Του Βασίλη Καπούλα
Απέπλευσε και ο Στόλος της Αιγύπτου με τις τουρκικές επιθετικές κινήσεις να κορυφώνονται. Επίσημα για κοινές ασκήσεις με τη Γαλλία με την κωδική ονομασία «Κλεοπάτρα 2017″ ώστε να δικαιολογηθεί η μεγάλη στρατιωτική ανάπτυξη, ανεπίσημα διότι η Τουρκία θεωρεί ότι η γεώτρηση που ξεκίνησε χθες στο τεμάχιο 11 «Ονησίφορος» βρίσκεται σε αιγυπτιακά νερά. Και αυτή είναι η απάντηση της Αιγύπτου.
Για τον λόγο αυτό Αίγυπτος και Γαλλία δύο «παίκτες» της περιοχής τα συμφέροντα των οποίων ταυτίζονται απόλυτα μαζί με εκείνα της Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ανακοίνωσαν κοινές ναυτικές ασκήσεις.
Η Αίγυπτος συμμετέχει με τα δύο Γαλλικά Mistral «ENS Gamal Abdel Nasser» και «Anwar El Sadat» τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 16 ελικόπτερα, τέσσερα αποβατικά σκάφη, 70 τεθωρακισμένα και 450 στρατιώτες.
Οι ασκήσεις διεξάγονται στα Αιγυπτιακά χωρικά ύδατα στη Μεσόγειο και στην Ερυθρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην Μεσόγειο έχουν αναπτυχθεί εκτός από τα Mistral και αριθμός φρεγατών, πυραυλακάτων,, ελικόπτερα, υποβρύχια και Αιγυπτιακά F-16.
Βλέπουμε δηλαδή μια κανονική αεροναυτική επιχείρηση και ο στόχος είναι σαφέστατος: H Toυρκία και οι επιδιώξεις της.
«Η εκπαίδευση είναι στο πλαίσιο βελτίωσης της συνεργασίας και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών».
«Η ναυτική αυτή άσκηση τονίζει την στρατηγική και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Γαλλίας».
Θα πραγματοποιηθούν σενάρια αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων,αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, ασκήσεις προσνήωσης και απονήωσης ελικοπτέρων, ασκήσεις αντιαεροπορικής άμυνας, καθώς επίσης και αποβατικές επιχειρήσεις…
Η Τουρκία αμφισβητεί την Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη σε τρία επίπεδα και γι αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι παίκτες είναι σε θέσεις μάχης:
-Θεωρεί ότι η γεώτρηση που ξεκίνησε χθες στο τεμάχιο 11 «Ονησίφορος» βρίσκεται σε αιγυπτιακά νερά.
-Θεωρεί ότι το μισό βόρειο κομμάτι του 6, το μισό 5 και το μισό 4 νοτιοδυτικά, της ανήκουν.
-Θεωρεί επίσης ότι τα τεμάχια 8, 9, 2,3 και μεγάλο μέρος του 12, είναι αδειοδοτημένα από τα κατεχόμενα και ειδικότερα από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων.
Ο Αλ-Σίσι μισεί τον Ρ.Τ.Ερντογάν και θέλει να τον δει νεκρό. Η κρίση με το Κατάρ και όχι μόνο αυτό απέδειξε.
Είμαστε σε μια περίοδο που όλες οι χώρες έχουν στρέψει τα «κανόνια» τους προς την Τουρκία. Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία έχουν στοχεύσει τον τουρκικό Στόλο. Γι αυτό και η Άγκυρα θα χτυπήσει αλλού…
Ηρθε η ώρα για ΑΟΖ. Αν είχαμε εξοπλιστεί έγκαιρα όπως η Αίγυπτος, όλα θα ήταν πιο εύκολα.
Από το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχαμε έγκαιρα αναδείξει τον ρόλο της Αιγύπτου. Ο Αλ-Σίσι κατάφερε γρήγορα να προετοιμάσει την χώρα του όπως αναφέραμε στα άρθρα και .
Tα «ψώνια» της Αιγύπτου:
Επιβεβαιώνονται οι φήμες που ήθελαν την Αίγυπτο να προμηθεύεται μαχητικά τύπου Mig-35 (Fulcrum-F) για την αντικατάσταση παλαιοτέρων μαχητικών όπως τα Mig-21,J-7, Mirage, υποβρύχια Type 209/1400, με το πρώτο το S-41 να είναι έτοιμο αρχές του 2017.
Oι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις έχουν παραγγείλει και βρίσκεται στο στάδιο της παράδοσης μια πλειάδα όπλων όπως:
125 αρμάτων μάχης εγχώριας κατασκευής κατόπιν αδείας M1A1 Abrams, αναφορές κάνουν λόγω για παραλαβή και συστοιχιών επάκτιας άμυνας Yakhont/SS-N-26 εμβέλειας 300 χιλιομέτρων με ταχύτητα 750μ/δευτ. με τις μη-επιβεβαιωμένες πηγές να κάνουν λόγω για παράδοση 8 εκτοξευτών για την σύσταση δύο πυροβολαρχιών για την κάλυψη των εισόδων/εξόδων του καναλιού του Σουέζ.
