Κύρια θέματα,Αιγαίο-Αν. Μεσόγειος • 07/04/2022 - 20:01
Αρνητικές εξελίξεις: Ρουκέτες ΗΠΑ για Κυπριακό & Ενέργεια - Στις 18 Μαΐου "σφραγίζεται" η συμφωνία με Τουρκία για F-16V
Τελειώνει το εμπάργκο Καναδά σε Bayraktar ΤΒ2
Στις 18 Μαΐου “σφραγίζεται” η επανεκκίνηση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον κατόπιν προσκλήσεως του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε γνωστό σήμερα ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν τον προσκάλεσε στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες στις 18 Μαΐου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε επίσης ότι προχωρούν καλά οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αεροσκάφη F-16 και εξοπλιστικά συστήματα για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών της.
Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα χαιρετίζει τις αναφορές ότι η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε στο Κογκρέσο μια επιστολή όπου αναφέρει ότι η πώληση αυτή εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα και το ΝΑΤΟ.
Τελειώνει το εμπάργκο του Καναδά;
Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι συμφώνησε με την Καναδή ομόλογό του Μέλανι Ζολί να εργαστούν για να ξεπεράσουν το εμπάργκο στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας που επέβαλε η Οτάβα.
To εμπάργκο αφορά κυρίως την απαγόρευση πώλησης οργάνων για τα μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη Bayraktar TB2.
Διαβάστε επίσης ΕΔΩ
Ρουκέτα Νούλαντ σε Αναστασιάδη για “συνεργασία με Τουρκία”
«Πως βλέπετε μια συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας;», ήταν η ρουκέτα που εξαπέλυσε η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Η ερώτηση επιβεβαιώνει πλήρως το WarNews247: Η Β.Νούλαντ βάζει από την “πίσω πόρτα” την Τουρκία στις ενεργειακές συμμαχίες και στο σχήμα 3+1 με Ισραήλ-Ελλάδα-Κύπρο. Το πιο σημαντικό είναι το κομμάτι ΑΟΖ που θέλουν να παραδώσουν οι Αμερικανοί στην Τουρκία.
Κυπριακές πηγές αναφέρουν πως ο Ν. Αναστασιάδης εξήγησε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ουδέποτε ήταν αρνητική ως προς τη συνεργασία της είτε με την Τουρκία είτε με άλλα κράτη. Στην πράξη, της απάντησε, η Κύπρος συνεργάζεται με όλα τα γειτονικά της κράτη, ωστόσο στην περίπτωση της Τουρκίας τα πράγμα είναι περίπλοκα.
Πρώτον, είπε, δεν θα μπορούσε να συζητήσει την προοπτική μιας τέτοιας συνεργασίας όσο το κυπριακό παραμένει στάσιμο και η άλλη πλευρά επιμένει στη λύση των δύο κρατών.
Αντιθέτως, υπέδειξε, η Λευκωσία ζητεί τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος θα αναλάβει να σπρώξει προς την κατεύθυνση της επανέναρξης διαπραγματεύσεων, ενώ παράλληλα έχει καταθέσει λίστα γενναίων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για να υποβοηθήσουν τις συζητήσεις. Η άλλη πλευρά, ανέφερε χαρακτηριστικά, αρνείται τα πάντα.
Την ίδια στιγμή, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αμφισβητεί το 40% της ΑΟΖ της, προχωρεί σε εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, φράζοντας έτσι το δρόμο προς την λύση.
Η Βικτόρια Νούλαντ, φέρεται να έδειξε κατανόηση σε όσα της ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πλην όμως δημιούργησε την εντύπωση πως η Τουρκία είναι «χρήσιμη» για τους Αμερικανούς αυτή την περίοδο και άρα δεν άφησε μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας ότι η Ουάσιγκτον δύναται να πράξει πολλά προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η Λευκωσία.
