Κύρια θέματα,Ουκρανία • 13/05/2022 - 07:57
Αναλυτές: «Όσο το Φιδονήσι βρίσκεται στα ρωσικά χέρια κινδυνεύει ολόκληρη η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ - Iδού γιατί»
Το στρατηγικό πλεονέκτημα του νησιού
Αναλυτές εξηγούν στο BBC τη μεγάλη στρατηγική σημασία που έχει το Φιδονήσι, όχι μόνο για τον πόλεμο, αλλά και τη γενικότερη ασφάλεια της ανατολικής Ευρώπης απέναντι στις ρωσικές κινήσεις.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Oleh Zhdanov αναφέρει στο BBC ότι αν οι ρωσικές δυνάμεις κυριαρχήσουν στο Φιδονήσι, τότε θα μπορούν να αναπτύξουν εκεί αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, που θα τους δώσει σημαντικό πλεονέκτημα τόσο για την κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα, όσο και σε όλη τη νότια Ουκρανία.
Αυτό σημαίνει, ότι θα μπορούν να μετριάσουν τις συνέπειες από τις απώλειες της φρεγάτας Moskva, η οποία αποτελούσε και τη βασική προστασία για ολόκληρο των ρωσικό στόλο της περιοχής.
Κίνδυνος για τη Ρουμανία και την Υπερδνειστερία
Με την κατοχή του, επίσης, θα διευκολυνόταν όχι μόνο ο ναυτικός αποκλεισμός σε κρίσιμα ουκρανικά λιμάνια, όπως είναι η Οδησσός, αλλά και η ενδεχόμενη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Υπερδνειστερία, από την οποία το Φιδονήσι απέχει ελάχιστες δεκάδες ναυτικά μίλια.
Από την πλευρά του ο Βρετανός αναλυτής ναυτικού πολέμου Jonathan Bentham εκτιμά στο BBC ότι εάν οι Ρώσοι εγκαταστήσουν πυραυλικά συστήματα S-400 στο Φιδονήσι, αυτό θα μπορούσε να είναι καθοριστικός παράγοντας για την τύχη του πολέμου.
«Θα κινδύνευε ολόκληρη η νότια πτέρυγα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», αναφέρει, αφού θα δινόταν η δυνατότητα πληγμάτων σε ολόκληρες περιοχές, στρατιωτικές και μη, στη Ρουμανία και σε άλλες χώρες.
Επίσης, πολύ κοντά βρίσκεται το ρουμανικό λιμάνι της Κοστάντζας, που έχει εξαιρετική σημασία για την οικονομία της χώρας.
Επίσης, κατά τον Ρώσο αναλυτή Alexander Mikhailov, σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης, η Μόσχα θα μπορούσε, με την κατοχή του νησιού, να αποκλείσει τον Δούναβη για τη βαλκανική χώρα, ενδεχόμενο που επίσης θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της. Θυμίζεται δε, ότι το Φιδονήσι άνηκε στη Ρουμανία μέχρι το 1948, οπότε και το προσάρτησε η Σοβιετική Ένωση.
Τέλος, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές για την «επόμενη ημέρα», το ποιος κατέχει αυτή τη μικρή έκταση γης μπορεί να αποβεί επίσης σημαντικό, καθώς η Μαύρη Θάλασσα είναι πλούσια σε υδρογονάνθρακες, και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των χωρών που βρέχονται καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και από το Φιδονήσι…
Το «Νησί του Αχιλλέα»
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νησί πήρε το όνομά του από τους αρχαίους Έλληνες που το ονόμαζαν «Λευκή», παρομοίως αργότερα ονομάστηκε, από τους Ρωμαίους, «Άλμπα», πιθανώς λόγω των σχηματισμών λευκού μαρμάρου που υπάρχουν στο νησί, σύμφωνα με πληροφορίες του wikipedia. Αργότερα ονομάστηκε «Νησί του Αχιλλέα» και κτίστηκε ιερό του ήρωα.
Στο νησί βρέθηκαν ερείπια ναού του θεού Απόλλωνα ενώ υπάρχουν και βυθισμένα ερείπια κτιρίων.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία τα σώματα του Αχιλλέα και του Πάτροκλου έφερε στο νησί η Θέτιδα μετά τον θάνατο τους στον Τρωικό πόλεμο. Το νησί αναφέρεται από πολλούς αρχαίους συγγραφείς όπως ο Οβίδιος, ο Πτολεμαίος και ο Στράβων. Το νησί περιγράφεται και από τον Πλίνιο στην φυσική ιστορία του , IV.27.1. Στο Φιδονήσι έχουν βρεθεί πολλές αρχαίες επιγραφές.