Κύρια θέματα, Μέση Ανατολή, Φάκελος Τουρκία • 18/05/2021 - 7:06
Άχρηστη πλέον η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν στο ΝΑΤΟ: Στρατιωτικό συνασπισμό Σουνιτών-Σιιτών εναντίον Ισραήλ εξήγγειλε η Τουρκία - Ποιες χώρες περιλαμβάνει
Η Άγκυρα στήνει θρησκευτικό πόλεμο και περιφερειακή σύγκρουση
Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας
Για πρώτη φορά η Τουρκία επίσημα μιλά για τα στρατιωτικά σχέδια δημιουργίας “συνασπισμού” εναντίον του Ισραήλ. Πρόκειται για ένα συνασπισμό Σουνιτών-Σιιτών εναντίον του Ισραήλ και του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον όπως θα διαβάσετε η Άγκυρα μιλά για πρώτη φορά για την συμμαχία της με το Ιράν καθώς το περιλαμβάνει στην στρατιωτική συμμαχία, μια συμμαχία που έχει έναν συνδετικό κρίκο:
Είναι ΑΝΤΙ-ΝΑΤΟΙΚΗ, έχει καθοδήγηση από Ρωσία και Κίνα, και θα αντιπαραταχθεί απέναντι στην ΝΑΤΟική συμμαχία Σ. Αραβία-ΗΑΕ-Αίγυπτος.
Ομως ο κίνδυνος πλέον για το Ισραήλ είναι μεγάλος καθώς οι Τούρκοι βάζοντας και το Ιράν εντός του στρατιωτικού συνασπισμού για πρώτη φορά θεμελιώνουν μια συμμαχία Σουνιτών-Σιιτών με ότι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Πάντως, με όσα έχει πράξει και έχει πει ο πρόεδρος της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες, η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν τον Ιούνιο στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι τελείως άχρηστη. Ο Ερντογάν είναι εκτός Συμμαχίας και εφαρμόζει συμφωνίες που έχουν γίνει στο παρασκήνιο με αντι-νατοϊκές χώρες.
Διαβάστε επίσης
“Σχέδιο προστασίας της Παλαιστίνης: Τουρκία, Ιράν, Πακιστάν, Κατάρ πρέπει να ηγηθούν!
Με τον τίτλο αυτό κυκλοφορεί η ερντογανική εφημερίδα yenisafak επιβεβαιώνοντας την στρατιωτική συμμαχία που περιέγραφε εδώ και καιρό το WarNews247.
Η εφημερίδα γράφει χαρακτηριστικά:
“Περισσότεροι από 200 άνθρωποι πέθαναν από τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Γάζα.
Το Ισραήλ δεν μπορεί να σταματηθεί από “διακηρύξεις και καταδίκες” αλλά από την “ισχυρή προστασία” που η Τουρκία έφερε στην ατζέντα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) (όπως ακριβώς είχε αποκαλύψει χτες το WarNews247).
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι Μουσουλμανικές χώρες μπορούν να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις σε Ιορδανία και Λίβανο, χώρες οι οποίες βρίσκονται υπό καθεστώς απειλής από το Ισραήλ.
Οι Μουσουλμανικές χώρες όπως Τουρκία, Ιράν, Κατάρ, Μαλαιστία και Πακιστάν μπορούν να δημιουργήσουν ένα συνασπισμό ισχύος με μια διακήρυξη.
Αυτός ο συνασπισμός θα προστατεύσει τους Παλαιστινίους και τα ιερά μέρη.
Διαβάστε επίσης
“Δύναμη προστασίας της Παλαιστίνης” – Η θεμελίωση της θα γίνει εκτός ΣΑ του ΟΗΕ
Αυτή θα είναι η δύναμη “προστασίας της Παλαιστίνης”.
Σύμφωνα με νομικούς, η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι ένα απαραίτητο για ένα τέτοιο βήμα. Παρόλ’ αυτά για να παρθεί μια τέτοια απόφαση πρέπει να υπάρχει ομοφωνία από τα μόνιμα μέλη, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία.
Ακόμη και ένα βέτο να υπάρξει, είναι ικανό να σταματήσει το σχέδιο αυτό.
Αυτό το σχέδιο φαίνεται δύσκολο να εφαρμοστεί καθώς οι ΗΠΑ βάζουν βέτο σε όλες τις αποφάσεις εναντίον του Ισραήλ.
Μέχρι σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει βγάλει 10 αποφάσεις, εκ των οποίων οι 7 είναι συμβουλευτικές εναντίον του Ισραήλ. Μόνο οι 3 ήταν δεσμευτικές.
Το Ισραήλ δεν υπάκουσε σε καμία απόφαση και συνέχισε τις σφαγές και την κατοχή.
Μετά, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας έπρεπε να προχωρήσει σε διπλωματικές, οικονομικές, στρατιωτικές κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ, δεν το έκανε.
Νωρίτερα τα Η.Ε. έβγαλαν μια απόφαση ότι ο παλαιστινιακός λαός πρέπει να προστατευθεί απέναντι στο Ισραήλ. Είναι η απόφαση του 2018 στην οποία οκτώ χώρες ψήφισαν και πάλι εναντίον της. Αργότερα υπήρξε και βέτο από τις ΗΠΑ.
“Πρέπει να προστατευθούν Ιορδανία και Λίβανος”
Σύμφωνα με νομικούς, τέτοια βήματα μπορούν να γίνουν έξω από τα Ηνωμένα Έθνη ώστε να συγκροτηθεί δύναμη Προστασίας των Παλαιστινίων.
Οι Μουσουλμανικές χώρες όπως Τουρκία, Ιράν, Κατάρ, Μαλαισία και Πακιστάν μπορούν να δημιουργήσουν μια τέτοια δύναμη με μία διακήρυξη.
Αυτός ο συνασπισμός με την έγκριση της παλαιστινιακής κυβέρνησης μπορεί να αναπτύξει στρατιωτική ισχύ στην περιοχή ώστε να προστατεύσει και τον λαό και τα ιερά μέρη των θρησκειών.
Η νομική βάση μπορεί να δημιουργηθεί δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν εφαρμόστηκαν ποτέ από το Ισραήλ με αποτέλεσμα οι σφαγές να συνεχίζονται.
Η διαταγή αυτής της “δύναμης προστασίας” δεν θα περιοριστεί στην Γάζα, την Ιερουσαλήμ και την Δυτική Όχθη.
Με την έγκριση του Λιβάνου και της Ιορδανίας, που βρίσκονται υπό την απειλή του Ισραήλ, αυτές οι χώρες θα εισέλθουν κάτω από την “ασπίδα προστασίας”.