Είπε ωστόσο ότι η αμερικανική Κυβέρνηση υπολογίζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο της προσπάθειας για απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και ως εκ τούτου βολιδοσκοπεί αυτή την περίοδο τις απόψεις και τις θέσεις των χωρών που την απαρτίζουν.
Αν και δεν αναφέρθηκε στις σκέψεις της Ουάσιγκτον ως προς την υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών, είπε πως θα απευθυνθούν σε εμπειρογνώμονες και θα επιστρέψουν με πιο συγκεκριμένες εισηγήσεις.
Εστίασε επίσης σε αυτό που δημοσίως λένε τους τελευταίους μήνες οι Αμερικανοί για την ανάγκη μετάβασης σε πράσινες πηγές ενέργειας και έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης όπως ο EuroAsia Interconnector.
Όσον αφορά το φυσικό αέριο, ήταν ξεκάθαρη η θέση υπέρ των έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου παρά των χρονοβόρων αγωγών.
Β.Νούλαντ: “Πρόεδρος” ο κατοχικός ηγέτης Ε.Τατάρ
Στη συνέχεια η Β.Νούλαντ προχώρησε σε νέο ατόπημα. Μετά από την συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη εξέφρασε αυτό που πραγματικά πιστεύει. Ανέφερε ότι «θα μεταβεί στον Βορρά προκειμένου να συναντήσει τον Πρόεδρο Τατάρ», όπως αποκάλεσε τον κατοχικό ηγέτη
Η Β.Νούλαντ λίγα λεπτά αργότερα διόρθωσε τη δήλωσή της με τη δικαιολογία ότι πάει καιρός απ’ την τελευταία φορά που ήρθε στην Κύπρο, αποκαλώντας “κύριο Τατάρ” τον κατοχικό ηγέτη.
Τατάρ σε Νούλαντ: Λύση δυο κρατών για επανέναρξη συνομιλιών
Τη θέση του ότι για να επαναρχίσουν επίσημες συνομιλίες πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, επανέλαβε στη Βικτόρια Νούλαντ ο Ερσίν Τατάρ.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την βοηθό υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, ο κ. Τατάρ είπε ότι «εάν υπάρξει μια συμφωνία, θα πρέπει να αναγνωριστεί σίγουρα η κυριαρχική ισότητα και το διεθνές ίσο καθεστώς του τ/κ λαού που αγώνες, έχει παρελθόν και θυσίες σε αυτό το νησί και τώρα ως τδβκ (ψευδοκράτος)».
Επανέλαβε επίσης ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων απορρέουν από τις συμφωνίες του 1960 και προσπάθησε, όπως είπε, να εξηγήσει στην κ. Νούλαντ το νέο όραμα του, το οποίο παρουσίασε και στην άτυπη σύνοδο της Γενεύης τον περασμένο Απρίλιο με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας.
«Εάν δεν γίνει αποδεκτή η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς, η ύπαρξη Τουρκοκυπρίων σε αυτό το νησί μπορεί ακόμη και να κινδυνεύσει σε οποιαδήποτε μελλοντική δομή και μια τέτοια λύση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη».
Επειδή, υποστήριξε, από την εμπειρία τους στο παρελθόν, κάποιοι κύκλοι στην «νότια Κύπρο» – κατά την έκφρασή του – βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί.
Εάν, συνέχισε, υπάρξει μια συμφωνία στο πλαίσιο αυτής της θεώρησης και η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ ενώ η Τουρκία όχι, υπάρξουν μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα κι ακυρωθούν τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας και υπάρξει μια αλλαγή με μηχανισμούς ασφάλειας της ΕΕ, «τότε αυτό μπορεί να αξιολογηθεί ως πολύ αρνητική εξέλιξη».
Υποστήριξε δε ότι ο αγωγός για το φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο προς την ΕΕ που εξαρτάται ενεργειακά από την Ρωσία, θα πρέπει να περάσει από την Κύπρο προς την Τουρκία κι από εκεί προς την Ευρώπη και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να έχουν συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες.
Δείτε το βίντεο