Ο καθηγητής της Οξφόρδης Alister McGrath είπε τα πράγματα με το όνομά τους και έβαλε κάποιους στην θέση τους! Ο ίδιος αποκάλυψε ότι εγκατέλειψε τον αθεϊσμό για τον Χριστιανισμό επειδή πρόσφερε μια «μεγαλύτερη εικόνα των πραγμάτων».
Σε μια πρόσφατη συζήτηση για την επιστήμη και τη θρησκεία, ο καθηγητής McGrath είπε ότι ο αθεϊσμός ήταν «απελπιστικά απλοϊκός», ενώ ο χριστιανισμός πρόσφερε ένα πιο συναρπαστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσε να εξερευνήσει την επιστήμη.
«Αισθάνθηκα ότι η αθεΐα ήταν απελπιστικά απλοϊκή ή τουλάχιστον οι μορφές που ήξερα και νομίζω ότι αυτό που πραγματικά με οδήγησε στο χριστιανισμό ήταν αυτή η βαθιά αίσθηση ότι μου έδωσε μια μεγαλύτερη εικόνα των πραγμάτων», είπε.
«Έναν τρόπο να κατανοήσω τον εαυτό μου, τον κόσμο μας, αλλά και να δημιουργήσω εννοιολογικό χώρο για την επιστήμη. Με άλλα λόγια, συνέχισα να αγαπώ την επιστήμη ως κάτι που πραγματικά είχε σημασία, αλλά έχοντας ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσα να το εγκαταστήσω«.
Ο καθηγητής McGrath συζητούσε με τον Αμερικανό βιολόγο Bret Weinstein, μια από τις κορυφαίες φωνές στον «πνευματικό ιστό» που δεν πιστεύει στην ύπαρξη μιας υπερφυσικής θεότητας.
Ο Weinstein ήταν καθηγητής βιολογίας στο Evergreen State College της Ουάσιγκτον μέχρι το 2017 όταν αναγκάστηκε να σταματήσει μετά την κριτική για μια «Ημέρα Απουσίας» που πρότεινε ζητώντας οι λευκοί φοιτητές και το προσωπικό να παραμείνουν στο σπίτι τους.
Ο καθηγητής McGrath ισχυρίστηκε ότι ο Χριστιανισμός δεν απλώς «χρήσιμη λειτουργία» στην κοινωνία αλλά ότι ήταν η ύπαρξη του Θεού που έδινε νόημα στις έννοιες του σωστού και του λάθους.
«Νομίζω ότι ένα από τα σημαντικά πράγματα για την πίστη σε ένα δίκαιο Θεό είναι αυτή η βαθιά αίσθηση ότι όταν η κοινωνία πάει πολύ άσχημα, υπάρχει κάτι κατά του οποίου κρίνουμε», είπε.
«Και αν κοιτάξετε, για παράδειγμα, τη Γερμανία κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1930, βλέπετε μια αναζωπύρωση του είδους της προσέγγισης που πιθανότατα θα αποκαλούσα «φυσικό νόμο». Με άλλα λόγια, ο νόμος υπονομεύεται, στην πραγματικότητα, όλα αυτά πρέπει να υπάρχει κάποιος πάνω από αυτό που να μπορεί να πει «αυτό δεν είναι σωστό».
«Νομίζω ότι υπάρχει πολύς λόγος να σκεφτόμαστε ότι εμείς ως άνθρωποι προσπαθούμε να δούμε πώς προσαρμοζόμαστε σε μια μεγαλύτερη εικόνα. Στην πραγματικότητα σας δίνει μια αίσθηση του ποιοι είστε «