Το άγχος, δυστυχώς, δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των ενηλίκων. Μπορεί κάλλιστα να κατακλύσει και τις παιδικές ψυχές και καμιά φορά να προέρχεται από αιτίες που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς. Για να βοηθήσετε το μικρό σας να αποβάλλει την ένταση, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να μειώσετε την επιρροή των παραγόντων που την προκαλούν.
Αγχωμένοι γονείς
Ακόμα και όταν νομίζετε ότι κρύβετε καλά το άγχος ή την έντασή σας, εκείνα χτυπούν υπόγεια όχι μόνο εσάς αλλά και το μικρό σας. Επομένως το πρώτο βήμα είναι να εντάξετε στην καθημερινότητά σας τεχνικές χαλάρωσης (βαθιές αναπνοές, διαλογισμό, γιόγκα) και το δεύτερο να μην κρύβετε τα συναισθήματά σας από το παιδί σας γιατί πάντα πιάνει στον αέρα ότι κάτι δεν πάει καλά και αυτό έχει αντίκτυπο στην δική του ψυχολογία. Αν είστε κουρασμένοι, αγχωμένοι ή είχατε μια άσχημη ημέρα, εξηγήστε τα συναισθήματά σας στο μικρό σας για να καταλάβει ότι δεν φταίει εκείνο για τη διάθεσή σας.
Πρωινό χάος
Μια χαοτική πρωινή ρουτίνα, όπου τρέχετε διαρκώς για να προλάβετε και φωνάζετε στο παιδί σας να βιαστεί ή ανυπαρξία πρωινής ρουτίνας, μπορεί να εκτοξεύσει το άγχος του παιδιού σας στα ύψη. Φροντίστε να έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ γιατί όσο πιο κουρασμένοι τόσο πιο ανυπόμονοι γίνεστε. Φτιάξτε επίσης ένα πρόγραμμα για το πρωινό, με πέντε περίπου απλά βήματα και κρεμάστε στο δωμάτιο του μικρού σας ώστε να γνωρίζει τι έχει να κάνει. Οι προσταγές τύπου «βιάσου» δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα μιας και θα χρειαστεί να του εξηγήσετε με πιο συγκεκριμένο τρόπο σε πόση ώρα πρέπει να είναι έτοιμο (π.χ. μέχρι το τέλος ενός τραγουδιού που γνωρίζει).
Μικρές αποτυχίες
Αν δεν τα καταφέρει κάπου, είναι πιθανόν να κατακλυστεί από άγχος. Η «αποτυχία» μπορεί να αφορά σε κάποιο άθλημα ή δραστηριότητα που ακολουθεί ή ακόμα και στο ότι δεν το κάλεσαν στο πάρτυ του σχολείου. Μην προσπαθήσετε να υποβιβάσετε τα συναισθήματά του. Αντιθέτως κάντε του ερωτήσεις για το πόσο πραγματικά ήθελε τα παραπάνω. Όταν είναι πιο ήρεμο, αναλάβετε δράση. Καλέστε το παιδί που οργάνωσε το πάρτι για παιχνίδι στο σπίτι σας και μιλήστε με τον προπονητή του για το πώς να βελτιώσει τις επιδόσεις του.
Πίεση από συνομηλίκους
Η πίεση από τους συνομηλίκους και η ενδοσχολική βία ευθύνονται για υψηλά επίπεδα άγχους από μέρους του παιδιού που τις υπόκειται. Προσπαθήστε να μάθετε τι συμβαίνει. Ένας τρόπος είναι να το ρωτάτε κάθε βράδυ ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη εμπειρία της ημέρας. Αν σας αποκαλύψει ότι κάποιος το κορόιδεψε ή ήταν κακός μαζί του, πάρτε το στα σοβαρά. Αν εμπιστεύεστε τα συναισθήματά του, θα μάθει και εκείνο να τα εμπιστεύεται.
Υπερφορτωμένο πρόγραμμα
Από το σχολείο στο μάθημα κιθάρας και από εκεί στο κολυμβητήριο; Μήπως θα πρέπει να χαλαρώσετε λίγο το καθημερινό του πρόγραμμα; Είναι σημαντικό να έχει χρόνο και για παιχνίδι, το οποίο είναι σημαντικό για να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του αλλά και ελεύθερο χρόνο για να συζητάτε, να τρώτε παρέα και γενικά να βρίσκεστε οικογενειακά.
Μετακόμιση και αλλαγή σχολείου
Κάθε αλλαγή μπορεί να προκαλέσει άγχος στο μικρό σας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια μετακόμιση σε ένα καινούργιο σπίτι και σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον. Φροντίστε να το προετοιμάσετε για την επερχόμενη αλλαγή εστιάζοντας στα καινούργια πράγματα που θα γνωρίσει και όχι σε όσα θα αφήσει πίσω του. Παρουσιάστε τα θετικά και αφήστε το να εμπλακεί στην μετακόμιση. Βρείτε τρόπους επίσης για να διατηρήσει επικοινωνία με τους παλιούς του φίλους.
Η σχέση με το σύντροφό σας είναι κομβική για την ψυχολογία του παιδιού σας. Είναι φυσικό ότι ένας καβγάς, οι φωνές, οι άσχημοι χαρακτηρισμοί, του δημιουργούν ένταση και άσχημα συναισθήματα. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι από τα παραπάνω, φροντίστε να του εξηγήσετε ότι είχατε μια διαφωνία με τον σύντροφό σας αλλά ότι τώρα είστε εντάξει.
Νέο μέλος στην οικογένεια
Ένα νέο αδερφάκι ή ένας θετός γονιός ενδέχεται να προκαλέσουν άγχος σε ένα παιδί καθώς βλέπει την καθημερινότητά του να αλλάζει. Προετοιμάστε το για την έλευση του νέου μέλους και ταυτόχρονα δείξτε του ότι συνεχίζει να είναι ένα σημαντικό πρόσωπο στη ζωή σας, περνώντας χρόνο οι δύο σας. Έτσι θα νιώσει ότι ελέγχει την κατάσταση και ότι οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τη μεταξύ σας σχέση.
Πηγή: govastileto.gr