Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία • 13/03/2021 - 19:04
Αντίο δολάριο, αντίο κυρώσεις - "Βόμβα" Ερντογάν: "Δημιουργούμε ψηφιακό νόμισμα, το τουρκικό Bitcoin - Όλα είναι έτοιμα"
Το τουρκικό κρυπτονόμισμα είναι εδώ!
Aρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας
Μια πραγματική “βόμβα” πέταξε χτες ο Ρ.Τ.Ερντογάν μιλώντας για την αναμόρφωση της τουρκικής οικονομίας.
Αποκάλυψε πως έχει ξεκινήσει η δημιουργία ενός τουρκικού ψηφιακού νομίσματος!
Ερντογάν: Αποκτούμε ψηφιακό νόμισμα!
“Προετοιμάζουμε το πλαίσιο για την δημιουργία, οικονομικής, τεχνολογικής και νομικής υποδομής ενός ψηφιακού χρήματος” είπε συγκεκριμένα.
“H Toυρκία θα θέσει σε ισχύ μια δοκιμαστική φάση λειτουργίας ενός κυρίαρχου ψηφιακού νομίσματος το 2021” ανέφερε ο Διοικητής της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, Naci Agbal.
“Το δεύτερο μισό του 2021 ξεκινούν οι δοκιμές. Οι προετοιμασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί” πρόσθεσε.
“Εχουμε δημιουργήσει μια πλατφόρμα software για πληρωμές που θα βασίζεται στην “ψηφιακή λίρα”.
Υπό τις οδηγίες Ρωσίας και Κίνας
Ο Ερντογάν υπό τις οδηγίες Κίνας και Ρωσία θα δημιουργήσει ένα ψηφιακό νόμισμα ή κρυπτονόμισμα το αντίστοιχο τουρκικό Bitcoin προκειμένου να αποδεσμευτεί από την Δύση και το δολάριο.
Θα χρησιμοποιήσει το κτυπτονόμισμα για να κάνει συναλλαγές σε αγαθά και υπηρεσίες ανενόχλητος με Ρωσία και Κίνα χωρίς τον φόβο κυρώσεων!
Ποιες κυρώσεις θα τον ενοχλήσουν όταν έχει δημιουργήσει ένα άκρως ψηφιακό νόμισμα πλήρως αποδεσμευμένο από τους υπάρχοντες χρηματοπιστωτικούς θεσμούς;
Είναι δεδομένο πως πίσω από αυτήν του την κίνηση κρύβεται η Ρωσία και η Κίνα.
Ισως να είναι αυτή η έκπληξη για την οποία είχε μιλήσει μήνες πριν λέγοντας πως “ετοιμάζουμε μια έκπληξη στην Δύση”.
- Αποδολαριοποίηση
- ελεύθερες συναλλαγές χωρίς κυρώσεις
- ξέπλυμα μαύρου χρήματος
- έσοδα από άλλες εγκληματικές δραστηριότητες
- επιτρέπει ποσοτική χαλάρωση
- θολώνει το όριο δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής
Ηδη, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας κυκλοφορεί το δικό της ψηφιακό νόμισμα.
Τί είναι το Bitcoin
Το νόμισμα bitcoin διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τα υπόλοιπα νομίσματα (ευρω, δολάριο) γιατί δεν ελέγχεται από κάποια συγκεκριμένη χώρα όντας ένα διαδικτυακό και κατά συνέπεια παγκόσμιο νόμισμα. Τι είναι όμως στην ουσία το bitcoin;
Είναι ένα κρυπτογραφικό ή αλλιώς κωδικοποιημένο εικονικό νόμισμα (cryptocurrency). Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κομμάτι κωδικοποιημένου κώδικα.
Οι συναλλαγές με bitcoin επαληθεύονται από ένα δίκτυο κόμβων και αποθηκεύονται σε μια δημόσια βάση δεδομένων που ονομάζεται blockchain. Με απλά λόγια το blockchain είναι ένα “λογιστκό βιβλίο” στο οποίο είναι καταγεγραμμένες όλες οι συναλλαγές με bitcoin. Η διαδικασία με την οποία το blockchain παραμένει αναλλοίωτο, ολοκληρωμένο και συνεπές είναι το mining, που στα ελληνικά σημαίνει εξόρυξη.
Οι miners είναι αυτοί που συγκεντρώνουν τις νέες συναλλαγές σε μια ομάδα η οποία ονομάζεται block και κάθε ένα από αυτά εμπεριέχει πληροφορίες απαραίτητες για την σύνδεση του με το προηγούμενο block. Έτσι λοιπόν δημιουργείται μια “αλυσίδα” από blocks, το blockchain.
Eγκληματικές δραστηριότητες
Τρεισήμισι έως τεσσεράμισι δισ. ευρώ «μαύρου» χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες στην Ευρώπη «ξεπλένονται» μέσω κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με την Europol, την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία.
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κρυπτονομισμάτων, αλλά το πιο γνωστό είναι το Bitcoin, το οποίο υποτίθεται ότι αποτελεί εν δυνάμει τη ψηφιακή εναλλακτική στις λίρες, τα δολάρια ή τα ευρώ. Ωστόσο, αντίθετα με τα «κανονικά» νομίσματα, δεν εκτυπώνεται από κυβερνήσεις και συμβατικές τράπεζες, δεν ρυθμίζεται από αυτές, ούτε υπόκειται στον έλεγχό τους.
Αντίθετα, τα ψηφιακά νομίσματα δημιουργούνται από υπολογιστές με σύνθετες μαθηματικές εξισώσεις, μια διαδικασία γνωστή ως«mining» (εξόρυξη). Ένα δίκτυο υπολογιστών ανά τον κόσμο παρακολουθεί τις συναλλαγές, χρησιμοποιώντας εικονικές διευθύνσεις, αποκρύπτοντας τις ταυτότητες αυτών που επιδίδονται στις συναλλαγές.
Έτσι, ο ανώνυμος και μη ρυθμιζόμενος χαρακτήρας αυτών των εικονικών νομισμάτων προσελκύει εγκληματίες, καθιστώντας δύσκολο για την αστυνομία να τους εντοπίσει, αφού δεν μπορεί να «δει» ποιος κινεί τις συναλλαγές.
«Δεν είναι τράπεζες και δεν ελέγχονται από μια κεντρική αρχή, οπότε η αστυνομία δεν μπορεί να παρακολουθεί αυτές τις συναλλαγές. Και αν ταυτοποιήσουν την εγκληματική δραστηριότητα πίσω από τις συναλλαγές, δεν έχουν τρόπο να “παγώσουν” τους λογαριασμούς, όπως σε ένα κανονικό τραπεζικό σύστημα» εξηγεί ο Γουεϊνράιτ.