Η μετάλλαξη Δέλτα έγινε αρχικά γνωστή ως «ινδική μετάλλαξη» και τώρα μπαίνει στην ζωή μας η μετάλλαξη Μu – η επονομαζόμενη και «κολομβιανή» μετάλλαξη αλλά αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι ο φόβος της «παραλλαγής διαφυγής» που σημαίνει ότι όσοι έχουν κάνει τα εμβόλια θα είναι σαν να μην έχουν κάνει τίποτα και το μόνο που θα τους έχει μείνει θα είναι ο φόβος τυχόν παρενεργειών.
Ανησυχητικό επίσης είναι ότι σε ερώτηση και τι θα γίνει στην περίπτωση της "παραλλαγής διαφυγής" κυνικά δήλωσαν: «Ε, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν πιο γρήγορα την άδεια για νέο εμβόλιο» θέλοντας έτσι να αποφύγουν τους ελέγχους σκευασμάτων που θα πρέπει υποχρεωτικά να χορηγηθούν στους πολίτες.
Η Mu εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον περασμένο Ιανουάριο, ήδη όμως πια το αποτύπωμά της βρίσκεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα όπου αυτή την εβδομάδα καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα του συγκεκριμένου στελέχους του κορωνοϊού.
Είναι η Mu πιο ανθεκτική απέναντι στα εμβόλια;
Ο προβληματισμός και τα επιστημονικά ερωτήματα για την Mu εστιάζουν σε τρία πεδία:
1. Εάν, και πόσο, πιο μεταδοτική είναι από τις προηγούμενες μεταλλάξεις, ανάμεσά τους και την Δέλτα
2. Εάν είναι πιο ανθεκτική απέναντι στα υπάρχοντα εμβόλια
3. Εάν μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση από τα άλλα στελέχη του κορωνοϊού
Απόλυτη απάντηση σε κανένα από αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχει ακόμη, καθώς οι επιστήμονες σε όλον τον κόσμο βρίσκονται στην φάση παρακολούθησης και έρευνας της νέας μετάλλαξης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει τη Mu «ενδιαφέρουσα μετάλλαξη», προς το παρόν, και όχι «ανησυχητική μετάλλαξη».
Όπως επισημαίνει σε ενδελεχή ανάλυση των γνωστών και πιθανών επιπτώσεων του νέου στελέχους του κορωνοϊού ο Πολ Γκρίφιν, καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, η παραλλαγή Μu πράγματι φέρει μεταλλάξεις που μπορεί να την κάνουν πιο ανθεκτική έναντι των υπαρχόντων εμβολίων.
Η εξάπλωση της Mu δεν έχει ξεπεράσει την Δέλτα
Ωστόσο έχει σημασία ότι, ενώ κυκλοφορεί εδώ και σχεδόν οκτώ μήνες, δεν φαίνεται να ξεπερνά τη Δέλτα σε εξάπλωση.
«Εφόσον η παραλλαγή Μu ήταν μια πραγματικά κακή παραλλαγή, θα ανέμενε κανείς να είχαμε ήδη εντοπίσει σχετικές ενδείξεις, και αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη», υπογραμμίζει στην ιστοσελίδα «the conversation.com» ο Αυστραλός ειδικός.
Όπως και τέσσερις άλλες παραλλαγές -η Ήτα, η Γιώτα, η Κάππα και η Λάμδα- έτσι και η Mu φέρει κάποια στοιχεία που δυνητικά μπορεί να την καταστήσουν επικίνδυνη, αλλά ακόμη δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία επ’ αυτού, τονίζει ο κ. Γκρίφιν.
Είναι πιθανό η Mu να έχει τέτοιες αλλαγές στη λεγόμενη «πρωτεΐνη ακίδα» της, τον στόχο των εμβολίων δηλαδή, που να την καθιστούν λιγότερο ευάλωτη στα εμβόλια. «Ωστόσο, καθώς τα πρώτα στοιχεία που επικαλείται ο ΠΟΥ προέρχονται μόνο από εργαστηριακές μελέτες, δεν μπορούμε να είμαστε ακόμη καθόλου βέβαιοι πώς επιδρά η Mu στον πληθυσμό» υπογραμμίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ.
«Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να είμαστε σίγουρα για τη συμπεριφορά της στους ανθρώπους, και αυτή η διαδικασία είναι τώρα σε εξέλιξη» επισημαίνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο «τα καλά νέα είναι ότι τα εμβόλιά μας προστατεύουν τον πληθυσμό έναντι της συμπτωματικής μόλυνσης και της σοβαρής νόσησης από όλα τα στελέχη του ιού που έχουμε έως τώρα».
Η «παραλλαγή διαφυγής»
Πάντως, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να προκύψει μια νέα παραλλαγή που μπορεί να μην αντιμετωπίζεται σε σημαντικό βαθμό από τα εμβόλια, τα οποία βασίζονται στο αρχικό στέλεχος του ιού. Αυτή θα ονομάζεται, όπως αναφέρεται, «παραλλαγή διαφυγής».
Ωστόσο, ακόμη κι αν κάποιο νέο στέλεχος ελαττώσει υπερβολικά την επίδραση των εμβολίων, μέσα σε 6 με 8 εβδομάδες οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να προσαρμόσουν τα εμβόλιά τους να την αντιμετωπίσει και αυτή.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αυστραλό επιστήμονα, σε μια τέτοια περίπτωση οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο πιθανόν να επιταχύνουν τη διαδικασία έγκρισής του. «Θα απαιτούνταν ορισμένες μελέτες αλλά αυτές θα μπορούσαν να γίνουν γρήγορα, αρκεί το νέο εμβόλιο να έχει ουσιαστικά τις ίδιες ιδιότητες με το υπάρχον εμβόλιο».