Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η καλύτερη περιοχή για να ζεις: Έρευνα βαθμολογεί 173 πόλεις - Ποιες συγκέντρωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία

Ετήσια έρευνα βαθμολογεί 173 πόλεις σε πέντε κατηγορίες: σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές

Πώς μετριέται η βιωσιμότητα μίας χώρας; Η EIU βρήκε έναν τύπο για να βοηθήσει τις εταιρείες να υπολογίσουν τα επίπεδα των δυσκολιών που συναντώνται σε διάφορες πόλεις, όταν επιθυμούν να μετακινήσουν το προσωπικό τους. Η ετήσια έρευνα, σύμφωνα με τον Economist, βαθμολογεί 173 πόλεις σε πέντε κατηγορίες: σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές. Ο χάρτης δείχνει ποια βαθμολογία συγκέντρωσαν οι πόλεις φέτος.

Σε ποιες πόλεις αξίζει να ζεις

Η Βιέννη κατέκτησε την πρώτη θέση για άλλη μια φορά, κερδίζοντας τον τίτλο της πιο βιώσιμης πόλης στον κόσμο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η αυστριακή πρωτεύουσα έλαβε άριστες βαθμολογίες σε τέσσερις από τις πέντε κατηγορίες του δείκτη, αλλά η έλλειψη σημαντικών αθλητικών γεγονότων οδήγησε στο να συγκεντρώσει τη χαμηλότερη της βαθμολογία, 93,5 στα 100 στην κατηγορία πολιτισμός και περιβάλλον.

Συκοφάντες κατά της Ελλάδος-Διαμαρτυρία Τούρκων στην πρεσβεία μας στην Αδριανούπολη για τους Αλβανούς Τσάμηδες

Τρεις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις μπήκαν στην πρώτη πεντάδα: η Κοπεγχάγη, η Ζυρίχη και η Γενεύη. Αξιοσημείωτο και για τις τρεις είναι το μικρό μέγεθος του πληθυσμού τους, το οποίο τείνει να οδηγεί σε χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας και λιγότερο συνωστισμένους δρόμους και συστήματα δημόσιων μεταφορών. Δύο καναδικές πόλεις, το Κάλγκαρι και το Βανκούβερ, και τέσσερις στην Ασία και Ειρηνικό, Μελβούρνη, Σίδνεϊ, Οσάκα και Όκλαντ, συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα των πιο βιώσιμων πόλεων.

Ποιες συγκέντρωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία

Η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Δαμασκός παραμένει ριζωμένη στο κάτω μέρος του πίνακα. Η πρωτεύουσα της Συρίας ήταν η λιγότερο βιώσιμη πόλη στον δείκτη από το 2013 και συγκέντρωσε 30,7 βαθμούς το 2024. Η βαθμολογία στον τομέα της σταθερότητας είναι 20 και είναι στην ίδια θέση με το Καράτσι ως η χαμηλότερη από όλες τις πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα.

Το Κίεβο έχει, επίσης, κακή απόδοση σε αυτή την κατηγορία, γεγονός που το ωθεί στην τελευταία δεκάδα του πίνακα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Το Τελ Αβίβ μοιράζεται την ίδια κακή βαθμολογία σταθερότητας και οι βαθμολογίες του στις υποδομές και στον πολιτισμό και το περιβάλλον μειώθηκαν κατά 7,2 και 6,7 μονάδες αντίστοιχα εν μέσω του πολέμου στη Γάζα. Η ισραηλινή πόλη υποχώρησε 20 θέσεις στην κατάταξη, στην 112η θέση. Είχε τη μεγαλύτερη πτώση στη φετινή έρευνα.

Μετά από μια απότομη πτώση και ανάκαμψη κατά τη διάρκεια των ετών Covid, παγκοσμίως η μέση βαθμολογία βιωσιμότητας αυξήθηκε κατά μόλις 0,06 μονάδες το περασμένο έτος. Η κρίση κόστους διαβίωσης είναι αρνητική. Αν και ο πληθωρισμός μειώνεται σε πολλές χώρες, οι επιπτώσεις του, ιδιαίτερα στο κόστος στέγασης, εξακολουθούν να γίνονται αισθητές. Οι υψηλές τιμές επιβαρύνουν τα αποτελέσματα των υποδομών, ιδιαίτερα στην Αυστραλία και τον Καναδά. Η ποιότητα της αστικής διαβίωσης μπορεί να είναι στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία, αλλά δεν το βιώνουν όλοι το ίδιο.

Tags
Back to top button