Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Γυναίκα

Έρευνα: Πώς συνδέεται το άσθμα στα παιδιά με την παιδική παχυσαρκία

Τα ασθματικά παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από παχυσαρκία έως την εφηβεία τους. Τα παιδιά αυτά έχουν κατά μέσο όρο 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα μέσα στην επόμενη δεκαετία, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους χωρίς άσθμα.

Η έρευνα για το άσθμα, με επικεφαλής τον καθηγητή προληπτικής ιατρικής Φρανκ Τζίλιλαντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό πνευμονολογικό περιοδικό "American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine". Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 2.171 παιδιά του νηπιαγωγείου και της πρώτης δημοτικού, που δεν ήσαν παχύσαρκα στην αρχή της μελέτης. Σχεδόν το 14% από αυτά είχαν διαγνωσθεί με άσθμα.

Σε βάθος δεκαετίας, σχεδόν το 16% των παιδιών έγιναν παχύσαρκα. Διαπιστώθηκε ότι η παιδική παχυσαρκία σχετιζόταν στενά με την εκδήλωση άσθματος. Όσα παιδιά όμως χρησιμοποιούσαν συσκευή εισπνοών, όταν είχαν κρίση άσθματος, είχαν 43% μικρότερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα.

«Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του άσθματος μπορεί να προλάβει την επιδημία παιδικής παχυσαρκίας. Ένα μέρος του προβλήματος οφείλεται πιθανώς σε ένα φαύλο κύκλο ανάμεσα στο άσθμα και στην παχυσαρκία που αλληλοτροφοδοτούνται» δήλωσε ο δρ Τζίλιλαντ.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται όλα τα ασθματικά παιδιά να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, όμως το άσθμα αυξάνει την πιθανότητα. Μια αιτία γι' αυτό είναι ότι τα παιδιά με άσθμα και γενικότερα με αναπνευστικά προβλήματα παίζουν και ασκούνται λιγότερο. Επίσης, τα φάρμακα κατά του άσθματος έχουν ως μία από τις παρενέργειές τους την αύξηση του βάρους.

Ο συνδυασμός άσθματος και παχυσαρκίας, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να συμβάλει στην εκδήλωση μεταβολικών διαταραχών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, αργότερα στη ζωή. Εξάλλου, σύμφωνα με άλλες μελέτες, η ατμοσφαιρική ρύπανση, εκτός από αναπνευστικά προβλήματα, αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας.

Πηγή: iatropedia.gr

Tags
Back to top button