Τον Ιούνιο του 1958, ένα τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη Μανίλα των Φιλιππίνων ανέφερε τα εξής:
«Τα υπολείμματα ενός σκελετού, που ανήκε σε «γίγαντα», ύψους 5 μέτρων και πλέον, ανευρέθησαν στην ορεινή περιοχή βορείως της πόλεως Τουάο, της Επαρχίας Καγκαγιάν, στο νησί Λουζόν. Μεταξύ άλλων, ανευρέθησαν και δόντια μήκους 7,5 εκατοστών και πλάτους 5 εκατοστών».
Στις αρχές του 20ου αιώνα, η είδηση αυτή θα είχε πέσει σαν βόμβα μεταξύ των επιστημονικών κύκλων. Την εποχή όμως που δημοσιεύθηκε, έγινε δεκτή με μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά χωρίς έκπληξη, αφού ήταν πλέον γνωστό ότι σε μακρινούς καιρούς, οι «προάνθρωποι» είχαν γιγαντιαίες διαστάσεις και ο σκελετός της νήσου Λουζόν ίσως να μην ανήκε και σε πολύ ψηλό άνθρωπο της εποχής του.
Το 1934 για πρώτη φορά ο Ολλανδός ανθρωπολόγος Ralph von Koenigswald αποκάλυψε ότι μεταξύ των προγόνων μας υπήρχαν, ενδεχομένως, και γίγαντες.
Ο Koenigswald βρισκόταν στην Καντώνα της Κίνας, όταν μία ημέρα μπήκε, από περιέργεια, σ’ ένα παλιό κινεζικό φαρμακείο, όπου δίπλα στα βάζα με ρετσίνι, υπήρχαν ταριχευμένοι κροκόδειλοι και άλλα σύνεργα της τότε Ιατρικής επιστήμης.
Στο φαρμακείο εκείνο, μέσα σ’ένα βάζο, ο Ολλανδός επιστήμονας είδε δόντια όλων των ειδών, περιλαμβανομένων και «δοντιών του δράκοντος» και δεν άργησε να διαπιστώσει ότι επρόκειτο περί ανθρώπινου κυνόδοντα γιγαντιαίων, πράγματι, διαστάσεων.
Ύστερα από προσεκτικές καταμετρήσεις και μελέτες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δόντι αυτό δεν ανήκε σε κανένα ανθρωποειδές πλάσμα, αλλά σε άνθρωπο, έστω και πρωτόγονης μορφής, που θα έπρεπε όμως να είχε κολοσσιαίες διαστάσεις, τηρουμένων των αναλογιών με το δόντι του, που είχε επιφάνεια 300 τετραγωνικών χιλιοστών.
Ο Koenigswald άρχισε από την ημέρα εκείνη να γυρίζει καθημερινά στα παλιά κινεζικά φαρμακεία, αλλά μόλις μετά από δύο χρόνια ανακάλυψε ένα παρόμοιο δόντι και το τρίτο το 1939, που ήταν και καλύτερα διατηρημένο.
Εν τω μεταξύ, ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Ολλανδός επιστήμονας δεν κατόρθωσε να ανακοινώσει τη μεγάλη ανακάλυψή του παρά το 1946 μόνο. Ένας Γερμανός εξέτασε με προσοχή τα ευρήματά του και κατέληξε κι αυτός στο συμπέρασμα ότι ανήκαν σε πρωτόγονο ανθρώπινο πλάσμα, αλλά διαφορετικό από τους ουρακοτάγκους, τους χιμπατζήδες και τα άλλα ανθρωποειδή.
Από την εποχή όμως εκείνη, οι ανακαλύψεις δοντιών γιγάντων πολλαπλασιάστηκαν. Στην Επαρχία Κβαν Σινγκ της Κίνας βρέθηκαν 7 δόντια γιγάντων και 30 στα περίχωρα της Καντώνας. Τα περισσότερα από τα δόντια αυτά βρέθηκαν μέσα σε σπήλαια, γιατί και στην Κίνα, όπως και στην Ευρώπη, τα σπήλαια χρησίμευαν, πριν από χιλιάδες χρόνια, ως καταφύγια ανθρώπων και ζώων.
Ποιας ηλικίας ήταν τα κειμήλια αυτά; Ο Koenigswald υπολόγιζε ότι έζησαν πριν από 400-600 χιλιάδες χρόνια, κρίνοντας από τα οστά άλλων ζώων γνωστής ηλικίας, που βρέθηκαν κοντά στα δόντια των γιγάντων, όπως τα προϊστορικά μαμούθ.
Τους υπολογισμούς αυτούς ερχόταν να επιβεβαιώσει το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που προσέθετε ότι ανευρέθησαν επίσης και άλλα οστά, που ανήκαν στον γίγαντα πρόγονό μας.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ», στις 14/06/1958…