Aντιαρματικούς πυραύλους Kornet-E 9M133 AT-14 Spriggan και Metis M1 9K115-2/AT-13 Saxhorn-2, αντιαεροπορικά συστήματα Buk M2, Tor M2 και Pantsir- S1 με δεκάδες εκτοξευτές από κάθε τύπο για την κάλυψη όλων των μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων ταξιαρχιών ενώ ήδη είχε στην κατοχή της 10 πυροβολαρχίες Buk-M1 και 16 μονάδες εκτόξευσης Tor-M1, προμήθεια των Antey 2500 (S-300VM) σε ένα πρόγραμμα ύψους 1 δισ. δολαρίων που είναι αρκετό για την πλήρη αγορά 3 πυροβολαρχιών των 6 εκτοξευτών καθώς και των ραντάρ έρευνας και πρόσκτησης στόχων.
Επιπλέον προμηθεύεται 24 επιπλέον μαχητικά τύπου F-16Block-52 σε συνδυασμό με αεροεκτοξευόμενους Harpoon, 10 επιθετικά ελικόπτερα AH-64D Apache, μαζική προμήθεια ύψους σχεδόν 5 δισ. ευρώ για την αγορά 24 μαχητικών Rafale, μια φρεγάτας FREMM, καθώς και όπλων αέρος-αέρος MICA και αέρος εδάφους AASM, δύο ελικοπτεροφόρων Mistral ύψους 950 εκτ.δολαρίων, 4 υποβρυχίων Type 209/1400mod, 6 κορβετών κλάσης Gowind, τη ρωσική πυραυλάκατο P-32 Molniya που φέρει τους υπερηχητικούς πυραύλους τύπου P-270 Moskit, την ολοκλήρωση της παράδοσης των 4 κορβετών stealth τύπου Ambassador MK III με 8 πυραύλους Harpoon η κάθε μια, 74 Grob G-115’s και 120 K-8 Karakorum για την εκπαίδευση των πιλότων,.
Προμήθεια ύψους 2 δισ. δολαρίων για 50 MiG-35, η προμήθεια 46 επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52K καθώς και η ολοκλήρωση των παραδόσεων για 44 ελικόπτερα Mi-8Ts και 3 Mi-17-1V, 24 μεταφορικά C-295, ενώ βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την προμήθεια τουλάχιστον 8 αεροσκαφών Il-76MD-90A.
Τέλος παρέλαβε από τα αμερικανικά αποθέματα 762 οχήματα τύπου MRAP. Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη γίνεται ο ριζικός εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των παλαιοτέρων οπλικών συστημάτων ενώ παραγγέλθηκαν και δορυφόροι τηλεπικοινωνιών.
Το πρώτο υποβρύχιο του τύπου το S-4 έχει ξεκινήσει δοκιμές εν πλω και θα παραδοθεί το 2017 στο αιγυπτιακό ναυτικό.
Συνολικά έχουν παραγγελθεί 4 υποβρύχια το τύπου με option για ακόμα 2 τα οποία αναφορές θέλουν να είναι τύπου Type-214 AIP.
Το συμβόλαιο της προμήθειας των υποβρυχίων έχει υπογραφεί το 2011 ενώ τα σκάφη έχουν τροποποιήσεις στα πλαίσια των απαιτήσεων του ναυτικού της βορειοαφρικανικής χώρας.
Τα υποβρύχια έχουν μέγιστο εκτόπισμα 1.586 τόνων και οι διαστάσεις τους είναι 61,2μ μήκος, 6,25μ πλάτος και 5,5 μέτρα ύψος ενώ με την χρήση των 4 κινητήρων πετρελαίου μπορούν να επιτύχουν μέγιστη ταχύτητα στην επιφάνεια της τάξης των 11 κόμβων και σε κατάδυση 22 κόμβους.
Ο οπλισμός τους αποτελείται από 8 τορπιλοσωλήνες των 533mm για 14 τορπίλες και πυραύλους Sub-Harpoon.
Επιπλέον ο αιγυπτιακός στρατός θα παραλάβει 50 εκτοξευτές του συστήματος M270 Multiple Launch Rocket System από τα αμερικανικά αποθέματα έναντι κόστους 9,8 εκατ.δολαρίων
Οι εκτοξευτές θα προστεθούν στους 38 υπάρχοντες για να εξοπλίσουν τις μοίρες γενικής χρήσης των ΣΣ.
Το σύστημα MLRS μπορεί να εκτοξεύσει είτε 12 ρουκέτες σε δέσμες των 6 με αυτόματο σύστημα επαναγέμισης σε αποστάσεις μέχρι τα 32χιλιόμετρα ή μέχρι και τα 65χιλιόμετρα με τους νεώτερης κατασκευής είτε τους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS με εμβέλεια 165/300χιλιόμετρα με κάθε εκτοξευτή να φέρει μέχρι και δύο πυραύλους.
Το σκάφος είναι ερπυστριοφόρο και βασίζεται στο αντίστοιχο του ΤΟΜΑ BRADLEY.
Δείτε τα Αιγυπτιακά πλοία με SHORADS Averger σε πλήρη προβολή ισχύος.