Νέα κλιμάκωση του σκηνικού στο επικίνδυνο πεδίο της θάλασσας του Περσικού Κόλπου από την Τουρκία , η οποία αγνοεί επιδεικτικά την Ουάσιγκτον και προσωπικά τον πρόεδρο Τραμπ με την στάση της και προχωρά σε στρατιωτικές ασκήσεις.
Η Τουρκία και το Κατάρ θα πραγματοποιήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις στις 6-7 Αυγούστου, στο πλαίσιο μιας κοινής πολιτικής εν μέσω της τρέχουσας διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Ντόχα και αρκετών άλλων αραβικών κρατών, ανέφερε σήμερα Παρασκευή , ο επικεφαλής του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, αναφερόμενος στο υπουργείο άμυνας του Κατάρ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο συντονισμός των δράσεων που πρέπει να αναληφθούν στο πλαίσιο των ναυτικών ασκήσεων συζητήθηκε από αξιωματούχους των δύο χωρών πάνω στην τουρκική φρεγάτα TCG Gokova.
Κατά τη συζήτηση συμμετείχε ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού του Κατάρ Ταξίαρχος Mohammed Nasser Al Mohannadi.
Το τουρκικό σκάφος που μεταφέρει 214 συμμετέχοντες Τούρκους στρατιώτες έχει ήδη ελλιμενιστεί στο λιμάνι του Χαμάντ.
Από χθες ως γνωστόν , τα δύο κράτη ξεκίνησαν το πρώτο στάδιο της άσκησης που διαθέτει και χερσαίο σκέλος . Πάνω από 250 Τούρκοι στρατιώτες και περισσότερα από 30 τεθωρακισμένα οχήματα συμμετείχαν στις ασκήσεις ως μέρος μιας διμερούς συμφωνίας ασφαλείας του 2014.
Οι ναυτικές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν παρά το ότι το Κατάρ εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διεθνή πίεση από τέσσερις κοντινές χώρες που έχουν εκδώσει μια σειρά αιτημάτων στη Ντόχα εν μέσω μίας συνεχιζόμενης διπλωματικής κρίσης.
Στις αρχές Ιουνίου, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις τους.
Αρκετά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και του Κουβέιτ, έχουν καταβάλει προσπάθειες να ενεργήσουν ως διαμεσολαβητές στη σύγκρουση, χωρίς αποτέλεσμα .
Όλο αυτό το ‘μπέρδεμα» γίνεται σε αυτήν την πολύ μικρή χώρα για το τίποτα όμως;
Πρόκειται για ένα παλαιό αμερικανικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή , που αφορά την οικονομία της γηραιάς Ηπείρου για τα επόμενα 50 χρόνια και στο οποίο εμπλέκονται πολλοί.
Το Κατάρ φέρεται να είχε προτείνει την δημιουργία ενός αγωγού από τον Περσικό Κόλπο προς την Τουρκία από το 2009, επιθυμώντας να διευρύνει τις εξαγωγές στον τομέα του φυσικού αερίου, με σκοπό την ολοκλήρωσή ενός φιλόδοξου προγράμματος που θα υπερδιπλασιάσει παράλληλα την δυναμικότητά του κράτους αυτού στην παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
«Είμασταν πρόθυμοι να υλοποιήσουμε έναν αγωγό φυσικού αερίου από το Κατάρ προς την Τουρκία», είχε δηλώσει το 2009 ο Σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, κυβερνήτης του Κατάρ.
Στις συνομιλίες τότε με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον τότε πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην δυτική τουρκική πόλη θέρετρο της Αλικαρνασσού!
Το σχέδιο αυτό έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο με «βοηθό» τον ισλαμικό στρατό.
Πρόκειται για έναν αγωγό που θα διέρχονταν διαμέσου της Σαουδικής Αραβίας στην Ιορδανία την Συρία την Τουρκία και διαμέσου ( Ελλάδος ή Βουλγαρίας) στην ΕΕ.
Άλλες αναφορές στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν ότι τα δύο κράτη έχουν διερευνήσει την δυνατότητα του Κατάρ να παρέχει φυσικό αέριο στα πλαίσια του αγωγού Nabucco , ο οποίος θα μεταφέρει από την Κεντρική Ασία και την Μέση Ανατολή φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας τη Ρωσία.
Πρόκειται για ένα σχέδιο αμερικανικής εμπνεύσεως υποστηριζόμενο από την ΕΕ , για τη μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Στο «Παιχνίδι» αυτό πιθανότατα έχει εισέλθει και το Ιράν μετά την επίτευξη ολοκληρωτικής συμφωνίας με την Ρωσία και την Κίνα , για την μεταφορά ιρανικού πετρελαίου προς την Ευρώπη.
Η Ελλάδα ευρίσκεται για καλή ή κακή μας τύχη στο επίκεντρο αυτών των μεγάλων ενεργειακών και γεωπολιτικών «εξελίξεων».
Σύμφωνα με πληροφορίες , η συμφωνία ύπαρξης τουρκικού στρατού (TSK) στο έδαφος του Κατάρ και η μεταφορά χερσαίων και άλλων δυνάμεων για την πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και προγραμμάτων στρατιωτικής εκπαίδευσης, αλλά και η κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων, αφορούν κοινά ενεργειακά σχέδια.
Τα σχέδια αυτά με την εμπλοκή του Ερντογάν όμως, δεν τα ενέκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος όσο αφορά την Τουρκία, για αυτό «χτυπάει το σαμάρι ( Κατάρ) για να ακούσει ο γάιδαρος ( Τουρκία)».