Πολλές, πυκνές και συχνά αντιφατικές είναι οι ειδήσεις γύρω από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και ιδιαίτερα πέριξ του Καστελόριζου, καθώς είχε παρατηρηθεί σαφής τάση στρατιωτικοποίησης, με έμφαση -αλλά χωρίς να περιορίζεται- στα σημεία που η Τουρκία έχει επιχειρήσει να καταστήσει αμφισβητούμενα μέσω του μνημονίου με την κυβέρνηση της Λιβύης και των συνεπακόλουθων NAVTEX που εκδίδει.
Από χθες, στην Ελλάδα οι Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό και η Αεροπορία έχουν τεθεί σε πολύ υψηλό βαθμό επιφυλακής, μεγάλο μέρος του ελληνικού στόλου έχει εξέλθει από τους ναυστάθμους και αρκετά τουρκικά πλοία έχουν απλωθεί σε σημεία του Αιγαίου. Αυτή την εικόνα επιβεβαιώνουν -σε γενικές γραμμές- συγκλίνουσες πληροφορίες, δημοσιεύματα και η κινητικότητα σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, με κάποια ερωτηματικά, όμως.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εν τω μεταξύ μίλησε και τον Βλάντιμιρ Πούτιν, έχει ανακοινώσει ότι θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς την Πέμπτη. Μέχρι στιγμής, ο πρωθυπουργός ενημερώνεται από τους αρμόδιους υπουργούς και τους αρχηγούς των όπλων και τον Α/ΓΕΕΘΑ, απευθείας ή μέσω συνεργατών του, χωρίς ωστόσο να έχει συγκαλέσει ΚΥΣΕΑ, ενώ δεν έχει υπάρξει πληροφορία για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πολιτικά, ενδεχόμενη απόφαση για τη σύγκληση του ανώτατου αυτού -άτυπου- οργάνου, θα ληφθεί μετά από τις διμερείς συναντήσεις και εφόσον υπάρξει το απαραίτητο έδαφος ή το απαιτήσει η συγκυρία.
Το timeline των εξελίξεων
Σήμερα, από τα ξημερώματα, άρχισε να καλλιεργείται από τα media δυναμική αποκλιμάκωσης, ιδιαίτερα μετά τις παρεμβάσεις του State Department, χθες και της γνωστοποίησης της επικοινωνίας της Άγκελα Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν, από την τουρκική προεδρία, τις πρώτες πρωινές ώρες. Εν συνεχεία, δημοσιοποιήθηκε η τηλεφωνική συνομιλία της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, διευρύνοντας έτσι την εικόνα και σκιαγραφώντας μια μάλλον κατευναστική και λιγότερο διερευνητική πρωτοβουλία από την πλευρά της, δεδομένης της ώρας που φέρεται να συνομίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο.
Καθώς περνούσαν οι ώρες, σήμερα, όλα τα στοιχεία συνέτειναν στην κατεύθυνση βαθμιαίας αποφόρτισης των “θερμών ζωνών” στο Αιγαίο, με παράλληλη διάχυση της έντασης σε πολιτικο-διπλωματικό επίπεδο. Την προοπτική αυτή επέτειναν δημοσιεύματα από ελληνικά media, τα οποία αργότερα επιβεβαίωσε ρεπορτάζ της γερμανικής λαϊκιστικής, αλλά καλά πληροφορημένης, Bild, σύμφωνα με το οποίο η παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ ήταν πυροσβεστική, συμβάλλοντας να αποφευχθεί ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, στο παρά πέντε.
Το δημοσίευμα της Bild δεν διαψεύστηκε από την καγκελαρία, εκπρόσωπος της οποίας επέμεινε στην πάγια θέση να μην σχολιάζονται δημοσιεύματα και στην ανάγκη επαναφοράς της Τουρκίας στη διεθνή νομιμότητα, αποφεύγοντας αναφορές που θα ενοχλούσαν την Αθήνα, όπως αυτές του εκπροσώπου του State Department και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Γιοζίπ Μπορέλ, για “διαφιλονικούμενα ύδατα”.
Αργότερα, όμως, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, μέσω διαρροών, μιας και μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση για την πορεία των γεγονότων, την κατάσταση και τις κινήσεις, δεν υπάρχει, ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση στο Αιγαίο δεν έχει μεταβληθεί, υπονοώντας ότι ο βαθμός επιφυλακής παραμένει υψηλός και ότι οι ελληνικές δυνάμεις δεν μεταβάλλουν τις θέσεις και την ετοιμότητά τους.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν “πηγές” του ΓΕΕΘΑ, τις οποίες επικαλούνται σωρηδόν ελληνικά media, «η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη». Η φράση αυτή διαψεύδει ή τουλάχιστον δίνει μια εντελώς διαφορετική οπτική για την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, δεδομένου ότι οι ίδιες πηγές δεν έχουν προσδιορίσει ποια είναι η κατάσταση, ώστε το “αμετάβλητη” να αποτελεί αποτύπωση επιπέδου.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παραμένει στον κόλπο της Αττάλειας, ενώ πέριξ παραμένουν πολεμικά πλοία του τουρκικού ναυτικού που θα μπορούσαν, εφόσον το ερευνητικό αποπλεύσει, να αποτελέσουν τη συνοδεία του. Αυτά προκύπτουν από αναρτήσεις στα τουρκικά social media. Κοντά στο Oruc Reis βρίσκονται δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, συνεδρίασε και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, με τα ελληνοτουρκικά -επισήμως τουλάχιστον- να μην βρίσκονται στην ατζέντα, η οποία εστιάστηκε στη Λιβύη. Όπως έγινε γνωστό, ο Ταγίπ Ερντογάν, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης της Τουρκίας στη χώρα της Βορείου Αφρικής, παρά τις προειδοποιήσεις από Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία για κυρώσεις, σε τέτοια περίπτωση και ενώ η Αίγυπτος βρίσκεται επίσης ένα βήμα πριν τη στρατιωτική εμπλοκή.
σημειώνεται σε ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης που δημοσιεύτηκε μετά από τη σύγκληση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας υπό την προεδρία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σημείωση αρθρογράφου: Η μεγάλη έκταση και οι υψηλοί τόνοι από τα ελληνικά media, ο ασαφής προσδιορισμός “αμετάβλητη” από το ΥΠΑΜ, στην Ελλάδα και η μιντιακή και πολιτική “αδιαφορία” της Τουρκίας, συνθέτουν ένα μάλλον ακατανόητο, εκ πρώτης όψεως σκηνικό. Η αποκωδικοποίηση μιας τόσο σύνθετης διαμόρφωσης, δεν είναι εύκολη και δύσκολα αξιόπιστη, καθώς οι πληροφορίες είναι ελάχιστες, ελεγχόμενες και ενίοτε… κατευθυνόμενες. Από τα διαθέσιμα δεδομένα πάντως, προκύπτει ότι η τροφοδοτούμενη, από τα media, ένταση είναι μεγαλύτερη από την πραγματική…
Χρήστος Φράγκου