Κύρια θέματα, Εσωτερική Ασφάλεια • 22/06/2021 - 7:37
Αλλαγή δόγματος: Το Λιμενικό εξοπλίζεται με κορβέτες και ακταιωρούς για την αντιμετώπιση των τουρκικών επιθέσεων!
Mεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος
Το Λιμενικό εξοπλίζεται με κορβέτες και ακταιωρούς για να αντιμετωπίσει τα αλλεπάλληλα περιστατικά επιθετικών κινήσεων από την ακτοφυλακή της Τουρκίας.
Το πρωινό της περασμένης Κυριακής, 13 Ιουνίου, βρήκε δύο σκάφη του Λιμενικού να έρχονται αντιμέτωπα με ακταιωρούς της Sahil Guvenlik, της τουρκικής ακτοφυλακής. Οι Έλληνες λιμενικοί, με περίσσια αποθέματα γενναιότητας, τα έβαζαν για ακόμη μια φορά με τις υπερμεγέθεις τουρκικές ακταιωρούς, οι κυβερνήτες των οποίων, εκμεταλλευόμενοι πλήρως τη διαφορά δυναμικότητας, επιδίδονταν εκ του ασφαλούς στην προσφιλή τακτική της απόπειρας εμβολισμού.
Μάλιστα, σε αυτήν την προκλητική απόπειρα επακούμβησης οι Τούρκοι κατάφεραν να προξενήσουν σε ένα από τα δύο σκάφη του Λιμενικού μικρές υλικές ζημιές στο πρυμναίο τμήμα.
Η προσπάθεια τους να εμβολίσουν και το δεύτερο ελληνικό σκάφος απέβη άκαρπη, καθώς πρόκειται για ένα από τα νεοαποκτηθέντα ταχύπλοα φουσκωτά τύπου Rafnar με θωρακισμένη καμπίνα και τρείς θηριώδεις μηχανές απόδοσης 450 ίππων η κάθεμια.
Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που το τουρκικό λιμενικό επακούμβησε ή αποπειράθηκε να εμβολίσει σκάφος της ελληνικής Ακτοφυλακής. Συνολικά, την τελευταία διετία έχουν καταγραφεί έξι περιπτώσεις, με πιο χαρακτηριστική αυτή του εμβολισμού του Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) «Γαύδος».
Όπως αναφέρει ο Χ. Μαζανίτης στη “RealNews” και αναδημοσιεύει η , για την οριστική αντιμετώπιση αυτών των απειλών, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, το οποίο αναμένεται να αποκτήσει άμεσα τέσσερις νέες ακταιωρούς αλλά και δύο μεγάλες κορβέτες, μήκους 70 μέτρων, από το επόμενο έτος.
Αλλαγή φιλοσοφίας
Η ηγεσία του Λιμενικού βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ και παραδοσιακά με το Πολεμικό Ναυτικό. Η αλήθεια είναι ότι από πέρυσι την άνοιξη έχουν πυκνώσει οι συσκέψεις για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας και των νέων τακτικών που προβάλλουν στο πεδίο του Αιγαίου τα πληρώματα τους.
Οι κύριοι λόφοι για τους οποίους κρίθηκε απαραίτητη η συνδρομή του ΓΕΕΘΑ είναι αφενός η φιλοσοφία που διέπει την οργανωτική λειτουργία της τουρκικής ακτοφυλακής και αφετέρου ο τρόπος που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί -χωρίς να κινδυνεύει να στρατικοποιηθεί- κάθε πρόκληση που εμφανίζεται.
Η οργανωτική ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η τουρκική ακτοφυλακή είναι ότι εμπίπτει απευθείας στη δικαιοδοσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και όχι σε αυτήν των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του δυτικού κόσμου.
Αυτό έχει μετατρέψει την τουρκική ακτοφυλακή σε ένα μίνι πολεμικό ναυτικό, με μεγάλα παράκτια σκάφη περιπολίας, που παραπέμπουν στα αντίστοιχα που χρησιμοποιεί το πολεμικό ναυτικό.
Οι τέσσερις τουρκικές κορβέτες τύπου Dost βασίζονται στην κλάση Sirio των ιταλικών ναυπηγείων. H «TSG 703 Umut» χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολισμό του ΠΑΘ «Γαύδος» τον Φεβρουάριο του 2018.
Η πρώτη κίνηση
Αυτά «χτύπησαν καμπανάκια» στο Λιμενικό, αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση, ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και μάλιστα άμεσα. Η πρώτη κίνηση έγινε με την απόκτηση τεσσάρων νέων ακταιωρών.
Στις 15 Απριλίου, παρουσία του πρωθυπουργού και του υπουργού Ναυτιλίας, πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία των δύο παράκτιων περιπολικών σκαφών 900 και 910, με τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ να είναι επίσης εκεί. Τα σκάφη, μεταξύ άλλων, φέρουν δύο πυροβόλα 50άρια, πλήρως τηλεχειριζόμενα από τη θωρακισμένη γέφυρα.
Ήδη παραδίδεται το τρίτο σκάφος του ίδιου τύπου και τον Νοέμβριο αναμένεται να παραδοθεί και το τέταρτο.
Σημειώνεται ότι η προμήθεια των συνολικά τεσσάρων σκαφών συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 90% από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά 10% από εθνικούς πόρους.
Το σχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας περιλαμβάνει την ενίσχυση και με δύο ναυαρχίδες. Πρόκειται για δύο κορβέτες που θα φέρουν την πολυπόθητη ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και θα ανακόψουν την τακτική των επακουμβήσεων.
«Για την επόμενη προγραμματική περίοδο, το Λιμενικό Σώμα θα αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες πάνω από 800 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, στις 9 Ιουνίου σε άσκηση της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ), δίνοντας το πρόσταγμα της ενίσχυσης με νέα πλοία, με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες «τρέχουν» ώστε το πρώτο τρίμηνο του 2022 το υπουργείο να είναι σε θέση να προκηρύξει διαγωνισμό για τη ναυπήγηση δύο κορβετών ή Πλοίων Πολλαπλής Χρήσης (Multi Purpose Vessel – MPV), όπως είναι η επίσημη ονομασία τους.
Θα είναι μήκους περίπου 70 μέτρων, με ελικοδρόμιο, το οποίο θα εξυπηρετεί τα Dauphin του Λιμενικού, ενώ θα διαθέτει και ράμπα καθέλκυσης, απ’ όπου θα μπορούν να πραγματοποιούν αποστολές τα στελέχη της ΜΥΑ και της Ομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΕΕ).
Στόχος είναι έως το τέλος του 2023 να έχει ενταχθεί στην υπηρεσία το πρώτο από τα δύο πλοία.
Η απόκτηση δύο κορβετών από το Λιμενικό Σώμα, πέρα από την θεαματική αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, θα απαλλάξει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων από έναν πονοκέφαλό και θα διευκολύνει τους κυβερνητικούς σχεδιασμού, αφού πολλές φορές επιστρατεύονται πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ως ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα, λόγω διαφοράς μεγέθους των σκαφών.
Έτσι, εκτός από την εξοικονόμηση πόρων στο Πολεμικό Ναυτικό, θα επιτευχθεί και η απάλειψη του κινδύνου στρατιωτικοποίησης κάθε πρόκλησης της τουρκικής ακτοφυλακής.