Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

40 ώρες πτήσεων συμπλήρωσαν στην Αλβανία ελληνικά πυροσβεστικά αεροπλάνα με τα Κύθηρα να καίγονται για 4η μέρα – Στάχτη 20.000 στρέμματα

Από τις 3 έως και τις 6 Αυγούστου 2017, μετά από αίτημα των αρμοδίων φορέων, στο πλαίσιο ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις διέθεσαν 2 αεροσκάφη PZL, για την κατάσβεση πυρκαγιών στην περιοχή Αυλώνα Αλβανίας.

Τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν 20 εξόδους, με συνολικό χρόνο πτήσεων 38 ώρες Το ΓΕΕΘΑ αποδέσμευσε σήμερα φωτογραφίες από την δράση τους στους αιθέρες της Αλβανίας στο πλαίσιο της καταπολέμησης των πυρκαγιών.

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες για τέταρτη μέρα στα Κύθηρα, με τις δυνάμεις τις πυροσβεστικής να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες έχοντας να αντιμετωπίσουν αυτή τη στιγμή τρία πύρινα μέτωπα, στην ευρύτερη περιοχή των Μυρτιδίων, στο νοτιοδυτικό μέτωπο των Κυθήρων.

«Η κατάσταση είναι καλύτερη στα Κύθηρα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος, όμως, υπογραμμίζει ότι όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

«Αυτήν την ώρα στα Κύθηρα υπάρχουν κάποιες εστίες φωτιάς μόνο στις καμένες εκτάσεις και κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο του νησιού, που αντιμετωπίζονται δραστικά από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και από τα εναέρια μέσα. Δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο. Η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» τονίζει, σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι έπεσαν οι δυνατοί άνεμοι στο νησί, αλλά παραμένουν μεταβλητοί.

Στο νησί επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 3 χωματουργικά μηχανήματα του στρατού, αλλά και 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη. Στην προσπάθεια της κατάσβεσης θα συνδράμει και ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης με ένα πυροσβεστικό όχημα 10 τόνων, με 2 κανόνια πίεσης, 4 άτομα προσωπικό και μία υδροφόρα 12 τόνων με 3 άτομα προσωπικό.

Από την πλευρά της, πάντως, η Περιφέρεια Αττικής, που είχε ζητήσει να τεθούν τα Κύθηρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρότεινε να αντικατασταθούν οι 70 δασοκομάντος, που επιχειρούν εδώ και τρεις μέρες στο νησί, με 80 άλλους.

Λόγω της πυρκαγιάς, για λόγους ασφαλείας, την Κυριακή, οι Αρχές έδωσαν εντολή και έγινε άμεση εκκένωση του μοναστηριού της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας από τις μοναχές και τους επισκέπτες, συνολικά 27 άτομα.

Καταγγελίες για τα εναέρια μέσα

Μεγάλο πρόβλημα με τη διαχείριση των εναέριων μέσων έχει δημιουργηθεί από το Σάββατο όταν και αυτά αποχώρησαν από το νησί επειδή η πυρκαγιά ήταν σε ύφεση. Λίγο αργότερα τα πύρινα μέτωπα αναζωπυρώθηκαν με τη φωτιά να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και να καίει 15.000 στρέμματα δάσους.

Σε δηλώσεις του μάλιστα ο δήμαρχος του νησιού Στράτος Χαρχαλάκης έκανε λόγο για λανθασμένη διαχείριση των εναέριων μέσων ενώ τόνισε ότι καθυστέρησαν αρκετά να φτάσουν στο νησί. Παράλληλα, ο κ. Χαρχαλάκης σημείωσε ότι τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν στις 6:30 το απόγευμα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης απάντησε ότι τα εναέρια μέσα πρέπει να ανεφοδιάζονται και μετά από κάποιες ώρες πτήσεις να υποστηρίζονται μηχανικά. Όπως σημείωσε επίσης πρόκειται για την μεγαλύτερη πυρκαγιά φέτος, ενώ εξήγησε ότι περισσότερα από 15 αεροσκάφη και ελικόπτερα ξεπέρασαν τις 152 ώρες πτήσεις.

Αποστόλου: Έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης

«Πιστεύουμε ότι σύντομα, μέχρι το μεσημέρι, θα έχει ελεγχθεί απόλυτα η κατάσταση» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Κύθηρα.

«Η συγκρατημένη αισιοδοξία, που εξέφρασα χθες το βράδυ, εξακολουθεί να υπάρχει» είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι η θετική έκβαση συναρτάται με τις καιρικές συνθήκες, προϋποθέτει, δηλαδή, πως δε αυξηθεί η ένταση και δε θα αλλάξει η φορά του ανέμου.

