Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έλον Μασκ, ο “μεσσίας”

Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη

Στο βιβλίο του με τίτλο “Inferno”, που κυκλοφόρησε το 2013, ο Αμερικανός λογοτέχνης Νταν Μπράουν έκανε λόγο για έναν εκκολαπτόμενο ιό, κατασκευασμένο από έναν παρανοϊκό πολυεκατομμυριούχο, ο οποίος απειλεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα... Μερικά χρόνια αργότερα εμφανίστηκε ο COVID-19 (κοροναϊός), ο οποίος εισήγαγε τον κόσμο μας σε μια Νέα Εποχή.

Στο επόμενό του βιβλίο, το “Origin” (2017), ο Νταν Μπράουν αναφέρεται στη δημιουργία ενός νέου τύπου ζωής, του ανθρώπου συγχωνευμένου με τη μηχανή, όπου η τεχνολογία ενσωματώνεται στον ανθρώπινο οργανισμό: αυτή η μετανθρώπινη πραγματικότητα ακυρώνει ολόκληρη την παλιά εποχή και κάθε είδος θρησκευτικότητας. Ο μετάνθρωπος δεν έχει πια την “ανάγκη” Θεού...

Θα αποδειχθεί για μία ακόμη φορά ο Νταν Μπράουν, “προφητικός”; Δεν αποκλείεται καθόλου, εάν ληφθούν υπ' όψη οι τελευταίες δηλώσεις του γνωστού επιχειρηματία και βιομηχανικού σχεδιαστή Έλον Μασκ. Ο Μασκ, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσίασε μέσω της εταιρείας του, Neuralink, το σύστημα αλληλεπίδρασης εγκεφάλου-μηχανής, το οποίο ανοίγει τον δρόμο σ' αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε “υπεράνθρωπη γνωστική λειτουργία”. Με δυο λόγια, την ένωση του ανθρώπου με την τεχνητή νοημοσύνη, για να αποφευχθεί το σενάριο -έτσι τουλάχιστον λέει ο Μασκ- να γίνει η τεχνητή νοημοσύνη τόσο ισχυρή ώστε να μπορεί να απειλήσει την ανθρωπότητα...

Το πρώτο βήμα, σύμφωνα πάντα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι να μπορούν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν νευρολογικά προβλήματα να ελέγχουν τηλέφωνα ή υπολογιστές με τη σκέψη τους. Το σύστημα που αναπτύσσει η Neuralink αποτελείται από μια μικροσκοπική συσκευή με πάνω από 3.000 ηλεκτρόδια, προσκολλημένα σε εύκαμπτα “νήματα”, πιο λεπτά από ανθρώπινη τρίχα, τα οποία μπορούν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα 1.000 εγκεφαλικών νευρώνων. Σχετικές δοκιμές έγιναν πέρυσι σε πιθήκους, ενώ τώρα φαίνεται ότι είναι η σειρά των ανθρώπων... Πέραν αυτού, η εταιρεία έφτιαξε ένα “νευροχειρουργικό ρομπότ”, το οποίο θα μπορεί να εισάγει 192 ηλεκτρόδια στον ανθρώπινο εγκέφαλο κάθε λεπτό.

Για όλα αυτά απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι ένα εμφύτευμα (τσιπάκι) που θα ενσωματωθεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Το εμφύτευμα αυτό, που θα περιέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες, θα μπορεί να τοποθετείται στο κρανίο μας αναίμακτα από ρομπότ, αφού τα ηλεκτρόδιά του είναι τόσο λεπτά που δεν έρχονται σε επαφή με αιμοφόρα αγγεία. Από εκεί και πέρα, θα υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ του εγκεφάλου του ανθρώπου και του ηλεκτρονικού υπολογιστή, με έναν ασύλληπτα τεράστιο όγκο δεδομένων να μεταφέρονται από τη μία πλευρά στην άλλη.

Είναι γνωστό ότι ο Έλον Μασκ έχει βάλει ως σκοπό ζωής το ταξίδι του ανθρώπου στον πλανήτη Άρη. Με την αμφίδρομη λοιπόν διαδικασία που θα επιτρέπει το downloading (μεταφόρτωση) εγκεφαλικών δεδομένων, δεν θα χρειάζεται να σταλούν άνθρωποι στον Άρη· θα αρκεί να σταλούν εκεί ρομπότ που θα ελέγχονται από μυαλά στον θάλαμο επιχειρήσεων της NASA. Στη θέση, δηλαδή, του ανθρώπου θα βρίσκεται μια μηχανή, η οποία όμως θα διαθέτει τις γνώσεις και τη συνείδηση που θα περιέχονται στον εγκέφαλο του ανθρώπου! Εικονική πραγματικότητα; Ίσως. Αλλά να που το ταξίδι στον Άρη, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα να υποστεί τη διαδικασία ενός πραγματικού ταξιδιού στον “κόκκινο πλανήτη”, είναι πιο κοντά από ποτέ, κι αυτό χάρη στις ενέργειες του Έλον Μασκ...

