Τρία “περίεργα” περιστατικά έλαβαν χώρα στο τελευταίο χρονικό διάστημα σε τρεις διαφορετικές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνης) σε δύο διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Τουρκία) που δημιουργούν αρκετά ερωτηματικά τόσο για την χρονική συγκυρία στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας όσο και για τους στόχους που επελέγεσαν από άγνωστους δράστες, των οποίων τα κίνητρα και η προέλευση αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές των δύο χωρών.
Στην Ελλάδα, στόχος εμπρηστικής επίθεσης έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας 23 Δεκεμβρίου 2019 αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στην οδό Ιωάννη Βαρβάκη 3, στην περιοχή της Άνω Πόλης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το αυτοκίνητο ανήκει σε Τούρκο διπλωμάτη που εργάζεται στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.Την ευθύνη για τον εμπρησμό οχήματος Τούρκου διπλωμάτη στη Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα της Δευτέρας 23 Δεκέμβρη ανέλαβε η ομάδα «Κομάντο επαναστατικής αλληλεγγύης Haukur Hilmarsson»
Στην Τουρκία, στις 4 και 5/1/2020 στόχος αγνώστων έγιναν μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις:
1. Στην πρώτη επίθεση από αγνώστους δέχθηκε αυτοκίνητο υπαλλήλου του Ελληνικού Προξενείου της Κωνσταντινούπολης, χωρίς να βρίσκεται κάποιος επιβάτης στο εσωτερικό του αμαξιού την ώρα της επίθεσης. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ Μανώλη Κωστίδη, είναι άγνωστο για την ώρα αν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα. Ωστόσο, οι εκτεταμένες ζημιές δείχνουν ότι κάποιοι είχαν σκοπό να προκαλέσουν βλάβη στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο που είχε διπλωματικές πινακίδες.Συνεχίζονται οι έρευνες από τις τοπικές αρχές.
2. Στην δεύτερη παρανάλωμα του πυρός έγινε αυτοκίνητο υπαλλήλου του Ελληνικού Προξενείου στη Σμύρνη, το πρωί της Κυριακής. Από την εμπρηστική επίθεση δεν σημειώθηκε τραυματισμός.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ το όχημα δεν ήταν παρκαρισμένο έξω από το Προξενείο αλλά σε άλλη γειτονιά της Σμύρνης.
Στην πρώτη περίπτωση έχουμε ανάληψη ευθύνης από την συγκεκριμένη οργάνωση και μπορεί να θεωρηθεί και ως “αναμενόμενη” καθώς αρμόδιοι αξιωματικοί και αξιωματούχοι είχαν εκφράσει ήδη από τα τέλη Νοεμβρίβου φόβους για ξέσπασμα επεισοδίων ή ακόμα και τρομοκρατικό χτύπημα κατά “συμβολικών”στόχων την ίδια στιγμή που ηγετικό στέλεχος της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας, σε ανάρτησή του στο Facebook απειλούσε με νέες επιθέσεις σε σπίτια διπλωματών.
Στίς άλλες δύο επιθέσεις δεν αποκλείεται να πρόκειται για “τυχαία” περιστατικά όπου “σηματοδοτημένοι” στόχοι , όπως τα διπλωματικά αυτοκίνητα, πλήττονται από μεμονωμένα άτομα ή ομάδες που αναζητούν “εκδίκηση” ή επιβάλλουν “αντίποινα”. Αποτελεί ωστόσο πρωτοφανή πράξη για τα δεδομένα της γείτονος χώρας και έχει ήδη προβληματίσει τους ειδικούς αναλυτές. Δεν γνωρίζουμε,ομως, εάν οι Έλληνες διπλωμάτες στην Τουρκία , έχουν λάβει οδηγίες για μείωση της έκθεσής τους σε κινδύνους, περιλαμβανομένων και εκείνων που πιθανώς προκύπτουν από την εμφανή σηματοδότηση των διπλωματικών οχημάτων, πρακτική που ακολουθούν αρκετες διπλωματικές αποστολές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι περιορισμένες πληροφορίες που έχουμε απο την Τουρκία για τα συγκεκριμένα συμβάντα δεν μας επιτρέπουν σε περαιτέρω αξιολόγηση.
Στην αναλυτική μας προσέγγιση, δεν θα πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας η “ορθή αντιμετώπιση” ανάλογων περιστατικών από την τουρκική διπλωματία η οποία και δεν χάνει ευκαιρία να “επιτίθεται” στην χώρα μας δημιουργώντας τέτοιες επικοινωνιακές συνθήκες που της δίνουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα ακόμη και στο πεδίο! όταν επιθέσεις εναντίον ξένων διπλωματικών αποστολών, πρεσβευτικών κατοικιών και άλλων ξένων θεσμικών εκπροσωπήσεων (επιμελητηρίων και ινστιτού-των) πού αποτελόυσαν συχνό φαινόμενο στα χρόνια της διακυβέρνησης επί Αλ. Τσίπρα, “φόρτωσαν” στην κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη την ευθύνη για τα κενά ασφαλείας της κυβέρνησης Τσίπρα!
στις 11 Ιουνίου 2019 στάλθηκε έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών και στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. όπου υπάρχει αναφορά σε 14 περιστατικά -την τελευταία τριετία- όπως τα κατέθεσαν Τούρκοι διπλωμάτες. Το συγκεκριμένο έγγραφο είχε παραδοθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπως και στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, και η χώρα μας εμφανίζεται υπόλογη απέναντι στους γείτονες, που θέτουν ζήτημα ασφαλείας των τουρκικών διπλωματικών αντιπροσωπειών. Σε αυτό ζητείται επιτακτικά η διαλεύκανση αυτών των επιθέσεων (μία περίπτωση αφορά τη δράση του «Ρουβίκωνα»), ενώ ζητείται η λήψη μέτρων προστασίας των Τούρκων διπλωματών αλλά κι όλων των εγκαταστάσεων της γειτονικής χώρας.
Πρέπει να επισημανθεί ότι η τουρκική διπλωματία αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες που της παρέχουν οι “ελαστικές δυναμικές” της “αστυνομικής διπλωματίας” μετατρέποντας τα ζητήματα ασφαλείας σε μία εν δυνάμει “υβριδική απειλή” για τα ελληνικά συμφέροντα, στο πλαίσιο των διαφόρων φάσεων του ελληνοτουρκικού υβριδικού πολέμου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, ότι αν και Ελλάδα γίνεται αποδέκτης των τουρκικών αιτιάσεων, αν και παραμένει τα τελευταία πέντε χρόνια σταθερά μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις περισσότερες συλλήψεις για τρομοκρατία και μεγάλης κλίμακας επιθέσεις, σύμφωνα με τις . Στην Ελλάδα το 2015 έγιναν 28 συλλήψεις για τρομοκρατική δράση.
Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αντλήθηκαν συμπεράσματα που δείχνουν ότι στην Ελλάδα οι περισσότερες τρομοκρατικές υποθέσεις συνδέονται με αριστερή εξτρεμιστική και νιχιλιστική ιδεολογία, ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνδέονται με τον ευρωπαϊκό τζιχαντισμό. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία , αντίστοιχα το 2017 η Ελλάδα ήταν 10η στην Ευρώπη σε συλλήψεις (συνολικά 15) και 5η στην Ευρώπη σε μεγάλης κλίμακας επιθέσεις (8 επιθέσεις).