Απίστευτα πράγματα, τα οποία γίνονται σε ένα τριτοκοσμικό κράτος και όχι σε μία ευρωπαϊκή χώρα, καθώς για πέμπτη συνεχόμενη μέρα πολλά σπίτι παραμένουν χωρίς ρεύμα εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια».
Μία κακοκαιρία ήταν αρκετή για να διαλύσει τους κρατικούς μηχανισμούς, οι οποία δεν κατάφεραν σε καμία περίπτωση να περιορίσουν τα προβλήματα. Χιλιάδες σπίτια σε Αττική και Εύβοια έμειναν χωρίς ρεύμα, έπειτα από τις πτώσεις δέντρων, με τους αρμόδιους (Δήμοι, Περιφέρεια, ΔΕΔΔΗΕ) να κατηγορούν ο ένας τον άλλον. Ενώ και η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την Εθνική Οδό και να «κόψει» τη χώρα στα δύο δημιούργησε τεράστια ταλαιπωρία στους οδηγούς.
Από την Δευτέρα που άρχισαν τα προβλήματα υπήρξαν χιλιάδες κλήσεις στην πυροσβεστική και την ΔΕΗ για διακοπή ρεύματος η οποία προήλθε είτε από πτώσεις δέντρων είτε από βλάβες εξαιτίας του καιρού, με αποτέλεσμα περίπου 250.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μείνουν χωρίς ρεύμα. Μέχρι χθες το πρωί τα σπίτια χωρίς ρεύμα ανέρχονταν περίπου σε 10.000, ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ τα ξημερώματα, έχουν απομείνει περίπου 3.500 νοικοκυριά που συνεχίζουν να είναι χωρίς ηλεκτροδότηση.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, οι περιοχές όπου ακόμη υπάρχουν σπίτια που δεν έχουν ρεύμα, είναι στα βόρεια προάστια. Συγκεκριμένα είναι οι περιοχές: Εκάλη, Διόνυσος, Αγιος Στέφανος, Κρυονέρι, Δροσιά, Κάλαμος και Ανοιξη.
Η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ
«Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι συνεχίζονται οι εργασίες των συνεργείων του στις γραμμές Μέσης Τάσης στις περιοχές Εκάλη, Διόνυσο, Αγ.Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά και Κάλαμο, για την επανηλεκτροδότηση άλλων περίπου 3.500 νοικοκυριών. Να σημειωθεί ότι η σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε τις περιοχές των Βορείων Προαστίων, συνεχίζει να προκαλεί πτώσεις δέντρων λόγω του συσσωρευμένου όγκου χιονιού.
Ο ΔΕΔΔΗΕ καλεί όλους τους πολίτες που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές στο Δίκτυο από την κακοκαιρία, να επικοινωνήσουν άμεσα με την Εταιρία προκειμένου να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης.
Η επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να γίνει τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500, μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).»
Ποιες περιοχές παραμένουν στο «σκοτάδι»
Σύμφωνα με στοιχεία που μετέδωσε χθες βράδυ ο ΣΚΑΪ, στον Διόνυσο, τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τη Ροδόπολη, τη Σταμάτα και την Άνοιξη 700 νοικοκυριά δεν έχουν ακόμα ηλεκτροδοτηθεί. Αντίστοιχα, στον Αυλώνα, τον Κάλαμο, τη Μαλακάσα, το Πολυδένδρι, τις Αφίδνες και την Ιπποκράτειο Πολιτεία στο σκοτάδι παραμένουν 1.200 νοικοκυριά.
Επίσης, στο Μαρούσι, την Κηφισιά, την Αγία Παρασκευή, την Πεντέλη, τα Βριλήσσια, την Πεύκη και τη Φιλοθέη υπάρχουν περίπου 500 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα.
Στην προσπάθεια αποκατάστασης των βλαβών συμμετέχουν και οι άνδρες της ΕΜΑΚ που επισκέπτονται γειτονιές που παραμένουν στο σκοτάδι, προσπαθώντας να απομακρύνουν τα δέντρα που έχουν κοπεί και έχουν πέσει πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ.
ΔΕΔΔΗΕ: Αφαιρείται η Χρέωση Δικτύου Διανομής από τους λογαριασμούς όσων επλήγησαν από τη «Μήδεια»
Σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ χθες ανακοίνωσε πως για τον μήνα Φεβρουάριο θα αφαιρεθεί η Χρέωση Δικτύου Διανομής από τις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Μήδεια».
