Πριν από χρόνια οι ξένοι μας ανακοίνωσαν ότι έβγαλαν από το ημερολόγιο του WRC τον μεγαλύτερο αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι, το δικό μας αγώνα. Το Ράλι Ακρόπολις. Μετά από αυτή τη μεγάλη ήττα, αναγκαστήκαμε και δεχθήκαμε ότι τουλάχιστον θα έχουμε το ERC , αγώνας που μετράει στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Οι πιο παλιοί ποτέ δεν ασπάστηκαν το ERC. Και με το δίκιο τους. Αυτοί που έζησαν τα μεγαλεία και την αίγλη από το WRC ήταν δύσκολο να δεχθούν τον υποβιβασμό.
Και να τώρα που χάσαμε και το ERC. Δηλαδή το 2019 κανένας εργοστασιακός οδηγός, καμιά εργοστασιακή ομάδα δεν θα έρθει στη χώρα μας.
Οι άρχοντες του σπορ προτίμησαν να δώσουν τη δική μας ημερομηνία, στην Ουγγαρία. Έτσι δεν θα έχουμε ούτε Ράλι Ακρόπολις στο ERC.
Από το κακό στο χειρότερο. Κρίμα γιατί αυτοί που διοικούν το σπορ δεν σεβάστηκαν την ιστορία του μεγάλου μας αγώνα. Μια ιστορία 60 ετών. Μας «άρπαξαν» τον αγώνα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος και αφού μας υποβάθμισαν μας έδωσαν και τη χαριστική βολή. Μας έβγαλαν για το 2019 και από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ράλι .
Ποιοι ευθύνονται για αυτή την ήττα; Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες. Κακοί οργανωτές και κακοί διαπραγματευτές.
Δεν είναι η ώρα να ξεφυλλίσουμε την ιστορία μας προς τα πίσω. Ούτε είναι η ώρα να σας θυμίσουμε ότι πριν 50 χρόνια ,οι γιαπωνέζοι έμαθαν την Ελλάδα και την Ακρόπολη από τις φωτογραφίες των αγωνιστικών του WRC που ξεκίναγαν κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Τι λέει η ΟΜΑΕ για τη νέα τροπή του δικού μας αγώνα
Ο τίτλος της απάντησης είναι: Το Ράλι Ακρόπολις ανασυντάσσεται για το 2020
«Το 2019 θα είναι έτος ανασύνταξης για το Ράλι Ακρόπολις, καθώς η ΟΜΑΕ από κοινού με το Eurosport κατέληξαν στην απόφαση να μην διεξαχθεί ο αγώνας την επόμενη χρονιά. Η απόφαση είναι αποτέλεσμα της επιτακτικής, πλέον, ανάγκης να τεθούν υγιείς -οικονομικές και θεσμικές- βάσεις για το Ράλι Ακρόπολις, ώστε το 2020 να επιστρέψει στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι - κάτι για το οποίο υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία με τον Promoter του ERC.
Με πλήρη συναίσθηση της σημασίας και της Ιστορίας του Ράλι Ακρόπολις για τον ελληνικό μηχανοκίνητο αθλητισμό, και τους χιλιάδες φίλους του, η συγκεκριμένη απόφαση ήταν εξαιρετικά δύσκολη για την ΟΜΑΕ - όμως και αναγκαία για να οικοδομηθεί το σταθερό υπόβαθρο που απώλεσε, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης της χώρας μας, ο «εθνικός μας αγώνας».
Πέραν του ότι κάλυψε το 2015 -για να διασώσει το Ακρόπολις εκείνης της χρονιάς- το υπέρογκο βάρος που αφορούσε στη δέσμευση του τότε υφυπουργού Αθλητισμού για την πληρωμή του παραβόλου του αγώνα, η ΟΜΑΕ έκτοτε επωμιζόταν τις ζημίες που παρουσίαζε, κάθε χρόνο ανεξαιρέτως, το οικονομικά ελλειμματικό Ράλι Ακρόπολις. Και, επιπλέον, αναγκαζόταν να αναλαμβάνει με ίδιες δυνάμεις τη διοργάνωση του αγώνα και όχι με «εξωτερικούς συνεργάτες» - επιβαρύνοντας, έτσι, υπέρ το δέον, τα κορυφαία στελέχη της που έτσι κι αλλιώς προσέφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.
Η διαιώνιση του προβλήματος δεν είχε τίποτα καλό να προσφέρει ούτε στον αγώνα, ούτε στον ελληνικό μηχανοκίνητο αθλητισμό.
Η κρισιμότατη συμβολή των συνδιοργανωτών μας -της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Λαμιέων-, όπως επίσης και των χορηγών μας ΕΚΟ και SEAJETS, εξασφάλιζε την ορθή και επιτυχημένη διοργάνωση του αγώνα, καθώς και τις υποχρεώσεις προς τον Promoter. Σε καμία περίπτωση, όμως, η ΟΜΑΕ δεν είναι αυτή που θα επιβαρύνει τους συνδιοργανωτές και χορηγούς του αγώνα με βάρη που δεν τους αναλογούν.
Τα βάρη αυτά δεν θα είχαν δημιουργήσει το υφιστάμενο ασθενές οικονομικό υπόβαθρο του Ράλι Ακρόπολις αν οι υπόλοιποι φορείς, που είχαν διαδοχικά δεσμευθεί για την υποστήριξη του αγώνα τα τελευταία τέσσερα έτη, κάλυπταν τις σαφείς δεσμεύσεις τους - κάτι που, μέχρι σήμερα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν έχει συμβεί.
Η σημασία της έλλειψης ισχυρού κρατικού υποστυλώματος του Ράλι Ακρόπολις πολλαπλασιάζεται αν αναλογιστεί κανείς πως χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο σαφές ότι ένας διεθνής αγώνας αυτοκινήτων, σε πρωταθλήματα μεγάλης εμβέλειας και παγκόσμιας προβολής, δεν μπορεί να υπάρξει δίχως τη συμμετοχή της ύψιστης διοίκησης του κράτους που τον ζητά και τον διοργανώνει.
Με λίγα λόγια, η ανάληψη ενός κορυφαίου αγώνα Ράλι έχει ήδη μετατραπεί αποκλειστικά σε αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης, με σαφές και ορατό αντάλλαγμα την προβολή της χώρας σε όλο τον κόσμο - με όλα τα πολιτισμικά και τουριστικά οφέλη που αυτή αποφέρει.
Κατά συνέπεια, ελπίζοντας στην καλή συνεργασία της ΓΓΑ και του Υπουργού, καθώς και του ΕΟΤ, και εκτιμώντας την απόλυτη εμπιστοσύνη των συνδιοργανωτών και χορηγών της σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, η ΟΜΑΕ θα αφιερώσει όλες τις δυνάμεις της για να διαμορφώσει ένα υγιές πλαίσιο, οικονομικό και θεσμικό, ώστε από το 2020 το Ράλι Ακρόπολις να διοργανώνεται σε υγιείς βάσεις - κάτι απολύτως απαραίτητο για οποιαδήποτε σκέψη περαιτέρω ανάπτυξής του».