Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αποδεκατίστηκε ο ουκρανικός Στρατός: Πέρασε τον ποταμό Seversky Donets η ρωσική Στρατιά -Επίθεση "κεραυνός" προς Ντονμπάς και Ζαπορίζιε

Σημαντικές εξελίξεις έχουμε στο μέτωπο του Ντονμπάς καθώς η 20ή ρωσική Στρατιά κατάφερε και ξεπέρασε το εμπόδιο του ποταμού Seversky Donets και κατέλαβε τον οικισμό Tetjanivka στην νότια όχθη του ποταμού ακριβώς απέναντι από το Svyatogorsk.

Αυτό σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις πλέον κατάφεραν να προχωρήσουν σε ζεύξη του ποταμού και να επεκτείνουν το προγεφύρωμα τους προς  Sidorovo και Σλαβιάνσκ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μιλά πλέον για αποδεκατισμένο ουκρανικό Στρατό. Μόνο στο Svyatogorsk οι Ουκρανοί είχαν 300 απώλειες, και στο ευρύτερο Ντονμπάς επιπλέον 320 νεκρούς! Στο σύνολο, ίσως αγγίζουν και τους 1.000 νεκρούς στρατιώτες τις τελευταίες 24-36 ώρες.

Διαβάστε επίσης

Παράλληλα οι Ρώσοι ετοιμάζουν μεγάλης κλίμακας επίθεση στην Ζαπορίζιε με σκοπό να καταλάβουν και το τελευταίο οχυρό των ουκρανικών δυνάμεων στο Gulyaipole.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, όπως θα δείτε αμέσως μετά σε βίντεο, μεταφέρουν ισχυρές ενισχύσεις με  τεθωρακισμένα, πυροβολικό MLRS και 30 άρματα μάχης T-62.

Η ρωσική στρατιωτική φάλαγγα εντοπίστηκε 35 χιλιόμετρα από το Ζαπορίζιε.

“Οι Ουκρανοί στρατιώτες εγκατέλειψαν τις μάταιες προσπάθειες να προχωρήσουν στην περιοχή του Ζαπορίζιε, η ηττοπάθεια και ο πανικός κυριαρχούν στις τάξεις τους. Το έδαφος της περιοχής σύντομα θα απελευθερωθεί πλήρως” δήλωσε στο Sputnik ο επικεφαλής της ρωσικής στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της περιοχής Ζαπορίζιε, Vladimir Rogov.

Η κατάληψη της περιοχής αυτής είναι σημαντική καθώς οι Ρώσοι σχεδιάζουν δημοψήφισμα.

«Ο κόσμος θα αποφασίσει για το μέλλον της περιοχής της Ζαπορίζιε. Το δημοψήφισμα έχει προγραμματισθεί για αυτόν τον χρόνο» φέρεται να δήλωσε ο Vladimir Rogov, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τον χρόνο της διεξαγωγής του.

Περίπου τα δύο τρίτα της περιοχής είναι υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Δείτε βίντεο από Ζαπορίζιε

Φλέγεται ολόκληρο το μέτωπο του Ντονμπάς!

Τις τελευταίες 24 ώρες, φλέγεται ολόκληρο το μέτωπο του Ντονμπάς. Μάχες και συγκρούσεις καταγράφονται σε  Maryinka, Novolugansk, Klinovoye, Berestovoye και σε άλλους οικισμούς.

Παράλληλα, όπως αναφέραμε, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβε το χωριό Τατιανόβκα από τις ουκρανικές δυνάμεις, 20 χιλιόμετρα από το Σλαβιάνσκ.

Επί του παρόντος, οι μάχες συνεχίζονται σε Vrubovka, Kamyshevakhi, Zolotoe, Gorsky, Bahkmut, Avdiika, Zolote, Lisichansk, Σλαβιάνσκ και στη βιομηχανική Ζώνη Azot στο Σεβεροντόνετσκ.

O κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, Serhiy Gaidai, που διορίστηκε από το Κίεβο, ότι η κατάσταση των ουκρανικών στρατευμάτων στη περιοχή είναι χειρότερη από ποτέ και αναγκάζονται να υποχωρήσουν.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος αιτιολογήθηκε λέγοντας ότι το Σεβεροντόνετσκ δεν έχει στρατηγική σημασία για το Κίεβο και ως εκ τούτου μπορεί να παραδοθεί. Μετά από αυτή τη δήλωση, έκανε μια άλλη, στην οποία προσπάθησε να ανασκευάσει λέγοντας οι δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν θα παρέδιδαν την πόλη, αλλά σκόπευαν να αντισταθούν μέχρι το τέλος.

Ωστόσο, το Severodonetsk έχει κριθεί εδώ και ημέρες. Οι Ρώσοι επέτρεψαν σε όσους ήθελαν να φύγουν να πάνε προς Lisichansk. Λίγοι πυρήνες έχουν απομείνει στην Ζώνη του Azot.

Λόγω της απειλής περικύκλωσης, οι δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από το Sirotino ζήτησαν από την ουκρανική διοίκηση άδεια να υποχωρήσουν και ορισμένες  μονάδες κατευθύνονται ήδη προς Lisichansk.

Δείτε βίντεο

“Έπεσε” το αεροδρόμιο Σεβεροντόνετσκ – Κρύβονται στα δάση οι Ουκρανοί

Ο πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ στη Ρωσική Ομοσπονδία, Ρόντιον Μίροσνικ, ανέφερε ότι το αεροδρόμιο του Σεβεροντόνετσκ τέθηκε υπό τον έλεγχο των δυνάμεων υπό την ηγεσία της Ρωσίας.

Το αεροδρόμιο του Σεβεροντόνετσκ βρίσκεται περίπου εννέα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης, κοντά στο χωριό Βορόνοβο που πρόσφατα τέθηκε υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Λουγκάνσκ.

«Το αεροδρόμιο του Σεβεροντόνετσκ έχει εκκαθαριστεί. Οι ουκρανικοί σχηματισμοί διατηρούν τον έλεγχο μόνο σε ένα μικρό μέρος του Σεβεροντόνετσκ στο εργοστάσιο “Azot”.  Οι ελεύθεροι σκοπευτές επιχειρούν», είπε ο Μίροσνικ στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόσθεσε ότι Ουκρανοί μαχητές κρύβονται τώρα στα δάση γύρω από το αεροδρόμιο.

«Έτσι μοιάζει στην πραγματικότητα η «ισχυρή αντεπίθεση» που υποσχέθηκε το Κίεβο», είπε ειρωνικά ο Μίροσνικ. Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την επιχείρηση εκεί.

“Οι ουκρανικές δυνάμεις απωθήθηκαν λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών στην πόλη Severodonetsk της ανατολικής Ουκρανίας και πλέον ελέγχουν μόνο τα περίχωρά της, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο Ουκρανός κυβερνήτης του Luhansk, Serje Gaidai, μιλώντας στον ενημερωτικό ιστότοπο RBC-Ukraine

Το Κίεβο υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του αντεπιτέθηκαν πριν από μερικές ημέρες και ανακατέλαβαν σχεδόν τη μισή πόλη. Όμως ο κυβερνήτης του Luhansk υποστήριξε ότι δεν είχε νόημα να παραμείνουν εκεί όταν η Ρωσία άρχισε να ισοπεδώνει την περιοχή με βομβαρδισμούς και αεροπορικά πλήγματα.

«Οι δυνάμεις μας τώρα ελέγχουν και πάλι μόνο τα περίχωρα της πόλης.
Αλλά η μάχη συνεχίζεται, (οι ουκρανικές δυνάμεις) υπερασπίζονται το Severodonetsk, είναι αδύνατον να πούμε ότι οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως την πόλη», πρόσθεσε.

