Τι και εάν τα σχολεία στη χώρα μας δεν έχουν ανοίξει ακόμη; Τι και εάν είναι βέβαιο πως τα παιδιά δεν ανήκουν στις ομάδες που κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τον ιό; Τι και εάν υπάρχουν άπειρες έρευνες που υποστηρίζουν πως η τηλεκπαίδευση έχει δραματικές συνέπειες για την υγεία των παιδιών;
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος υποστηρίζει πως η Δέλτα «χτυπά» τους ανήλικους (ακόμη και εάν κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί) και ισχυρίζεται πως τα σχολεία πιθανότατα θα κλείσουν μετά τον Δεκέμβριο.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, εξηγεί:
«Η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά και τα προσβάλλει πιο βαριά. Ο προηγούμενος ιός δεν τα έπιανε τα παιδιά. Έπιανε το 7% και το περνούσαν και πολύ ελαφριά. Γι’ αυτό λέγαμε δεν μας πειράζει για τα παιδιά, τι θα πάθουν; Άρα με τη Δέλτα μετάλλαξη, είναι και πιο εύκολη η μετάδοση και πιο βαριά η νόσος στα παιδιά. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος, συνολικά για την κατάσταση που θα επικρατήσει μέσα στον χειμώνα», τονίζει.
Όσο ο ιός Δέλτα «σκοράρει» με υψηλά ποσοστά μετάδοσης, εκατομμύρια παιδιά κάτω των 12 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες -τα οποία δεν μπορούν προς το παρόν να εμβολιαστούν- περνούν ώρες καθημερινά μέσα στο σχολείο και μολύνουν το ένα το άλλο.
Έτσι πλέον, το 1/5 των συνολικών νέων μολύνσεων αφορούν σε παιδιά, ενώ την ίδια στιγμή, γέμισαν τα παιδιατρικά νοσοκομεία με νοσηλείες Covid-19. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής κάνει πλέον λόγο για παιδιατρικές νοσηλείες που σημειώνουν «ιστορικό υψηλό» σε συνθήκες πανδημίας.
«Πολύ δύσκολα είναι τα πράγματα», σχολιάζει ο Καθηγητής Κωνσταντόπουλος και εξηγεί: «Στην Αμερική που άνοιξαν τέλος Ιουλίου τα σχολεία σε ορισμένες Πολιτείες, τώρα τα έχουν κλείσει. Επομένως κι εμείς θα ακολουθήσουμε τον ίδιο ρυθμό. Κι ο λόγος είναι ο εξής: Όταν πέρυσι από το πρώτο μέχρι το τρίτο κύμα, ξεκινήσαμε με 7% νοσηρότητα στα παιδιά, μετά ανέβηκε στο 15% και τώρα έχει ανέβει στο 20%. Άρα ο ένας στους πέντε που αρρωσταίνει είναι παιδί», όπως λέει ο ίδιος.
Στους έφηβους από 12 έως 17 ετών, οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα βρίσκονται ακόμη στα «σπάργανα», καθώς συνολικά δεν ξεπερνούν το 5,1%, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), ενώ ακόμη δεν υπάρχει έγκριση για εμβολιασμούς σε παιδιά κάτω των 12 ετών.
«Μέχρι τα Χριστούγεννα και τα μέσα Δεκεμβρίου, δεν προβλέπω να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Οι εμβολιασμοί -αν αρχίσουν στα παιδιά- θα αρχίσουν από αρχές Οκτωβρίου. Για να έχουμε κάλυψη, όμως, δεν θα φτάσουμε ποτέ στα νούμερα που θέλουμε. Δηλαδή στα νούμερα που θα βοηθούσαν να μην αρρωσταίνουν τα παιδιά και να μην κλείνουν τα σχολεία. Θα εμβολιαστούν πολύ λίγα παιδιά. Κι εκείνο το οποίο φοβάμαι είναι, ότι επειδή τα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί και ούτε προλαβαίνουν να εμβολιαστούν επαρκώς μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία σε μερικές μέρες, δεν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και μετά τον Δεκέμβριο», αναφέρει ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.
Τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα τα προστατεύσει -σε βαθμό που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 90%– η σωστή και διαρκής χρήση της μάσκας στο σχολείο, αλλά και ο διαρκής καλός αερισμός των χώρων, όπως λέει ο ίδιος:
«Πρέπει να φοράνε τις μάσκες στις τάξεις και κυρίως θα αερίζονται οι αίθουσες. Είναι τρομερά σημαντικό αυτό, να έχουμε χαμηλό ιικό φορτίο μέσα στις τάξεις, ώστε ακόμη κι αν είναι θετικός κάποιος μαθητής να μην κολλήσει όλη η τάξη. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα κοντρολαριστεί λίγο – πολύ. Από κει και πέρα θα αρχίσουμε να λέμε “να κλείσουμε, έχουν αρρωστήσει τόσοι..." Ακόμη κι αν αρρωστήσουν πέντε παιδιά μέσα σε μία τάξη, που λέει η υπουργός Παιδείας ότι μόνο πάνω από 50% +1 θα κλείνει η τάξη, στην πράξη δεν θα τηρηθεί αυτό. Ποιος γονιός θα στείλει το παιδί του αν μάθει ότι πέντε παιδιά είναι άρρωστα; Άρα το πιθανότερο είναι ότι θα υπολειτουργούν τα σχολεία, ακόμη κι αν δεν κλείνουν», τονίζει ο Καθηγητής Παιδιατρικής.
Είναι ξεκάθαρο η συζήτηση για το κλείσιμο των σχολείων, χωρίς καν να έχουν ανοίξει, μας προϊδεάζει για το lockdown το οποίο αναμένεται να επιβληθεί μέσα στο φθινόπωρο.