Το να πιστεύετε ότι μπορεί ένα παιδί να μην γκρινιάζει είναι πρακτικά αδύνατον. Αυτό που μπορεί όμως να γίνει είναι να κάνετε κάποια πράγματα για να τη μειώσει όσο γίνεται περισσότερο. Αυτές είναι κάποιες ενδεικτικές κατευθύνσεις:
- Δομήστε σταδιακά μια σχέση κατανόησης με το παιδί. Να εισπράττει δηλαδή το ενδιαφέρον σας και να βλέπει ότι προσπαθείτε να μπαίνετε στη θέση του για το πώς νιώθει κάθε φορά.
- Εκείνες τις φορές που γκρινιάζει, μην το επικρίνετε, ούτε να το αποπαίρνετε. Κακώς ή καλώς όλα τα παιδάκια γκρινιάζουν, οπότε θα πρέπει να δείξετε υπομονή και ανοχή.
- Χρήσιμο επίσης θα ήταν να το παροτρύνετε να εκφράζει τα συναισθήματά του με ήρεμο τρόπο για να το βοηθήσετε να δοθεί μια λύση και ταυτόχρονα να του κάνετε σαφές ότι με την γκρίνια δε λύνεται το παραμικρό.
- Αναμφισβήτητα θα πρέπει να ξεκουράζεται, να τρέφεται σωστά και να νιώθει όμορφα μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. Αν κάποιο από αυτά δεν υπάρχει, να περιμένετε ότι η γκρίνια του θα «χτυπήσει» κόκκινο!
- Όσο δύσκολο και να είναι, προσπαθήστε να μη χάνετε την ψυχραιμία σας όταν το παιδί γκρινιάζει και χειριστείτε με έξυπνο τρόπο αυτές τις καταστάσεις, όπως για παράδειγμα με τη βοήθεια του χιούμορ.
- Επειδή τα παιδιά σε πολλές περιπτώσεις γκρινιάζουν είτε για να τραβήξουν την προσοχή σας, είτε για να πετύχουν αυτό που θέλουν, αποφύγετε να παίξετε το παιχνίδι τους και ιδιαίτερα σε ζητήματα που τους έχετε ξεκαθαρίσει ποια είναι τα δεδομένα. Σε πρώτη φάση δείξτε ελεγχόμενη αδιαφορία και στη συνέχεια θυμίστε τους τη συμφωνία που έχετε κάνει κατά το παρελθόν.
Πηγή: