Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την Συνθήκη του Μοντρέ: Η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε το “Κανάλι της Κωνσταντινούπολης” – Ξεκινούν τα έργα

Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία • 29/03/2021 - 6:49
Αντίστροφη μέτρηση για την Συνθήκη του Μοντρέ: Η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε το "Κανάλι της Κωνσταντινούπολης" - Ξεκινούν τα έργα

Ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού - Mετατρέπει σε νησί την Κωνσταντινούπολη

Τελειώνει και τυπικά η Συνθήκη του Μοντρέ καθώς εγκρίθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο η δημιουργία του “Καναλιού της Κωνσταντινούπολης” που θα συνδέει την Μαύρη Θάλασσα με την Θάλασσα του Μαρμαρά παρακάμπτοντας τα Στενά του Βοσπόρου.

Οπως έχουμε ήδη αναφέρει, με την κατασκευή του έργου αυτού «ακυρώνεται» η περιβόητη συνθήκη του Μοντρέ η οποία υπογράφηκε το 1936 και με ελληνική έγκριση .

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως θα απελευθερώσει τους χρόνους αντίδρασης και ανάπτυξης του ρωσικού Στόλου προς το Αιγαίο και την Μεσόγειο.

Ο Ρωσικός Στόλος που βρίσκεται στον ναύσταθμο της Σεβαστούπολης θα μπορεί να εξέλθει  ταχύτατα καθώς θα υπάρξει “αποσυμφόρηση” των Στενών.

Τούρκος υπουργός: Το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης εγκρίθηκε!

«Εγκρίναμε το σχέδιο «Κανάλι Κωνσταντινούπολης» έγραψε στο Twitter o υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ.

Το έργο κοστολογείται στα 9,2 δισ δολάρια.

Η κίνηση έρχεται ένα χρόνο μετά την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανακατασκευή δύο ιστορικών γεφυρών, οι οποίες θα περνάνε πάνω από το σχεδιαζόμενο φαραωνικό κανάλι του Ερντογάν, μήκους 45 χλιομέτρων.

Ομως, όπως και άλλα μεγάλα έργα υποδομής που έχει «τρέξει» ο Ερντογάν στα 18 χρόνια διακυβέρνησής του, αντιμετωπίζει κριτική από όσους λένε ότι θα προκαλέσει περιβαλλοντικό χάος και θα μολύνει τις υδροφόρες πηγές γύρω από μία πόλη 15 εκατομμυρίων.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ένας από τους πλέον δριμείς επικριτές του σχεδίου, δήλωσε μάλιστα ότι «το να ξοδεύει κανείς για το κανάλι ενώ η Τουρκία παλεύει με τον κορωναϊό είναι απίστευτο».

Το φαραωνικό Σχέδιο του Ερντογάν

Το έργο του Καναλιού της Κωνσταντινούπολης πρόκειται να κατασκευαστεί στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, που συνδέει την Μαύρη Θάλασσα με την Θάλασσα του Μαρμαρά, και οδηγεί στο Αιγαίο και την Μεσόγειο θάλασσα.

Το έργο σχεδιάζει να διχοτομήσει την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, σχηματίζοντας ένα νησί μεταξύ των ηπείρων της Ασίας και της Ευρώπης. Το νησί θα έχει μια ακτογραμμή στην Μαύρη Θάλασσα, την Θάλασσα του Μαρμαρά, και το Βόσπορο. Το νέο κανάλι ναυσιπλοΐας θα παρακάμπτει εντελώς τον Βόσπορο.

Πρόκειται για ένα φαραωνικό σχέδιο του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Η μήκους 43 χιλιομέτρων διώρυγα θα φθάνει μέσω της λίμνης Κιουτσούκτσεκμετζέ στην Προποντίδα περνώντας μέσα από δάση, αγροτικές εκτάσεις και πηγές γλυκού νερού.

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το έργο είναι αναγκαίο για την αποσυμφόρηση του Βοσπόρου, ο οποίος, όπως λέει, δεν αρκεί πλέον για να καλύψει τις ανάγκες διέλευσης των μεγάλων εμπορικών πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα στην Προποντίδα.

Κι επισημαίνει ότι διέρχονται ετησίως από εκεί περί τα 53.000 πλοία ετησίως, μεταξύ των οποίων και δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν επικίνδυνα υλικά.

Tags
Back to top button