Για τους περισσότερους από εμάς, το να αλλάζεις πετσέτα μπάνιου μια φορά την εβδομάδα είναι φυσιολογικό. Πολλοί έχουμε την εντύπωση ότι εφόσον είμαστε πεντακάθαροι μετά από ένα ωραίο καυτό μπάνιο, τότε και η πετσέτα μας θεωρείται καθαρή, τουλάχιστον για ένα διάστημα. Σωστά;
Ίσως και όχι! Παρ΄ όλο που το σώμα μας νιώθει αναζωογονημένο μετά από ένα ντουζ, η πετσέτα μπάνιου συγκεντρώνει δεκάδες εκατομμύρια νεκρών κυττάρων του δέρματος, όπως επίσης και κάθε μύκητα ή βακτήριο το οποίο επέζησε από το τρίψιμο της πετσέτας στο σώμα μας.
Επιπλέον, και εφόσον τα «ιδιωτικά μας μέρη» έρχονται σε επαφή με τις πετσέτες, οι εκκρίσεις των ούρων μεταφέρονται σχεδόν αμέσως στη βρόμικη πετσέτα.
Άντεχετε και κάτι ακόμα;
Οι περισσότερες τουαλέτες δεν είναι τόσο μακριά από την μπανιέρα και οι σταγόνες από το νερό της τουαλέτας είναι γνωστό ότι πετάγονται μακριά όταν τραβάμε το καζανάκι, αφήνοντας την πετσέτα μας εκτεθειμένη σε κίνδυνο. Μιλώντας επίσης για υγρασία, κάθε φορά που αφήνουμε μια πετσέτα μπάνιου έξω για να στεγνώσει, επιτρέπουμε ουσιαστικά στα μικρόβια να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Η υγρή ατμόσφαιρα, η οποία συνηθίζεται στο μπάνιο, είναι το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας και άλλων ανεπιθύμητων πραγμάτων
Ευτυχώς, η φροντίδα και η συντήρηση της πετσέτας δεν είναι πυρηνική φυσική. Απλά απαιτείται λίγη περισσότερη προσπάθεια απ’ ότι οι περισσότεροι καταβάλλουμε. Οι ειδικοί συστήνουν να κρεμάμε τις πετσέτες μας με τέτοιο τρόπο ώστε να στεγνώνουν τελείως (δηλαδή όχι σε ένα σωρό στο πάτωμα ή κουλουριασμένες πάνω στον νιπτήρα). Επίσης, συστήνουν την κυκλοφορία του αέρα και το γρήγορο στέγνωμα του μπάνιου, ανοίγοντας κάποιο παράθυρο ή το ανεμιστηράκι του μπάνιου. Αν οποιαδήποτε στιγμή αρχίζει η πετσέτα μπάνιου να μυρίζει παράξενα, καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι αυτή δεν είναι η φυσική μυρωδιά της αλλά η μούχλα που αναπτύσσεται. Η πετσέτα χρειάζεται οπωσδήποτε να πλυθεί.
Πάντως, ακόμα και αν ακολουθήσετε όλα τα παραπάνω βήματα, μην ξεπεράσετε ποτέ τις τρεις μέρες χρήσεως χωρίς να πλύνετε την πετσέτα μπάνιου σας προσεκτικά. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ζεστό ή καυτό νερό με απορρυπαντικό, προτιμότερα μαζί με χλωρίνη ρούχων για καλύτερο καθάρισμα.
ΠΗΓΗ: mikropragmata.lifo.gr