Δείτε βίντεο από τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα

300 στρατιώτες νεκροί μόνο στο Svyatogorsk 

Από τη μεριά του, το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανέφερε ότι οι Ουκρανοί έχασαν περίπου 300 στρατιώτες «κατά την απελευθέρωση του Svyatogorsk από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο Igor Konashenko τόνισε ότι η ουκρανική πλευρά στο Ντονμπάς υφίσταται σημαντικές απώλειες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό.

«Μόνο κατά την απελευθέρωση του Sviatogorsk στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, σε τρεις ημέρες μάχης, οι απώλειες των ουκρανικών στρατευμάτων ανήλθαν σε περισσότερους από 300 στρατιώτες, έξι άρματα μάχης, 15 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης διαφόρων τύπων».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν επίσης 36 πυροβόλα και όλμους πεδίου, πάνω από 20 οχήματα και τέσσερις εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών Grad.

Επιπλέον 320 νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ρωσικού ΥΠΑΜ:

“Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας στην περιοχή του Χάρκοβο έπληξαν εργοστάσιο τεθωρακισμένων που επισκεύαζε άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα  των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Επιπλέον, πύραυλοι υψηλής ακρίβειας έπληξαν: δύο θέσεις διοίκησης, 13 περιοχές συγκέντρωσης ανθρώπινου δυναμικού και στρατιωτικού εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, καθώς ένα MLRS  στην περιοχή Kharkov.

Στις συνοικίες Malinovka της περιφέρειας Χάρκοβο, Zvanovka της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, καταστράφηκαν τέσσερις αποθήκες με όπλα και πυρομαχικά. Μια εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων και εξοπλισμού καταστράφηκε στην περιοχή του οικισμού Chuguev στην περιοχή Χάρκοβο.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η αεροπορία έπληξε 63 περιοχές συγκέντρωσης ανθρώπινου δυναμικού και στρατιωτικού εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ως αποτέλεσμα των αεροπορικών επιδρομών, το κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου της 14ης μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, περισσότεροι από 160 εθνικιστές, οκτώ άρματα μάχης, δύο εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών Grad, μια μπαταρία πυροβολικού, ένας σταθμός ηλεκτρονικού πολέμου και 13 οχήματα για διάφορους σκοπούς καταστράφηκαν.

Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν δύο αεροσκάφη MiG-29 της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στο χωριό Snegirevka, στην περιοχή Mykolaiv, καθώς και ένα ελικόπτερο Mi-8 κοντά στο χωριό Belaya Krinitsa, στην περιοχή Mykolaiv.

Επιπλέον, 11 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καταρρίφθηκαν στις περιοχές του Ντονέτσκ, Scars, Lozovoe, Krasnorechenskoe, Koroviy Yar, Peski-Radkovsky της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Raisins, Dergachi της περιοχής Χάρκοβο και Chernobaevka της περιοχής Χερσώνα.

Ρουκέτες και πυροβολικό έπληξαν: 68 θέσεις διοίκησης, 172 θέσεις πυροβολικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων δύο συστημάτων πολλαπλής Smerch στις περιοχές Oleksandrivka και Kutuzovka, ένα Uragan MLRS κοντά στον οικισμό Kitsevka , περιοχή Χάρκοβο, καθώς και την 261 περιοχή συγκέντρωσης ανθρώπινου δυναμικού και στρατιωτικού εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Από τις επιδρομές καταστράφηκαν και σκοτώθηκαν:
► περισσότεροι από 320 εθνικιστές.
► τέσσερις αποθήκες πυρομαχικών κοντά στη Novolenovka, στην περιοχή Ζαπορίζιε.
► εννέα μονάδες τεθωρακισμένων οχημάτων.
► τρεις εγκαταστάσεις συστημάτων “Grad”.
► 15 πυροβόλα και όλμους.
► 14 ειδικά αυτοκίνητα.
► αντιαεροπορικά συστήματα “Buk-M1” στην περιοχή Shelkoplyasov και “Osa-AKM” στη Verkhnyaya Roganka, στην περιοχή του Χάρκοβο.

Δείτε βίντεο

Δείτε χάρτες

Tags
Back to top button