Ο οργανισμός τόνισε πως «αναγνωρίζοντας την ταλαιπωρία χιλιάδων νοικοκυριών που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αποφάσισε να αφαιρέσει από τους λογαριασμούς τη Χρέωση Δικτύου Διανομής, που αντιστοιχεί στον μήνα Φεβρουάριο. H Χρέωση Δικτύου Διανομής θα αφαιρεθεί από όλους τους λογαριασμούς πελατών που επλήγησαν, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο ΔΕΔΔΗΕ θα αφαιρέσει το ποσό που αναλογεί στη χρέωση αυτή από τους λογαριασμούς των συγκεκριμένων πελατών και θα το αποστείλει στους προμηθευτές. Η παραπάνω μείωση θα ενταχθεί στους λογαριασμούς που θα λάβουν οι καταναλωτές στο επόμενο διάστημα, ανάλογα με τον κύκλο τιμολόγησης του κάθε προμηθευτή».
«Μπαλάκι» ευθυνών - Τάζει ρυθμίσεις η κυβέρνηση σε απεγνωσμένους πολίτες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στην Κ.Ο. της Ν.Δ., προσπέρασε με χαρακτηριστική ευκολία την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση και περιορίστηκε στο να πει ότι «θα μάθουμε από αυτή την κρίση», αλλά και ότι... ενοχλήθηκε από το πινγκ πονγκ των ευθυνών από τους συναρμόδιους φορείς.
Ενώ στη συνέχεια έσπευσε να ανακοινώσει ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ να υπάρξει μείωση για τον μήνα Φλεβάρη στον λογαριασμό του ρεύματος των πολιτών που έμειναν στο σκοτάδι «ως μία κίνηση καλής θέλησης»!
Μάλιστα όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν ζητήθηκε αντίστοιχη κίνηση καλής θέσης και από τους ιδιώτες παρόχους. Πράγμα που σημαίνει ότι όσοι κάτοικοι δεν είναι πελάτες της ΔΕΗ και έχουν παραμείνει χωρίς ρεύμα, δεν πρόκειται να δουν καμία μείωση στους λογαριασμούς τους.
Έκανε, ακόμη, λόγο για νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρχει αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας. «Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους γι' αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος. Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο» είπε.
Ενώ μετά την καταστροφή η κυβέρνηση ανακοίνωσε ενίσχυση των υποδομών. «Πριν χτυπήσει η κακοκαιρία είχαμε ήδη προνοήσει να προτείνουμε για να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια. Θα μάθουμε λοιπόν από αυτή την κρίση, θα γίνουμε καλύτεροι και στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Πέτσας: Υπάρχουν ευθύνες για την ηλεκτροδότηση
Νωρίτερα χθες το πρωί, ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, δήλωσε πως πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα με τις αρμοδιότητες μεταξύ κράτους, περιφερειών και οργανισμών, μετά από την συνέχεια που έχει δοθεί με όλες τις πλευρές να πετούν το «μπαλάκι» των ευθυνών απέναντί τους, την ώρα που παραμένουν χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι υπάρχουν ευθύνες για τα σοβαρά προβλήματα, αλλά τόνισε ότι ήταν τόσο έντονο το καιρικό φαινόμενο σε κάποιες περιοχές και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί και για αυτό αποφασίστηκε την Τρίτη να συνδράμουν κινητές ομάδες της ΕΜΑΚ, του στρατού και των Δήμων. «Αν δεν γίνονταν αυτές οι ενέργειες, δεν θα ερχόταν το ρεύμα ούτε σε μια εβδομάδα», είπε.
Αλαλούμ με την απόδοση ευθυνών -Τι λένε ΚΕΔΕ και ΔΕΔΔΗΕ για το κλάδεμα των δέντρων
Το «πινγκ πονγκ» απόδοσης ευθυνών έχει να κάνει κυρίως με το ζήτημα του κλαδέματος των δέντρων. Ο ΔΕΔΔΗΕ τονίζει πως για να μπορέσει να αποκαταστήσει τις βλάβες μετά την κακοκαιρία, θα πρέπει να απομακρυνθούν τα δέντρα τα οποία έχουν πέσει από το βάρος του χιονιού. Σε έγγραφο που έδωσε στην δημοσιότητα, φαίνεται πως το δασαρχείο θα πρέπει να δώσει την άδεια για το κλάδεμα των δέντρων που γειτνιάζουν με καλώδια της ΔΕΗ, τα οποία αποτελούν κίνδυνο. Το έγγραφο αυτό μεταβιβάζεται σε δασαρχείο και Δήμο κάθε χρόνο ώστε να υπάρχει η έγκριση για το κλάδεμα των δέντρων.
Την ίδια στιγμή ο ΚΕΔΕ με ανακοίνωση αναφέρει πως δεν φέρει καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας. Η ΚΕΔΕ αναφέρει ότι αυτό προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 αρ. 281 και παράλληλα σημειώνει πως οι δήμοι «προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους».