Κύρια θέματα, Μέση Ανατολή, Αιγαίο-Αν. Μεσόγειος, Φάκελος Τουρκία • 07/05/2021 - 7:48
Αίγυπτος προς Τουρκία: «Δεσμευόμαστε από τις συμφωνίες που υπογράψαμε με την Ελλάδα - Δεν θα υιοθετήσουμε τις θέσεις σας»
Το Κάιρο ρίχνει «πόρτα» στην Άγκυρα (για τώρα)
H προσπάθεια της Άγκυρας να επαναπροσεγγίσει το Κάιρο αποτελεί πρώτο θέμα στα αιγυπτιακά ΜΜΕ καθώς η επίσκεψη του Τούρκου Αναπληρωτή ΥΠΕΞ στην Αίγυπτο είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στη χώρα υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος από το 2013!
Τότε έγινε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας, ως αποτέλεσμα των τουρκικών παρεμβάσεων στα εσωτερικά της Αιγύπτου και των θέσεων της Τουρκίας όσον αφορά την εξέγερση των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων της 30ής Ιουνίου 2013 που οδήγησε στην ανατροπή του τότε ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Ο Μοχάμεντ Μόρσι ήταν στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας η οποία αποτελεί το πολιτικό σκέλος του ISIS για όσους δεν γνωρίζουν όπως κάποτε ήταν το Σιν Φέιν για τον IRA.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θεωρείται εκ των πιο πιστών συμμάχων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας η οποία έχει πλήρη ανάπτυξη στην Βόρεια Αφρική.
Στελέχη της είναι πρωθυπουργοί στην Λιβύη ενώ και η Τυνησία έχει ένα φιλικό προς αυτήν πολιτικό καθεστώς.
Σε Αίγυπτο και Αλγερία έχουν φόβο για επαναφορά της στην εξουσία.
Η Άγκυρα μέσω αυτής φιλοδοξεί να επικρατήσει σε όλη την Βόρεια Αφρική.
Ο Πρέσβης Ezzat Saad, Διευθυντής του Αιγυπτιακού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Egyptian Council for Foreign Affairs, ECFA, δήλωσε στην Al-Masry Al-Youm ότι εάν η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της και επιδείξει σοβαρή δέσμευση για εξεύρεση λύσεων στα επίμαχα θέματα μεταξύ των δύο χωρών, τότε η Αίγυπτος θα δεν έχει κανένα πρόβλημα να καταλήξει σε συνεννοήσεις ή συναινέσεις.
Ωστόσο, πρόσθεσε, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Αίγυπτος έχει υποχρεώσεις έναντι άλλων πλευρών.
Για παράδειγμα, όταν γίνεται λόγος για τις τουρκικές θέσεις στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, θα διαπιστωθεί ότι αυτό το θέμα διέπεται από δεσμευτική συμφωνία, το ιδρυτικό έγγραφο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Μεσογείου, το οποίο επιβάλλει ορισμένες υποχρεώσεις στα [συνυπογράφοντα] μέρη, περιλαμβανομένης και της Αιγύπτου
Ο κ. Saad διευκρίνισε ότι η συμμετοχή στο Φόρουμ είναι ανοιχτή για οιαδήποτε χώρα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά σύμφωνα με το καταστατικό του και με τις υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούν τα κράτη-μέλη.
Εκτίμησε δε ότι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και η κατάσταση στη Λιβύη θα είναι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στις πολιτικές διαβουλεύσεις των δύο χωρών.
Πρόσθεσε ακόμη ότι θα συζητηθεί και η απόρριψη της Αιγύπτου να παρέχεται εκ μέρους της Τουρκίας «ασφαλές καταφύγιο» για τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης των Αδελφών [Μουσουλμάνων], σημειώνοντας ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να καταλάβει ότι το θέμα αυτό αποτελεί απειλή για την αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια.
Ο Διευθυντής του Αιγυπτιακού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων επισήμανε ότι η Τουρκία έχει ορισμένες υποχρεώσεις, τις οποίες γνωρίζει καλά, εκ των οποίων οι κυριότερες είναι να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Αιγύπτου, να σέβεται τις επιλογές της άλλης πλευράς και να επιδεικνύει σοβαρότητα και καλή θέληση.
Από όλα αυτά διαφαίνεται η τάση στην Αίγυπτο για κάποια εξομάλυνση των σχέσεών της με την Τουρκία αλλά τουλάχιστον τώρα το Κάιρο ξεκαθαρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν θα σήμαινε υιοθέτηση των τουρκικών θέσεων καθώς δεσμεύεται από συμφωνίες τις οποίες υπέγραψε με την Ελλάδα.
Καλά όλα αυτά αλλά στην Αθήνα θα πρέπει να έχουν ανοιχτά τα μάτια τους, γιατί οι γεωπολιτικές συγκυρίες αλλάζουν πάντα ξαφνικά και συνήθως δυσάρεστα.
Χρειάζεται μεγαλύτερη κινητικότητα από ελληνικής πλευράς.