Το καλοκαίρι το στιλ οφείλει να είναι αιθέριο, αέρινο, ηλιόλουστο και μίνιμαλ! Κάτι σαν το ελληνικό καλοκαίρι δηλαδή...
Ανάμεσα σε πολλές και μεγάλες τάσεις και εφήμερα trends που αναδύονται κάθε τόσο, αυτό που ξεχωρίζει με την αίγλη του είναι το κλασικό, το διαχρονικό.
Στον χώρο της μόδας, δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε τον όρο Grecian chic αναφερόμενο στην αρχαιοελληνική αισθητική και ύφος.
Λιτές γραμμές, διαφορετικοί τόνοι του λευκού, φυσικό δέρμα και εντυπωσιακά περίτεχνα κοσμήματα είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που περιγράφουν το στιλ που αναβιώνει κάθε τόσο ανάμεσα στις τάσεις.
Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη αλλά και την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου με τίτλο Contemporary Minoans, η Βρετανική Vogue αποτίει φόρο τιμής στον Μινωικό πολιτισμό και στη συνεισφορά του: στη δημιουργία ενός αιώνια κομψού στιλ. Το Grecian δεν είναι μόνο μια στιλιστική πρόταση αλλά μια ολόκληρη στάση ζωής.
Οι χιτώνες, τα διακοσμητικά μοτίβα, και τα υφαντά που χρονολογούνται πάνω από 3.618 χρόνια αποτελούν μέρος ενός ασταμάτητου αισθητικού διαλόγου ανάμεσα τον αρχαίο μινωικό πολιτισμό και σύγχρονους σχεδιαστές, όπως η Sophia Kokosalaki, το Zeus and Dione, τα Ancient Greek Sandals και σχεδιαστές κοσμημάτων όπως ο Zolotas και η Paulina Ellis.
«Το Grecian Chic δεν είναι μόνο μια τάση της μόδας, αλλά ένας όρος στενά συνδεδεμένος με την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό. Σε μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα, οι σχεδιαστές επαναπροσδιορίζουν τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας σε ένα διεθνές ακροατήριο και μετατρέπουν την ιστορία σε δημιουργικότητα», αναφέρει η Κατερίνα Φρέντζου, του Branding Heritage, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, με αντικείμενο το πολιτιστικό βάθος και το πλάτος του σύγχρονου ελληνικού σχεδίου, μέσα από ομιλίες και εκθέσεις. Το μακροπρόθεσμο όραμά της είναι η ίδρυση Μουσείου Αρχαίων Ελληνικών Ενδυμάτων.
Η εναρκτήρια εκδήλωση «Contemporary Minoans» εξερευνά πώς στοιχεία του πολιτισμού, όπως ο λαβύρινθος, ο λωτός και η μέλισσα, οι καθαρές γεωμετρικές γραμμές και χρώματα όπως το κόκκινο η ώχρα, το τιρκουάζ, μαυρο ivory και χρυσό, εξακολουθούν να αντηχούν ακόμη και σήμερα.
«Η κρητική κουλτούρα συνεχίζει να προσφέρει. Κάθε φορά που πλησιάζω στο νησί με βάρκα ή αεροπλάνο, αισθάνομαι φορτισμένη», λέει η Σοφία Κοκοσαλάκη, η οποία έχει ρίζες από το νησί. Τα αντικείμενα του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ηρακλείου (που ιδρύθηκαν στα τέλη του 20ου αιώνα) και συγκεκριμένα η Θεά των όφεων χαράχτηκαν στην μνήμη της ως παιδί και την εμπνέουν μέχρι σήμερα.
Πϊσω στη δεκαετία του 1920, ο Mario Fortuny δημιούργησε ένα label με την ονομασία «Κνωσός», για μια συλλογή από φορέματα με πιέτες. Αλλά και αργότερα στην δεκαετία του '70, ο κρητικός σχεδιαστής Γιάννης Τσεκλένης ξεχώρισε στην Νέα Υόρκη και το Παρίσι με τα ψυχεδελικά φορέματα που παρέπεμπαν στις ωραίες τοιχογραφίες και τα αντικείμενα τέχνης που βρέθηκαν στην περιοχή της Κρήτης.
Πιο πρόσφατα, ανάμεσα στις συλλογές γαι την άνοιξη/καλοκαίρι του 2017 του οίκου Chloe και Mary Katrantzou ενσωματώνονται μοτίβα από την περίφημη τοιχογραφία της Κνωσού «Ladies in Blue» με τις γυναικείες φιγούρες με μαύρους βοστρύχους γύρω από το πρόσωπο τους.
Η ιδρύτρια του Αncient Greek Sandals, Χριστίνα Μαρτίνη, από την άλλη εδραίωσε το μινωικό στιλ στο χώρο των υποδημάτων. Για τις προηγούμενες συλλογές εμπνεύστηκε και υιοθέτησε για τα δερμάτινα σανδάλια της λουράκια με μοτίβα και ιδιαίτερες πλέξεις με έντονη την αναφορά στον μινωικό πολιτισμό.
Και η Polina Sapouna-Ellis, όμως, αποτύπωσε την αρχιτεκτονική απλότητα στα εντυπωσιακά κομμάτια της.
«Η Συμμετρία, η αρχαία ελληνική αντίληψη της ισορροπίας είναι θεμελιώδης. Πιστεύω στη δύναμη της γεωμετρίας», λέει η Ellis.
H Vogue αποθέωσε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό μέσα από το κείμενό της και τον ξανασύστησε στον κόσμο, ενισχύοντας την παρουσία του στην βιομηχανία της μόδας και κρατώντας ζωντανή την φλόγα του.
Πηγή: bovary.gr