής/πυροβόλο άνευ οπισθοδρομήσεως) με αναχορηγία 40 βλημάτων, ένα ομοαξονικό πολυβόλο PKT 7.62mm με αναχορηγία 2.000 βλημάτων, και τέσσερα αντιαρματικά βλήματα(ATGMs) Sagger 9M14, εκ των οποίων, ένα είναι τοποθετημένο σε εκτοξευτή πάνω στην κάνη του πυροβόλου.
Οι συσκευές πρόσκτησης στόχων/στόχευσης του οχήματος, περιλαμβάνουν ένα συνδυασμένο σύστημα 1PN22M1 και ένα υπέρυθρο προβολέα.
Δείτε βίντεο