«Πρόκειται για μία μεγάλη καταστροφή, περιβαλλοντική κατά πρώτο λόγο, με δεδομένο ότι από τα 15.000-17.000 στρέμματα πάνω από το 90% είναι δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, είναι μία πυκνή βλάστηση» είπε ο κ.Αποστόλου.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα του νησιού, επισήμανε ότι «χρειάζεται άλλες κινήσεις, πρέπει να κηρυχθούν οι εκτάσεις που κάηκαν αναδασωτέες, να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, έστω και πρόχειρες, για να δούμε πώς θα συγκρατήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα τα εδάφη αυτά, που βρίσκονται στις καμένες εκτάσεις και έχουν την επικινδυνότητα».

Σε ό,τι αφορά το πεδίο αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης -υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις ελαιοκαλλιέργειας στο νησί- ο υπουργός διευκρίνισε ότι «πρέπει εκεί να δούμε πώς και το εισόδημα που θα χαθεί φέτος και οι ζημιές που θα υπάρξουν στο αγροτικό κεφάλαιο να καλυφθούν».

«Υπάρχουν ζητήματα που έχουν σχέση και με τις πληρωμές, όσον αφορά τις εκτιμήσεις αγροτικού χαρακτήρα, να δούμε το κατά πόσο η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να διευκολύνει και οικονομικού χαρακτήρα υποχρεώσεις των κατοίκων» είπε, εξηγώντας πως ο ίδιος θα εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα ολιγόμηνης παράτασης στις οικονομικές υποχρεώσεις των κατοίκων.

Ο κ.Αποστόλου σημείωσε ότι σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας όποιες βλάβες υπήρξαν αποκαταστάθηκαν σε διάστημα ελάχιστων ωρών. «Δεν είχα ξαναδεί, έχοντας βιώσει εκατοντάδες πυρκαγιές, την ώρα που καιγόταν η κολόνα της ΔΕΗ δίπλα να υπάρχει συνεργείο της ΔΕΗ και να αλλάζει την κολόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι και οι τουριστικού χαρακτήρα υποδομές δεν έχουν κανένα πρόβλημα και «γι’ αυτό η εικόνα που υπάρχει είναι ότι οι φιλοξενούμενοι τουρίστες στο νησί δεν επηρεάστηκαν καθόλου και είναι θετικό αυτό, γιατί συνεχίζεται η τουριστική δραστηριότητα χωρίς καμιά επίπτωση».

Ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στο θέμα της πρόληψης πυρκαγιών, ιδιαίτερα σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. «Να έχουμε ουσιαστικότερη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης ιδιαίτερα στα θέματα της πρόληψης και της έγκαιρης επέμβασης. Όσα εναέρια μέσα και να έχουμε, θέλουν κάποιο χρόνο για να βρεθούν και σε αυτόν τον χρόνο πρέπει τοπικά να μπορούμε να παρέμβουμε, γιατί όταν ξεφύγει μία πυρκαγιά δυσκολεύουν πάρα πολύ τα πράγματα», σημείωσε.

Στο νοσοκομείο ένας πυροσβέστης

Σε ό,τι αφορά τους τέσσερις οικισμούς που είχαν εκκενωθεί, ο δήμαρχος του νησιού ανέφερε χθες ότι οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους, σημείωσε όμως ότι κανένας δεν κοιμήθηκε, καθώς υπήρχε ο φόβος. «Δόθηκε μάχη στις αυλές των σπιτιών, αλλά δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια, ούτε τραυματισμοί, πέρα από έναν πυροσβέστη που ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο», σημείωσε ο ίδιος.

Ζημιές έχουν προκληθεί σε αγροτικές καλλιέργειες, ελαιόδεντρα, αλλά και μελίσσια.

Στην περιοχή Αρωνιάδικα, η φωτιά έκαψε στάβλους και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Ο δήμαρχος του νησιού ανέφερε ότι υπήρξε ανησυχία μεταξύ των επισκεπτών, αλλά δεν είχε ξεκάθαρη εικόνα για αν και πόσοι έφυγαν. Πάντως, κάποιοι αναχώρησαν από τα Κύθηρα.

Ο καπνός από την φωτιά που κατακαίει τα Κύθηρα, όπως φαίνεται από δορυφορική φωτογραφία, έφτασε μέχρι τις ακτές της Λιβύης.

Tags
Back to top button