Η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης επηρεάζει άμεσα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του εμβρύου και αυξάνει την προδιάθεση έναντι πλήθους νόσων. Ομάδα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke στις Ηνωμένες Πολιτείες επισημαίνουν ότι η διατροφή της εγκύου καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την έκφραση των γονιδίων του εμβρύου, επηρεάζοντας έτσι όχι μόνο τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά αλλά και τους μεταβολικούς παράγοντες που αυξάνουν την προδιάθεση έναντι του διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές κατάφεραν να αλλάξουν το χρώμα του τριχώματος σε νεογνά πειραματόζωα, χορηγώντας στις μητέρες τους βιταμίνη Β12, φυλικό οξύ, χολίνη και βηταΐνη.
Τα πειραματόζωα των οποίων οι μητέρες έλαβαν τις παραπάνω ουσίες γεννήθηκαν φέροντας καφέ τρίχωμα, ενώ όσα προέρχονταν από μητέρες που ακολούθησαν κανονικό διαιτολόγιο, δίχως βιταμίνες, είχαν κιτρινωπό τρίχωμα.
Με βάση τα στοιχεία, οι αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση οφείλονται στην επίδραση των βιταμινών σε ένα τύπο γονιδίου των πειραματόζωων που φέρει την ονομασία Agouti και είναι υπεύθυνο για το χρώμα του τριχώματος.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, παρότι τα συμπεράσματα βασίστηκαν σε πειραματόζωα, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να ισχύουν αντίστοιχα και για τον άνθρωπο.
Το εν λόγω γεγονός, μάλιστα, αποδεικνύεται και από τα ευρήματα παλαιότερης μελέτης, βάσει της οποίας οι γυναίκες που τρέφονταν ελλιπώς κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνουν την προδιάθεση των εμβρύων τους έναντι του διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
«Η διατροφή των εγκύων αποδείχθηκε ότι αποτελεί βασικό παράγοντα καθορισμού των εξωτερικών χαρακτηριστικών του νεογνού αλλά και των γενεών που θα ακολουθήσουν. Για το λόγο αυτό οι γυναίκες θα πρέπει να φροντίζουν για τον εφοδιασμό του οργανισμού τους με τις απαραίτητες ουσίες», ανέφερε ένα από τα βασικά μέλη της ερευνητικής ομάδας.
Πηγή: onmed.gr