Η κυβέρνηση επέμεινε σε μία ακόμη πολιτική διαπραγμάτευση και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με αυτό του καλοκαιριού του 2015. Άτακτη υποχώρηση και νέα σκληρά μέτρα που θα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενη τη στιγμή πλέον πώς τα πάντα έχουν μετατραπεί σε κρανίου τόπο από τα συνεχή μνημόνια.
Τυπικά ακόμη δεν έχει λήξει τίποτα, αλλά είναι δεδομένο πως το Μέγαρο Μαξίμου θα αναγκαστεί να συνθηκολογήσει, αφού έπεσε στην παγίδα του Σόιμπλε και του Τόμσεν. Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δήθεν διαφωνούσαν, είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά τελικά τα βρήκαν προκειμένου να εξοντώσουν τον ελληνικό λαό όπως συμβαίνει χρόνια τώρα..
Οι κ. Τσίπρας και Τσακαλώτος απλοί παρατηρητές. Οι άλλοι αποφασίζουν, αυτοί υπογράφουν και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ θα νομοθετήσουν. Ευτυχώς που ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί πώς δεν θα νομοθετήσει άλλα μέτρα. Τι θα κάνει τώρα με το αφορολόγητο που είναι δεδομένο ότι μειώνεται στα 6.000; Μην πάει και ακόμη πιο κάτω δεν ξέρουμε καθώς το ΔΝΤ έχει ζητήσει την πλήρη κατάργηση του.
Να σημειωθεί πώς σήμερα το αφορολόγητο όριο ανέρχεται στα 8.636 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 9.545 ευρώ αν πρόκειται για οικογένεια με παιδιά.
Τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας με τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα; Μια ακόμη «κόκκινη γραμμή» που πατάει η κυβέρνηση του, όπως ασφαλώς και ο «κόφτης» ο οποίος δεν θα επεκτείνονταν, αλλά θεωρείται επίσης δεδομένο, όπως και η ψήφιση προληπτικών μέτρων.
Πιθανόν για να περάσουν αυτά τα επώδυνα μέτρα για τους πολίτες (σ.σ. για στην κυβέρνηση όπως λέει και ο κ. Πετρόπουλος του παρακαλάει ο κόσμος να πάρουν και άλλα μέτρα για να σωθεί η χώρα), ίσως οι δανειστές να χρυσώσουν το χάπι στην κυβέρνηση με κάποια επιπλέον μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Σαν και αυτά που έχουν αποφασιστεί από το 2012, αλλά ακόμη εφαρμόζονται και η Ελλάδα εκβιάζεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδόθηκαν την Κυριακή θα έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, αλλά άγνωστο ακόμη το πότε θα επιστρέψει το κουαρτέτο. Την ίδια ώρα όμως το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαίωνε την επιστροφή τεχνικών κλιμακίων και κουαρτέτο στην ελληνική πρωτεύουσα.
Το ότι η κυβέρνηση δέχθηκε τα μέτρα αποτυπώνεται στη δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος σε ανακοίνωσή του μετά το τέλος της συνάντησης στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πώς «είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επικεφαλής των θεσμών για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης.
Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων. Σήμερα σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος και είμαστε κοντά στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Θα αποτιμήσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup».
Αλλά και από την Αθήνα και συγκεκριμένα από το Μουσείο της Ακρόπολης όπου βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας παρευρισκόμενος σε εκδήλωση εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. «Πάντοτε, πάντοτε» αρκέστηκε να πει όταν τον ρώτησαν είναι αισιόδοξος.
Η πρόταση των δανειστών είναι μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ πριν και μετά το 2018. Σύμφωνα με το Reuters Ευρωπαίοι και ΔΝΤ μετά την ενιαία στάση που υιοθέτησαν απέναντι στο ελληνικό ζήτημα θα ζητήσουν από την Ελλάδα να αποδεχτεί τη λήψη μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2018 και 1,8 δισ. ευρώ μετά το 2018. Τα μέτρα επικεντρώνονται στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της μείωσης του αφορολόγητου- και σε περικοπές συντάξεων.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι υπάρχει συμφωνία για να παρουσιαστεί ένα κοινό μέτωπο στους Έλληνες», προσθέτοντας ότι η έκβαση της σημερινής συνάντησης με τους Έλληνες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη για το αν η Αθήνα θα δεχτεί τις προτάσεις. «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε», δήλωσε.