Κύρια θέματα, Ελληνοτουρκικά • 05/03/2021 - 13:53
300 νέα Αντιαρματικά Milan εντάσσονται στην δύναμη πυρός του Ε.Σ - Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για ελληνοτουρκικά, F-35, Rafale, AOZ
Ενισχύεται η αντιαρματική γροθιά του ΕΣ- Φεύγει για Αίγυπτο ο Ν.Δένδιας
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα εξοπλιστικά και στα ελληνοτουρκικά: Άμεσα 300 Αντιαρματικά Milan εντάσσονται στην δύναμη πυρός των ΕΔ ενισχύοντας την αντιαρματική “γροθιά” του ΕΣ.
Ταυτόχρονα, έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συγκάλεσε ο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, λόγω εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται τα πάντα:
Η συγκρουσιακή πορεία που επέλεξε η Τουρκία, η Αίγυπτος, το θέμα των φρεγατών, η αγορά νέων μαχητικών Rafale και F-35, τα ναυπηγεία, η LOR που θα φύγει προς ΗΠΑ.
Το τελευταίο σχετίζεται άμεσα με γεωπολιτικές εξελίξεις και ανακατατάξεις στην περιοχή.
Διαβάστε επίσης:
300 αντιαρματικά MILAN για τον Ε.Σ.
Εντωμεταξύ σε μια ακόμη εξέλιξη που σχετίζεται με τα ελληνοτουρκικά, η ΓΔΑΕΕ προκήρυξε διαγωνισμό την για την προμήθεια 300 κατευθυνόμενων βλημάτων MILAN, προϋπολογισμού 9.000.000 €.
Τα υπό προμήθεια K/B θα διαθέτουν διπλή εκρηκτική κεφαλή (tandem) κοίλου γεμίσματος για διάτρηση τουλάχιστον 700mm σε ομοιογενή χάλυβα θωρακίσεων (RHA) μετά
Σκοπός η εξουδετέρωση της εκρηκτικής ενεργητικής θωράκισης (ERA) σύγχρονων αρμάτων μάχης και ΤΟΜΑ-ΤΟΜΠ, σε απόσταση τουλάχιστον 1.900 μέτρων.
Η προμήθεια εντάσσεται στο υποπρόγραμμα «Προμήθεια Κατευθυνόμενων Βλημάτων MILAN» του εγκεκριμένου από το ΣΑΓΕ Τριετούς Προγραμματισμού Εξοπλιστικών Δαπανών (ΤΠΕΔ) για τα έτη 2021-2023. O προϋπολογισμός ανέρχεται σε €9 εκατομμύρια.
Το MILAN είναι ένας από τους κυριότερους φονικούς τύπους αντιαρματικών πυραύλων του Ελληνικού Στρατού.
Τί φοβάται η Αθήνα με την Αίγυπτο
Μετά την επικοινωνία Κ.Μητσοτάκη -Αλ Σίσι, ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, συγκάλεσε έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής καθώς οι εξελίξεις αναφορικά με την Αίγυπτο και την σχέση της με την Τουρκία τρέχουν.
Ταυτόχρονα, θα μεταβεί ο ίδιος στην Αίγυπτο την ερχόμενη Δευτέρα όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Επισήμως τα θέματα που πρόκειται να συζητήσει ο κ. Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του είναι οι διμερείς σχέσεις, τα συμπεράσματα από το Φόρουμ Φιλίας, καθώς επίσης πολιτικά, οικονομικά και ενεργειακά θέματα.
Η Ελλάδα λόγω της μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε πλήρη οριοθέτηση ΑΟΖ. Η Άγκυρα φαίνεται πως έχει προτείνει στην Αίγυπτο, άλλωστε οι προτάσεις δεν…κοστίζουν, να γίνει μερική οριοθέτηση και μεταξύ Τουρκίας-Αιγύπτου!
Το αιγυπτιακό υπουργείο λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα, δυτικά του 28ου μεσημβρινού, αλλά και εκείνη που έχει με την Κυπριακή Δημοκρατία. Από τα συνολικά εννέα οικόπεδα που προκηρύσσονται από το Κάιρο, εκείνο με την ονομασία EGY-MED-W18 βρίσκεται κατά το ήμισυ στην περιοχή που συνορεύει με τη συμφωνηθείσα ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ και το υπόλοιπο στα όρια της ανακηρυγμένης τουρκικής ΑΟΖ.
