Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

ΗΠΑ - Ακραία θερμικά φαινόμενα: Πλήττονται οι άστεγοι - Φόβοι για αύξηση των νεκρών φέτος

Το έντονο κύμα καύσωνα που κατέρριψε πρόσφατα ρεκόρ θερμοκρασίας σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες υποχωρεί αυτή την εβδομάδα σε ορισμένα μέρη της χώρας, φέρνοντας προσωρινά ανακούφιση στους Αμερικανούς. Ωστόσο, οι άστεγοι στις ΗΠΑ πλήττονται δυσανάλογα σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας, διαθέτοντας ελάχιστα ως καθόλου μέσα για να προστατευτούν από το κύμα υψηλών θερμοκρασιών που φτάνουν περίπου τους 40 Κελσίου, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ολοκληρωμένου Συστήματος Πληροφοριών για τη Θερμότητα και την Υγεία της χώρας. Παράλληλα, οι προβλέψεις αναφέρουν επικείμενη αύξηση των θανάτων από τον καύσωνα, από 2.302 ανθρώπους που ήταν πέρσι. 

«Για όσους από εμάς παλεύουν να καταπολεμιστεί το φαινόμενο της έλλειψης στέγης, η προσοχή στρέφεται στον τρόπο με τον οποίο οι ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζουν όσους δεν έχουν σταθερή στέγαση», προειδοποίησε τον Απρίλιο το Texas Homeless Network (THN), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εργάζεται για την πρόληψη και τον τερματισμό της έλλειψης στέγης, αναφέρει το ειδησεογραφικό μέσο Xinhua.

Το κόλπο για να δροσίσει γρήγορα την καμπίνα του αυτοκινήτου στον καύσωνα (Βίντεο)

Μεγαλύτερη η θνησιμότητα των αστέγων λόγω καύσωνα 

Σύμφωνα με το THN, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή επηρεάζουν δυσανάλογα τα άτομα χωρίς στέγη, τα οποία έχουν «200 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αιτίες που σχετίζονται με τη ζέστη από ό,τι τα άτομα που μένουν κάπου σταθερά».

Τα ακραία θερμικά φαινόμενα μπορούν να προκαλέσουν μια ποικιλία ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη, συμπεριλαμβανομένης της θερμικής εξάντλησης και της θερμοπληξίας, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία. 

Οι άστεγοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια σχετική με τη ζέστη ασθένεια και να πεθάνουν, εξαιτίας των περιορισμένων πόρων αντιμετώπισης που διαθέτουν, συν του ότι δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη ή φάρμακα για να αντιμετωπίσουν το οτιδήποτε, αλλά ούτε διαθέτουν αυτοκίνητο για να φτάσουν σε κάποιο νοσοκομείο εν μέσω καύσωνα. Είναι επίσης, πιο επιρρεπείς σε τροφιμογενείς ασθένειες, μιας και δεν έχουν τον τρόπο να συντηρήσουν σωστά τα τρόφιμά τους. 

Επιπλέον, η ακραία ζέστη μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχουσες παθήσεις που στατιστικά είναι πιο διαδεδομένες μεταξύ των αστέγων, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών προβλημάτων, των καρδιαγγειακών και πνευμονικών παθήσεων. 

Οι άστεγοι διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο εγκαυμάτων τρίτου βαθμού από τον ήλιο και τις καυτές επιφάνειες, καθώς και σοβαρής αφυδάτωσης.

Εν μέσω επικίνδυνης ζέστης, «οι άστεγοι είναι συνήθως οι πρώτοι που πεθαίνουν», αναφέρει το Yale Climate Connections, μια υπηρεσία ειδήσεων για την κλιματική αλλαγή, το 2023.

Κλιμάκωση των αστέγων στις ΗΠΑ

Παράλληλα, είναι ακόμα πιο ανησυχητικό το ότι ο αριθμός των αστέγων στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται, αφού ξεπέρασε τις 650.000 το 2023, το υψηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η αναφορά το 2007, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ (HUD). 

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση συνεχίζει να φροντίζει ανεπαρκώς τους άστεγους, πόσο μάλλον αναφορικά με τα μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, μιας και το 40% ζουν σε δρόμους χωρίς καταφύγιο, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια ή σε άλλους χώρους που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατοικία. 

Tags
Back to top button