Ο επιπεφυκότας είναι μια λεπτή, διάφανη μεμβράνη που επικαλύπτει το βολβό του ματιού, τόσο στο πρόσθιο τμήμα του ματιού όσο και μέσα από τα βλέφαρα. Ο όρος «επιπεφυκίτιδα» δηλώνει τη φλεγμονή του επιπεφυκότα. Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί μόνο στο ένα μάτι ή και στα δύο. Προκαλείται από ιογενείς ή βακτηριακές μολύνσεις, αλλεργίες και χημικές ή ερεθιστικές ουσίες.
Πώς εκδηλώνεται η επιπεφυκίτιδα;
Στα συμπτώματα, που είναι αρκετά ενοχλητικά, συγκαταλέγονται τα εξής:
- ερυθρότητα του λευκού τμήματος του ματιού (σκληρός χιτώνας)
- κνησμός, ερεθισμός, αίσθημα καύσου
- έκκριμα υδαρές ή παχύρρευστο και πυώδες
- συγκόλληση των βλεφάρων, συνήθως μετά τον ύπνο
Αν η αιτιολογία είναι βακτηριακή, υπάρχει πυώδες παχύρρευστο έκκριμα. Αν είναι ιογενής, τα μάτια είναι ερυθρά και υπάρχουν εκκρίσεις υγρού. Όταν το παιδί πάσχει από βακτηριακή επιπεφυκίτιδα, μπορεί να πάσχει και από ωτίτιδα του μέσου αυτιού. Μερικές ιογενείς επιπεφυκίτιδες μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία κάτω από τη στιβάδα του επιπεφυκότα.
Η εικόνα αυτής της κατάστασης είναι πολύ πιο ανησυχητική απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα η ίδια η πάθηση. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται όταν το παιδί έχει εκτεθεί σε αλλεργιογόνες ουσίες, όπως η γύρη. Ενδέχεται να συνδέεται με τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας. Τα βλέφαρα του παιδιού μπορεί να είναι πρησμένα και να υπάρχει υδαρές έκκριμα.
Πώς αντιμετωπίζεται η επιπεφυκίτιδα;
Η θεραπεία εξαρτάται από τα αίτια. Σε ορισμένες περιστάσεις, ο παιδίατρος μπορεί να λάβει έκκριμα από το μάτι προκειμένου να εντοπίσει τα αίτια της πάθησης. Οι βακτηριακές λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικό κολλύριο και αλοιφή. Η ιογενής επιπεφυκίτιδα αυτοθεραπεύεται ύστερα από 1-2 εβδομάδες.
Για να βάλετε το κολλύριο, θα πρέπει να γείρετε το κεφάλι του παιδιού προς τα πίσω, να ρίξετε τις σταγόνες στην εσωτερική γωνία του ματιού και να τις αφήσετε να απορροφηθούν.
Το πύον καθαρίζεται με καθαρό βρεγμένο ύφασμα. Η βακτηριακή και η ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι μεταδοτικές, γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποτρέπεται η μετάδοση. Φροντίστε, λοιπόν, να πλένετε καλά τα χέρια σας και να μη χρησιμοποιείτε κοινές πετσέτες.
Τι γίνεται με την επιπεφυκίτιδα των νεογνών;
Πολλά νεογνά εμφανίζουν έκκριμα από τα μάτια. Συνήθως, αυτό συμβαίνει επειδή ο δακρυϊκός τους πόρος είναι στενός και αποφράσσεται (ανατρέξτε στη σχετική ενότητα). Ωστόσο, το έκκριμα μπορεί να οφείλεται στην επιπεφυκίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση, ο σκληρός χιτώνας είναι ερυθρός και ερεθισμένος (κάτι που δεν συμβαίνει όταν υπάρχει απόφραξη δακρυϊκού πόρου).
Η επιπεφυκίτιδα των νεογνών έχει διαφορετικά αίτια από αυτή των μεγαλύτερων παιδιών και χρήζει άλλης αντιμετώπισης. Η ερυθρότητα στα μάτια και το έκκριμα τις πρώτες εβδομάδες της ζωής μπορεί να προκληθούν από βακτήρια προερχόμενα από τον γεννητικό σωλήνα της μητέρας, αν η μητέρα έχει προσβληθεί από στελέχη του Neisseria gonorrhea ή του Chlamydia trachomatis. Μπορεί να έχετε κάποια από αυτές τις λοιμώξεις χωρίς να το γνωρίζετε, αφού δεν παράγουν συμπτώματα.
Γι’ αυτό, πολλοί συνιστούν την εξέταση των εγκύων με λήψη και καλλιέργεια κολπικού υγρού. Συνήθως, όλα τα νεογνά λαμβάνουν οφθαλμικές αλοιφές αμέσως μετά τη γέννηση, ώστε να αποτραπούν αυτές οι λοιμώξεις. Το κολλύριο μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ερυθρότητα οφθαλμών. Αυτή η καλοήθης πάθηση καλείται χημική επιπεφυκίτιδα και δεν χρήζει θεραπείας.
Πηγή: govastileto.gr