Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Αέρας» τα ταμειακά διαθέσιμα της Folli Follie: Βρέθηκαν σχεδόν τα μισά - Σε ποιες τσέπες είναι τα υπόλοιπα;

Ο ελβετικός Όμιλος Dufry απαίτησε την παραίτηση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από το διοικητικό του συμβούλιο σε μια προσπάθεια να μην συνδεθεί μετά όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στον Όμιλο της Folli Follie.

Έτσι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάγκασε σε αποχώρηση τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο από το διοικητικό της συμβούλιο και ανακοίνωσε πως ο παραιτηθείς προέβη σε αυτήν του την κίνηση «προκειμένου να επικεντρωθεί στις υπόλοιπες δραστηριότητές του».

Φυσικά όλα αυτά γίνονται επειδή προκύπτει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας είναι «αέρας» αφού έχουν βρεθεί μόνο το 60% από αυτά. Που είναι τα υπόλοιπα;

Σημειώνεται ότι η εταιρεία δηλώνει ότι έχει στο ταμείο της 446,3 εκατ. ευρώ

Από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις των Folli προκύπτει ότι ένα τμήμα των διαθεσίμων της είναι σε ελβετικές τράπεζες. Και τούτο, καθώς η εταιρεία έκανε λόγο για αρνητικά επιτόκια του ελβετικού φράγκου, στις εξηγήσεις που έδωσε για τα χαμηλά έσοδα από τόκους που είχε στη χρήση του 2017.

Ορισμένοι έχουν αποκομίσει την αίσθηση ότι το μεγαλύτερο τμήμα των μετρητών των Folli Follie είναι σε τράπεζες που εδρεύουν στο Χονγκ Κονγκ, ενώ πέραν της Ελβετίας, διαθέσιμα σε μετρητά υπάρχουν και σε βρετανικές τράπεζες. Ωστόσο τέτοιου είδους αναφορές δεν έχουν πιστοποιηθεί επίσημα από την εταιρεία.

Την ίδια ώρα, εξοργισμένη όμως φέρεται και η διοίκηση της Fosun με την οικογένεια Κουτσολιούτσου καθώς ακόμη και σήμερα δεν έχει δοθεί καμμία απάντηση επί των ερωτημάτων που της έχει θέσει, ενώ την ίδια στιγμή αποστασιοποιημένη εμφανίζεται η Fidelity η οποία κατέχει ποσοστό 8%.

Οι εξελίξεις στη Folli Follie ανάγκασαν τον κινέζικο Όμιλό να προχωρήσει σε επαπενεξέταση της στρατηγικής του στην ελληνική αγορά. Και αυτό γιατί παρά τη στήριξη που παρείχε στον όμιλο Folli Follie τελικώς οι εξελίξεις αλλά και οι χειρισμοί γύρω από το ζήτημα την έχουν αφήσει εκτεθειμένη προς τους μετόχους της.

Σημειώνουμε ότι ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ήταν μέλος της ελβετικής εταιρείας Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών, στην οποία η Folli κατέχει και ποσοστό περί τα 150-170 εκατ. ευρώ. 

Η εξέλιξη έρχεται μετά την παραπομπή της υπόθεσης της Folli στις δικαστικές αρχές και είναι ενδεικτική των σκέψεων που κάνουν οι Ελβετοί, που είχαν εξαγοράσει τα ΚΑΕ το 2014.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ελβετικός κολοσσός, ο παραιτηθείς πλέον κ. Κουτσολιούτσος προέβη σε αυτήν του την κίνηση «προκειμένου να επικεντρωθεί στις υπόλοιπες δραστηριότητές του», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Τραπεζικές πηγές εξηγούν οτι οι Ελβετοι σε καμμία περίπτωση δεν ηθελαν να συνεχίσουν να συνδέουν το ονομα του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου με την εταιρια τους.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, τον Απρίλιο του 2013, της δραστηριότητας του κλάδου του ταξιδιωτικού εμπορίου της FFG, πρακτικά των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ), στον κολοσσό του travel retail Dufry AG, η οικογένεια Κουτσολιούτσου απέκτησε μετοχές και θέση στο ΔΣ του ελβετικού ομίλου.

Αρχικά πωλήθηκε το 51% έναντι 200 εκατ. ευρώ και με μεταφορά δανεισμού 335 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια το υπόλοιπο 49% (υπήρχε σχετικό option) έναντι 328 εκατ. ευρώ, ενώ η οικογένεια Κουτσολιούτσου έγινε μέτοχος με περίπου 3,5% της ελβετικής εταιρείας, όπως είχε ανακοινωθεί. Ο δε Τζώρτζης Κουτσολιούτσος τοποθετήθηκε ως μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Dufry.

Σημειώνεται ότι το μέγεθος του δικτύου είναι το κεντρικό ζήτημα στην επίθεση που έκανε κατά τις αξιοπιστίας της Folli Follie το αμερικανικό fund  QCM,

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Ο κ. Τζόρτης Κουτσολιούτσος ανακοινώνει ότι έχει 590 σημεία πώλησης, το αμερικανικό fund που κατηγορεί την εταιρία, υποστηρίζει ότι “έχει λιγότερα από 300” και ο οίκος που θα τον ελέγξει, η Ernst & Young, για να μάθουμε όλη την αλήθεια, υποστήριζε ότι τα σημεία πώλησης είναι 980!

Δηλαδή εκείνος που ελέγχει εμφανίζει την επέκταση της εταιρείας 50% μεγαλύτερη και την περιγράφει ακόμη πιο εντυπωσιακή, από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της!

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

Υπενθυμίζουμε πως στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου συμμετέχει με 35,06% ο πατέρας του Τζώρτζη, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ενώ η Fosun International Holdings έχει ποσοστό πάνω από 15%.

Η τελευταία συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα του Ελληνικού και ενδιαφέρονταν άμεσα για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Επιπλέον, η αμερικανική επενδυτική εταιρία Fidelity International ελέγχει το 5,93% του ομίλου.

«Όταν καείς από το χυλό, φυσάς και το γιαούρτι». Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν οι Κινέζοι της Fosun, οι οποίοι, στη σκιά των εξελίξεων στη Folli Follie επέλεξαν να άρουν το ενδιαφέρον τους για την Εθνική Ασφαλιστική, αφήνοντας την Gongbao μόνη στην κούρσα της διεκδίκησης.

Ο Όμιλος, που θεωρούνταν φαβορί για την απόκτηση του 75% του ασφαλιστικού βραχίονα της Εθνικής Τράπεζας, δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά, γεγονός που παράγοντες της αγοράς συνέδεσαν με την εισαγγελική έρευνα που έχει διαταχθεί για τη Folli Follie.

ΗFosun δεν μια μικρή αμελητέα επενδυτική εταιρεία. Είναι η μεγαλύτερη κινεζική ιδιωτική εταιρεία που επενδύει στην Ευρώπη, έχει στην ιδιοκτησία της τη γερμανική τράπεζα Hauck & Aufhaeuser Privatbankiers και την πορτογαλική ασφαλιστική εταιρεία Fidelidade Cia de Seguros.

Μάλιστα συμμετέχει στο εγχείρημα μετατροπής της περιοχής του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό σε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αξιοποίησης ακινήτων στην Ευρώπη.

Έχει έδρα τη Σαγκάη και διαχειρίζεται ενεργητικό ύψους 64,3 δισεκ. ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο 

Το σκάνδαλο Folli Follie, έχει πλήξει καίρια την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, της αγοράς και των ελληνικών επιχειρήσεων.

Tags
Back to top button