Ένας χωρισμός αφήνει την όρεξη σας για φαγητό και ζωή πιο πεσμένη από ποτέ. Γιατί όμως;
Ο καθηγητής νευροβιολογίας, Gert Ter Horst, εξηγεί ότι κάθε συναισθηματική αστάθεια που μας συμβαίνει γεννά άγχος το οποίο, με τη σειρά του, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα αδρεναλίνης και κορτιζόνης. Αυτό οδηγεί σε αϋπνίες και σε στομάχια που αρνούνται να κατεβάσουν φαγητό.
Βλέπετε όσο εσείς προσπαθείτε να διαχειριστείτε τη νέα τάξη πραγμάτων που επιφέρει ένας χωρισμός, τα επίπεδα άγχους είναι τόσο αυξημένα, που το σώμα σας μπαίνει σε κατάσταση πάλης ή φυγής (fight or flight mode:όρος που διατυπώθηκε πρώτη φορά από τον Αμερικανό ψυχολόγο Walter Bradford Cannon για να περιγράψει την αυτόματη αντίδραση μας όταν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ξαφνικό γεγονός ή απειλή). Αποτέλεσμα; Το φαγητό μπαίνει τελευταίο στη λίστα με τις προτεραιότητες.
Επιπλέον εξηγεί: «Οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τα συναισθήματα και τον ψυχολογικό πόνο, είναι πολύ κοντά με αυτές που ρυθμίζουν την όρεξή μας και συχνά επηρεάζουν η μια την άλλη».
Κοντολογίς, δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό στην απώλεια της επιθυμία σας για φαγητό μετά από ένα χωρισμό. Παρόλα αυτά εσείς μην παραλείψετε την εβδομαδιαία επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, αφού μόλις το σώμα σας επανέλθει από το survival mode, όχι απλώς επανέρχεται η όρεξη, αλλά θα αρχίσετε να αναζητάτε αρκετά πιο λιπαρά φαγητά ή έστω φαγητά που σας κάνουν χαρούμενους. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα σας προσπαθεί να εξισορροπήσει την κατάσταση, τόσο θερμιδικά, όσο και συναισθηματικά.
Και αυτό το στάδιο είναι μια καλή στιγμή να καλέσετε τη φίλη σας στο σπίτι για το θεραπευτικό τρίπτυχο καναπές-πίτσα-ταινία.