Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Γυναίκα

12 σημαντικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης που εφευρέθηκαν από γυναίκες (φωτό)

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι οι  εφευρέσεις είναι αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών, ιδίως όσες  προέρχονται από παλαιότερες δεκαετίες, τότε που οι γυναίκες δεν μπορούσαν εύκολα να διεισδύσουν στην επιστημονική κοινότητα λόγω των κοινωνικών συνθηκών.

Κι όμως μερικά από τα  πράγματα που χρησιμοποιούμε ευρέως σήμερα οφείλονται στο γυναικείο  μυαλό. Αλλωστε, είναι γνωστό πως η μητέρα των εφευρέσεων είναι η ανάγκη. Οπότε οι γυναίκες, υπεύθυνες ως επί το πλείστον για το νοικοκυριό και για τα τρέχοντα ζητήματα της καθημερινότητας, ανακάλυψαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα γα να απλοποιήσουν τη ζωή τους.

Διαβάστε μερικά από τα αντικείμενα που εφηύραν κάποιες πολύ δημιουργικές κύριες. Θα εντυπωσιαστείτε!

1) Οι χαρτοσακούλες

 Τις πρωτοδημιούργησε μια Αμερικανίδα εργάτρια ονομάτι Margaret Knight, που δούλευε σε βαμβακουργείο. Αυτή πρώτη  το 1868 έφτιαξε μια μηχανή που τις παρήγαγε – τότε μάλιστα οι χαρτοσακούλες έμοιαζαν περισσότερο με φακέλους. Ένας άντρας, ο Charles Annan, είδε τα σχέδιά της  και προσπάθησε να της κλέψει την ιδέα, όμως  η Knight  κίνησε νομικές διαδικασίες εναντίον του και τελικά  κατάφερε να κερδίσει τα δικαιώματά της πατέντας της το 1871.

2) Κέβλαρ

 Το κέβλαρ είναι ένα υλικό από τα οποίο φτιάχνονται τα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Το ανακάλυψε πρώτη η χημικός Stephanie Kwolek  και μάλιστα κατά τύχη, ενώ προσπαθούσε να τελειοποιήσει ένα υλικό για τα λάστιχα των αυτοκινήτων. Το 1966  κέρδισε την ευρεσιτεχνία για την πατέντα της.

3) Μικρές εφευρέσεις

 

Η Lillian Gilbreth ήταν μια γυναίκα που βελτίωσε πολλές εφευρέσεις με μικρούς, αλλά πανέξυπνους τρόπους. Στις αρχές του 1900 σχεδίασε τα ράφια που υπάρχουν στις πόρτες των ψυγείων, έφτιαξε ανοιχτήρια εύκολα στη χρήση και πρόσθεσε στους κάδους απορριμμάτων πεντάλ. Η ίδια μαζί με τον σύζυγό της  ήταν πρωτοπόρος στα εργονομικά. Δυο από τα δώδεκα παιδιά τους, ο  Frank Jr. και η  Ernestine Gilbreth, έγραψαν  με χιούμορ για τις εργασίες των γονιών τους σε ένα καταπληκτικό βιβλίο, που ονομάζεται «Cheaper by the Dozen».

4) Κομπιούτερ

Οι γυναίκες στην επιστήμη των κομπιούτερ έχουν ως πρότυπο την Grace Hopper, η οποία από  κοινού  με τον συνεργάτη της, τον Howard Aiken , το 1944 σχεδίασαν το κομπιούτερ του Χάρβαρντ Μαρκ Ι, μια υπολογιστική μηχανή πέντε τόνων σε μέγεθος δωματίου. Η Hopper ανακάλυψε το πρόγραμμα που μετέτρεπε τον γραπτό λόγο σε κώδικα κομπιούτερ και εισήγαγε τους όρους «bug»  και  «debugging»,  που αφορούσαν στον καθαρισμό του υπολογιστή. Το 1959 ήταν μέλος της ομάδας που δημιούργησε την COBOL,  μια από τις πρώτες σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού.

5) Μonopoly

Το γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι  που όλοι έχουμε παίξει μετά μανίας είναι δημιουργία της Elizabeth Magie, η οποία ήθελε με έναν διασκεδαστικό τρόπο να εξηγήσει την απλή θεωρία των φόρων του Henry George. Σύμφωνα με αυτή, αν οι άνθρωποι έχουν κέρδη από την περιουσία τους, άσχετα με το μέγεθός της, τελικά όλα τα χρήματά τους  θα καταλήξουν νομοτελειακά στα χέρια ενός και μόνο ανθρώπου. Το παιχνίδι της,  που ονομαζόταν  στην αρχή «Το Παιχνίδι του Νοικοκύρη»,  εκδόθηκε λίγα χρόνια αργότερα.  Το 1924  η Elizabeth πατένταρε μια αναθεωρημένη εκδοχή του παιχνιδιού. Την ίδια εποχή  βγήκαν στην αγορά και άλλα παρόμοια επιτραπέζια. Στις αρχές της δεκαετίας του  ‘30 δημιουργήθηκε ένα επιτραπέζιο με το όνομα  «Monopoly», παρόμοιο με τη σημερινή,  το οποίο  δημιούργησε ο Τσαρλς Ντάροου και  πωλούταν  από την εταιρεία των Αδελφών  Πάρκερ.    Εκείνη  την περίοδο, η  επιχείρηση  εξαγόρασε την πατέντα  της Magie μόνο για 500 δολάρια, χωρίς η ίδια να έχει πλέον κανένα δικαίωμα επί των εισπράξεων.

