Με 150 βουλευτές να ψηφίζουν «ναι» πέρασε από την Ολομέλεια η διάταξη, με την οποία αλλάζουν τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ.
Την ίδια ώρα, 70 βουλευτές ψήφισαν «όχι» στη συγκεκριμένη τροπολογία. Πιο αναλυτικά, καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ υπερψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ.
ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ 25 είχαν ήδη αποχωρήσει από τη σχετική συνεδρίαση.
Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση και για την τροπολογία για τα προσόντα του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ, ο κ. Γεραπετρίτης αποκάλυψε ότι ο προηγούμενος διοικητής δεν είχε τα τυπικά προσόντα.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας, ο Γιάννης Ρουμπάτης δεν είχε αναγνωρισμένο πτυχίο, όπως προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος, αλλά «αυτό ουδέποτε προσεβλήθη από την αντιπολίτευση». «Αναζητήστε ένα κοινοβούλιο παγκοσμίως στο οποίο η αντιπολίτευση να μέμφεται τη συμπολίτευση για θέμα που αφορά αντίστοιχη υπηρεσία πληροφοριών», υπογράμμισε και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία αναδρομικότητα στη διάταξη της ΝΔ. Προσέθεσε, δε, ότι αυξάνεται σε δεκαετής η διοικητική εμπειρία, πράγμα που ουσιαστικά «υποκαθιστά την απόκτηση ενός πτυχίου».
Μάλιστα, σε κάποια στιγμή, και ενώ ο Γ. Ραγκούσης και ο Δ. Τζανακόπουλος συνέχιζαν τις παρεμβάσεις τους την ώρα που μιλούσε, ο κ. Γεραπετρίτης αναρωτήθηκε σκωπτικά "αν θα πρέπει την επιλογή του προσώπου «να την αφήσουμε στην αντιπολίτευση".
Εάν, όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης, δεν είχε αναγνωρισμένο πτυχίο, τότε το θέμα που δημιουργείται είναι μείζον, αφού δεν πρέπει όλες του οι αποφάσεις να ακυρωθούν; Και σε επίπεδο ελέγχου, μεταθέσεων, μετατάξεων κ.λ.π. του προσωπικού που διοικούσε, αλλά και σε επίπεδο προμήθειας εξοπλισμών; Διερωτώμαστε, αν και είμαστε βέβαιοι πως η κυβέρνηση θα δώσει την πρέπουσα απάντηση τόσο σε πολιτικό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο, προς όλους τους ενδιαφερόμενους...