Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
όχι μόνο για την επικείμενη έλευση των δεκαοκτώ γαλλικής κατασκευής μαχητικών Rafale τον Ιούνιο αλλά και για πιθανή συμφωνία προμήθειας από την ελληνική ΠΑ ιπτάμενων τάνκερ από το Ισραήλ με τα οποία θεωρούν πως θα μπουν στο στόχαστρο ελληνικών αποβατικών ενεργειών η Ίμβρος και η Τένεδος.
Φοβούνται ελληνική κυριαρχία στον αέρα
Είναι γνωστό ότι είχε συζητηθεί αυτή η προοπτική με τους Γάλλους αλλά τώρα φαίνεται πως υπάρχει μια πολύ ελκυστική από άποψη τιμής πρόταση από το Ισραήλ, το οποίο προτίθεται να μετατρέψει C-130 τα οποία δεν πετούν εδώ και καιρό και έχουν τοποθετηθεί στην εφεδρεία.
Είναι μια πρόταση που επιχειρησιακά μπορεί να καλύψει τις ελληνικές ανάγκες καθώς προσφέρει αυτό που ζητάει η ΠΑ: Παραμονή των μαχητικών της στον αέρα στην δύσκολη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου όπου δεν υπάρχουν ελληνικά νησιά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ανεφοδιασμό.
Αν αναλογιστούμε ότι σε περιβάλλον πολέμου οι όποιες προσγειώσεις είναι ρίσκο, τότε η απόκτηση των ιπτάμενων τάνκερ είναι εκ των ουκ άνευ.
Στο ΓΕΑ μετά την καλοκαιρινή κρίση είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν άμεσα το θέμα.
Ο τουρκικός Τύπος ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Ερντογάν και απηχεί τις απόψεις της αναφέρεται στις πέντε στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα οι οποίες εμπλέκονται με τις ΗΠΑ βάσει συμφωνιών και στον χάρτη που παρουσίασε το Τελ Αβίβ, με τον οποίο απεικονίζονται Ίμβρος και Τένεδος υπό ελληνική κυριαρχία.
Ο χάρτης που ενόχλησε την Άγκυρα
Πρόκειται για τον χάρτη που φαίνεται πίσω στο φόντο της φωτογραφίας από την συνάντηση του Αμερικανού πρεσβευτή Jonathan Shrier με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας Yuval Steinitz.
Ο πρέσβης μοιράστηκε στον λογαριασμό του στο Twitter την επίμαχη φωτογραφία μετά το πέρας της συνάντησης.
Εδώ πρέπει να πούμε πως οι Αμερικανοί προσέχουν πάντα την κάθε λεπτομέρεια και τους συμβολισμούς οι οποίοι μπορούν να προκληθούν.
Συνεπώς, η κίνηση αυτή έγινε συνειδητά.
Το ίδιο «μήνυμα» απέστειλε και ο Ισραηλινός υπουργός από τα δικά του social media.
Ο Ισραηλινός υπουργός πόζαρε μπροστά από τον ίδιο χάρτη κατά την συνέντευξη τύπου από την συνάντησή του με την Κύπρια υπουργό Νατάσα Φιλίδη.
Μάλισρα αναφέρει στην λεζάντα του «Με ευχαρίστηση υποδέχτηκα την Κύπρια υπουργό Ενέργειας Νατάσα Φιλίδη. Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να συνεχίσουμε να συντονίζουμε την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου Ισραήλ-Ευρώπης και την διαηλεκτρική σύνδεση μετάξυ των χωρών σε μια προσπάθεια να φτάσουμε σε συμφωνία για τα κοιτάσματα αερίου στην «Αφροδίτη». Η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας ποτέ δεν ήταν καλύτερη!».
Όπως τονίζει η Υenisafak τα ελληνικά ΜΜΕ χάρηκαν ιδιαίτερα με την συγκεκριμένη ανάρτηση.
Αυτό που φοβούνται οι Τούρκοι είναι πως με την προσθήκη των γαλλικών Rafale (κατά πολλούς θα αγοραστούν ακόμα 22 μαχητικά του τύπου στο εγγύς μέλλον) και με πιθανή συμφωνία για ιπτάμενα τάνκερ, η ΠΑ θα είναι κυρίαρχη για ένα εύλογο διάστημα τουλάχιστον μέχρι οι Τούρκοι να προμηθευτούν από κάπου ένα ανάλογης ισχύος μαχητικό.
Με τα ιπτάμενα τάνκερ η ΠΑ θα επεκτείνει την κυριαρχία της στον αέρα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο χρειάζεται για να καλυφθεί μια… απόβαση στις νήσους Ίμβρο και Τένεδο.
Να τεθεί θέμα επιστροφής των νησιών Ίμβρου και Τένεδου
Αυτό φοβούνται οι Τούρκοι και είναι καλό να φοβούνται. Είναι η στιγμή που πρέπει να νιώσουν και οι ίδιοι τα ψυχολογικά παιχνίδια που επί δεκαετίες εφάρμοσαν κατά της ελληνικής κοινωνίας με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων.
Άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση αφού αποφάσισε να προχωρήσει για άλλη μια φορά σε κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, κατά τις οποίες τίθενται ΜΟΝΟ απαιτήσεις της Άγκυρας στο «τραπέζι», θα έπρεπε να θέσει και η ίδια ζητήματα που είναι αυταπόδεικτα καθώς παραβιάστηκε η Συνθήκη της Λοζάνης.
Π.χ. η επιστροφή των νησιών Ίμβρου και Τενέδου, όπου όχι μόνο δεν τηρήθηκε το καθεστώς αυτονομίας αλλά εκδιώχθηκε και ο ελληνικός πληθυσμός μεταφέροντας εκεί εγκαταστάσεις φυλακών τις οποίες και γέμισαν με επικίνδυνους βαρυποινίτες προς τρομοκράτηση των Ελλήνων.
Τα νησιά, βάσει της Συνθήκης πρέπει να επιστραφούν. Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που πρέπει να τεθούν.
Το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η επιστροφή της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη (που εκδιώχθηκε με τους του διωγμούς του 1945, 1955, 1963 και 1974) κ.λ.π.
Έτσι γίνονται οι διαπραγματεύσεις, διότι όταν μόνο ο ένας ζητάει, θα πάρει κάτι από αυτά που δεν του ανήκουν…