Αλλωστε, η Αίγυπτος ευθύς εξαρχής, σε όλη τη διάρκεια των πολυετών διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ, ουδέποτε συμφωνούσε για μετακίνηση της γραμμής ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, σεβόμενη τις παλαιότατες απόψεις της τουρκικής διπλωματίας περί ορίου δικαιωμάτων της Αγκυρας.
Οι φρεγάτες και τα F-35 στο προσκήνιο
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός επιτετραμμένος στη χώρα μας, Τζέφρυ Πάιατ, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προμηθεύσουν την Ελλάδα με τα F-35.
Το θέμα δεν είναι μόνο τα F-35 ή οι φρεγάτες MMSC. Το θέμα είναι αυτό που είπε ο Τ.Πάιατ: H εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας!
Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο είναι έτοιμη η Ελλάδα να προχωρήσει σε μία ακόμα αγορά, μετά τα γαλλικά RAFALE.
«Η πρότασή μας είναι ακατανίκητη και δεν αφορά μόνο τις φρεγάτες αλλά ένα πλήρες πακέτο που κανείς ανταγωνιστής δεν έχει να φέρει», ήταν τα λόγια του Αμερικανού Πρεσβευτή Τζέφρυ Πάϊατ κατά τη διάρκεια συνομιλίας με Έλληνες δημοσιογράφους, ο οποίος δείχνει σίγουρος ότι η Αθήνα δύσκολα θα πει όχι στο πακέτο που αναζητά για νέες φρεγάτες, εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων ΜΕΚΟ, ναυπήγηση στην Ελλάδα, ενδιάμεση λύση.
Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έλεγαν λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των νέων δηλώσεων του Αμερικανού πρεσβευτή, ότι τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα την εβδομάδα που έρχεται, Δευτέρα ή Τρίτη, «ταξιδεύουν» ταυτόχρονα Letter Of Request (LOR) για τις ΗΠΑ και ερωτηματικές επιστολές προς τους υπουργούς άμυνας των Ευρωπαϊκών κρατών από τα οποία προέρχονται οι «μνηστήρες» του Πολεμικού Ναυτικού.
Το επίσημο έγγραφο με την υπογραφή του Νίκου Παναγιωτόπουλου καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους ν’ ανοίξουν τα χαρτιά της ενδιάμεσης λύσης κι ότι άλλο έχουν στον σχεδιασμό τους, εκτός από τα τέσσερα νέα πλοία.
Σύμφωνα με πηγές από το Επιτελείο, η επίσημη ερώτηση (LOR) για τις φρεγάτες MMSC, δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, κάτι το οποίο φέρεται να επιβεβαιώνει και η Αμερικανική πλευρά.
Τα ναυπηγεία
Ωστόσο, σε ερώτηση για τον ρόλο των ναυπηγείων Ελευσίνας που επιφυλάσσει η Αμερική, ως προς την πιστοποίησή τους για την συντήρηση των αμερικανικών φρεγατών, ο Αμερικανός Πρέσβης επιβεβαίωσε πλήρως της πληροφορίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Επιβεβαιώνω ότι το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι με πρόσθετες οικονομικές επενδύσεις η Ελευσίνα θα ήταν κατάλληλη για την ναυπήγηση των φρεγατών MMSC και ένα από τα πλεονεκτήματα που θα απορρέαν με αυτό, εάν οι MMSC ναυπηγούνταν στην Ελευσίνα/Σκαραμαγκά είναι ότι θα έφερνα και την επιπλέον δυνατότητα παροχής εργασιών συντήρησης κι υποστήριξης στις LCS (φρεγάτες)».
Για να προσθέσει εν συνεχεία ο ακόλουθος Άμυνας και Ναυτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας των ΗΠΑ, Τίμοθυ Κέτερ (Timothy Ketter):
«Η δίδυμη κλάση του MMSC είναι η κλάση FREEDOM. Επομένως θα ήταν φυσικό να ταιριάξει ένα μέρος στην Ελλάδα δεδομένου ότι το ΠΝ των ΗΠΑ θα αναπτύξει αυτό το πλοίο μελλοντικά και στην Ευρώπη. Κι αυτό γιατί η κλάση FREEDOM προορίζεται για το Ευρωπαϊκό πεδίο και η άλλη κλάση (INDEPENDENCE) προορίζεται για τον Ειρηνικό.
Οπότε θα υπήρχε ένα φυσικό μέρος που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα πλοία LCS του Ναυτικού των ΗΠΑ και στην Ελλάδα».