Ιδού πώς περιέγραψε ο ίδιος ο Μασκ το εγγύς μέλλον, σε τηλεοπτική εκπομπή που μίλησε πριν από μερικούς μήνες: “Είναι ένας αναγκαίος δρόμος... Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και καλύτερη και τώρα ας υποθέσουμε ένα καλοπροαίρετο μελλοντικό σενάριο. Ακόμη και σ' αυτό το σενάριο, η ανθρωπότητα θα μείνει πίσω, δεν θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε, διότι απλούστατα είμαστε πολύ “χαζοί”... Ποιος είναι λοιπόν ο τρόπος να μην μείνουμε πίσω; Όπως λέει και το ρητό, “αν δεν μπορείς να νικήσεις, γίνε σύμμαχος”. Και είμαστε ήδη cyborgs σε κάποιο βαθμό, σωστά; Διότι έχουμε τα smartphones, τα laptops, τα smartglasses, όλες αυτές τις ηλεκτρονικές συσκευές. Σήμερα, εάν ξεχάσεις το τηλέφωνό σου αυτόματα νιώθεις σαν να έχεις χάσει κάποιο από τα άκρα σου· είναι σαν κάτι να λείπει. Οπότε, είμαστε ήδη κάτα μία έννοια cyborgs, κατά μία έννοια είμαστε ήδη σε συμβίωση με την τεχνητή νοημοσύνη, απλώς η ταχύτητα μεταφοράς των δεδομένων είναι προς το παρόν αργή [...] συνεπώς εάν λυθεί αυτό το πρόβλημα της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων από και προς άνθρωπο/τεχνητή νοημοσύνη, θα βελτιωθεί η συμβίωση που ήδη υπάρχει μεταξύ ανθρώπου και μηχανής”.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 έγινε γνωστό ότι ο Έλον Μασκ είναι πλέον ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο (πρώτος είναι ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft)! Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, η αξία της περιουσίας του αποτιμάται στα 115 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι φιλόδοξες δραστηριότητες του 49χρονου υπηκόου Νότιας Αφρικής, Καναδά και ΗΠΑ περιλαμβάνουν την εξερεύνηση του διαστήματος, γι' αυτό και ήδη το 2002 είχε ιδρύσει την ιδιωτική εταιρεία αεροδιαστημικής τεχνολογίας Space-X, με μεσοπρόθεσμο στόχο τη δημιουργία ανθρώπινης αποικίας στον πλανήτη Άρη και μακροπρόθεσμο, έναν διαστημικό πολιτισμό. Άλλωστε, στις 30 Μαΐου 2020 η Space-X πραγματοποίησε μία ιστορική εκτόξευση, αφού υπήρξε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που μετέφερε αστροναύτες στο διάστημα: συγκεκριμένα, η εταιρεία του Έλον Μασκ μετέφερε δύο Αμερικανούς αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τον πύραυλο Falcon 9 και την κάψουλα Crew Dragon...

Το μέλλον είναι εδώ. Ο Μασκ έκανε σαφές ότι όλα τα φιλόδοξα σχέδιά του, που θα αλλάξουν ριζικά τη ζωή των ανθρώπων και τις παραστάσεις μας για τον κόσμο, θα λάβουν χώρα εντός της τρέχουσας δεκαετίας! Δηλαδή, γύρω στο 2025 με 2030 θα έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση της ανθρωπότητας σ' αυτή την καινούρια φάση της ιστορίας. Κι αυτός ο “μεσσίας” των νέων τεχνολογιών, που σφραγίζει με το έργο του τη μετάβαση από την εποχή του ανθρώπου (homo sapiens) στη μετανθρώπινη κοινωνία, είναι εκείνος που μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς και όλα όσα συμβαίνουν με τον νέο κοροναϊό (COVID-19) χαράσσει τον δρόμο προς μία εντελώς καινούρια και πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Εγκεφαλικά εμφυτεύματα, εμβόλιο κατά του κοροναϊού και δίκτυο 5G συνθέτουν έναν κόσμο για λίγους, για τους “ευέλικτους στην προσαρμοστικότητα”. Οι πολλοί θα αποτελέσουν “φθαρτή περιττή ύλη” του μέλλοντος. Όσο για τους υπόλοιπους -όσους δεν λάβουν το περίφημο “χάραγμα” της Αποκαλύψεως-, εκείνοι αυτομάτως τίθενται εκτός της νέας κοινωνίας που προετοιμάζεται και οδηγούνται αναπόφευκτα στα βουνά.

Tags
Back to top button