6) Υαλοκαθαριστήρες

Όταν η Mary Anderson δημιούργησε τους πρώτους χειροκίνητους υαλοκαθαριστήρες  το 1903, οι περισσότεροι οδηγοί είχαν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τη νέα εφεύρεση.  Θεωρούσαν ότι  είναι πιο ασφαλές να οδηγούν με βροχή  ή μέσα στο χιόνι , παρά να  σταματούν κάθε τρεις λίγο και να καθαρίζουν τα τζάμια.  Αργότερα, το 1917 μια άλλη γυναίκα εφευρέτρια,  η Charlotte Bridgwood,   βρήκε τον τρόπο να κάνει τους υαλοκαθαριστήρες  να λειτουργούν αυτόματα.   Το 1920  τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας   που είχε καταφέρει να κερδίσει έληξαν   και τότε παραδόξως  η εφεύρεσή της πήρε τα πάνω της.  Μάλιστα η  Κάντιλακ ήταν η πρώτη  που  προσάρμοσε  υαλοκαθαριστήρες σε κάθε μοντέλο αυτοκινήτου της. Το παράδειγμα της ακολούθησαν αργότερα  και πολλές ακόμα εταιρείες.

7) Πάνες μια χρήσης

Η Marion Donovan  δεν άντεχε  να πλένει τις πάνες του μωρού της κι έτσι το 1951 έφτιαξε  μια αδιάβροχη πάνα μιας χρήσεως από το υλικό που παρασκευάζονταν οι κουρτίνες μπάνιου.  Η Donovan  πούλησε την πατέντα της για ένα εκατομμύριο δολάρια στην εταιρεία  Keko Corporation, η οποία μερικά χρόνια αργότερα δημιούργησε τις πάνες μιας χρήσεως. Τα  γνωστά Pampers  πρωτοκατασκευάστηκαν το 1961.

8) Πλυντήριο πιάτων

Το πρώτο μηχάνημα που θα έσωζε τις γυναίκες από την λάντζα φτιάχτηκε το 1886 και αποτελούνταν από έναν τροχό, ένα μπόιλερ και μια σχάρα. Για να δουλέψει, χρειαζόταν  νερό με υψηλή πίεση. Την καινοτόμα αυτή εφεύρεση την πρωτοδημιούργησε η Josephine Cochrane: το περίεργο είναι πως η ίδια ήταν πολύ πλούσια και δεν την  χρησιμοποίησε ποτέ, αλλά  τη χάρισε στις υπηρέτριές της για να μην κουράζονται.

9) Διορθωτικό

Πριν ανακαλυφθεί το κομπιούτερ και το πλήκτρο delete, μια γραμματέας , η  Bette Nesmith Graham,   χρησιμοποιούσε κρυφά  λευκή τέμπερα  για να καλύψει τα λάθη της.   Πέρασε  χρόνια ολόκληρα στην κουζίνα,  προσπαθώντας να τελειοποιήσει την ανακάλυψή της, την οποία  κοινοποίησε το  1958, όποτε και δημιούργησε τη δική της εταιρεία.  Η Gillette  αγόρασε την  επιχείρησή της  τελικά το 1979 για  47.5  εκατομμύρια δολάρια.

10) Αλφαβητάριο

Σήμερα τα παιδιά μπορεί να μη διαβάζουν τα βιβλία της Adeline D.T. Whitney, όμως τα αλφαβητάρια που εκείνη δημιούργησε τους βοηθούν να μάθουν  γράμματα.

11) Apgar Score

 Πρόκειται για μια σημαντική  κλίμακα  που αξιολογεί τη σωματική κατάσταση ενός βρέφους κατά τη γέννησή του.  Σύμφωνα με αυτή, εκτιμάται η καρδιακή συχνότητα, η αναπνοή, ο μυϊκός τόνος, η αντίδραση στα ερεθίσματα και το χρώμα του βρέφους ένα λεπτό μετά από τη γέννησή τους. Tα ευρήματα επανεκτιμούνται μετά από 5 λεπτά για  μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφαλέστερα αποτελέσματα.   Αυτή τη σημαντική μέθοδο την  ανακάλυψε η αναισθησιολόγος Dr. Virginia Apgar το 1952. Η ίδια ήταν υπεύθυνη σε ένα νοσοκομείο κι  εξέταζε τα νεογέννητα ένα λεπτό   μετά τη γέννησή της,  προκειμένου να καταλάβει αν χρειάζονται ειδική φροντίδα.

12) Θαλάσσια φωτοβολίδα

 Παλιότερα η συνεννόηση μεταξύ των πλοίων, όταν συναντιούνταν στη θάλασσα,  γινόταν είτε με  σημαίες διαφορετικών χρωμάτων, είτε  με κραυγές.  Η  Martha Coston παντέταρε μεν  την ιδέα για τις θαλάσσιες φωτοβολίδες, αλλά δεν  την εμπνεύστηκε μόνη της. Στην πρακτικότητα βρήκε  κάποια σχέδια σε ένα σημειωματάριο του συζύγου της, που  είχε πεθάνει.  Εκείνη πάντως κατάλαβε την αξία τους και εργάστηκε δέκα χρόνια με  χημικούς και πυροτεχνουργούς, προκειμένου να κάνει πραγματικότητα την ευφυή  ιδέα του  άντρα της.  Στην αρχή θεωρήθηκε  απλώς διαχειρίστρια της ευρεσιτεχνίας, αλλά αργότερα   αναγνωρίστηκε και η ίδια ως εφευρέτης.

Πηγή: bovary.gr

Tags
Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button