Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Γυναίκα

Έτσι βιώνει έναν χωρισμό το σώμα μας (βίντεο)

Όπως είναι γνωστό, ένας χωρισμός δε συνεπάγεται μόνο έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις αλλά και βιολογικές μεταβολές που ούτε σας περνούν από το μυαλό.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε παλαιότερα στην επιθεώρηση Journal of Neurophysiology είχε δείξει πως όταν κοιτάζουμε τη φωτογραφία ενός πρώην συντρόφου λίγο μετά το χωρισμό ενεργοποιούνται τα κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν τον πόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι νευρικές δίοδοι του σωματικού πόνου και της συναισθηματικής καταπόνησης είναι κοινές στον εγκέφαλο. Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται το χωρισμό ως μια πραγματικά επίπονη εμπειρία.

Παράλληλα, η πτώση στα επίπεδα δύο ωφέλιμων χημικών ουσιών, της ντοπαμίνης και της ωκυτοκίνης, και η σταθερή αύξηση στα επίπεδα της «ορμόνης του στρες» (κορτιζόλη) μπορεί να οδηγήσουν συνδυαστικά στην αύξηση του βάρους, τη διατάραξη του ύπνου και την έλλειψη συγκέντρωσης.

Το σώμα αντιδρά στο χωρισμό όπως στο έντονο στρες. Για παράδειγμα, όσοι πάσχουν από άσθμα εκδηλώνουν συχνότερα κρίσεις και όσοι έχουν ευαίσθητο στομάχι αντιμετωπίζουν συχνότερα κοιλιακές κράμπες και χάνουν την όρεξή τους.

Tags
Back to top button