Ολοένα και περισσότερες εκκλησίες προσφέρουν ψωμί χωρίς γλουτένη για τη Θεία Κοινωνία, κυρίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά το Βατικανό αποδοκιμάζει αυτήν την πρακτική.
Αρκετές εκκλησίες στη Νότια Καρολίνα προσφέρουν στους ενορίτες την επιλογή να έχουν ψωμί χωρίς γλουτένη κατά τη διάρκεια της Θείας Κοινωνίας, αλλά το Βατικανό λέει ότι η γλουτένη είναι στην πραγματικότητα ένα απαραίτητο μέρος της ιερής τελετής.
Το θέμα έχει προκαλέσει μια συζήτηση μεταξύ αυτών που υποφέρουν από δυσανεξία στη γλουτένη και ορισμένους επισκόπους.
Η Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας άρχισε πρόσφατα να χρησιμοποιεί ψωμί χωρίς γλουτένη κατά τη διάρκεια των λειτουργιών, ανέφερε το The Post and Courier, ώστε τα μέλη που διαγνώστηκαν με δυσανεξία να μπορούσαν να λάβουν τη Θεία Κοινωνία με ψωμί και κρασί.
Η κοιλιοκάκη είναι μια ανοσοποιητική αντίδραση στη γλουτένη (μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη) που μπορεί να βλάψει τα έντερα και να προκαλέσει δυσάρεστα επακόλουθα όπως ναυτία και διάρροια. Για πολλούς από τους περίπου 3 εκατομμύρια Αμερικανούς που πάσχουν από τη νόσο, είναι ένας δύσκολος δρόμος που απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση όσων καταναλώνονται (και η γλουτένη υπάρχει σε πολλά προϊόντα).
«Είναι μια εύκολη χειρονομία που πρέπει να κάνουμε για να απλώσουμε ένα χέρι καλωσορίσματος», δήλωσε ο αιδεσιμότατος Adam J. Shoemaker, από την Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Στεφάνου.
Ωστόσο, δεν είναι όλες οι εκκλησίες που σκέφτονται ότι το ψωμί χωρίς γλουτένη είναι μια καλή ιδέα. Η Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσε στην Υπηρεσία Τροφίμων ότι τίποτα δεν άλλαξε τη στάση του Βατικανού σχετικά με είδη ψωμιού που παρέχονται κατά τη διάρκεια της Θείας Κοινωνίας.
«Για να είναι το ψωμί έγκυρο για την Ευχαριστία, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από σιτάρι, να περιέχει αρκετή γλουτένη για να φτιαχτεί το ψωμί, να είναι απαλλαγμένο από ξένα υλικά και να μην επηρεάζεται από τυχόν μεθόδους παρασκευής ή ψησίματος που θα άλλαζαν τη φύση του. Η ποσότητα γλουτένης που απαιτείται για την εγκυρότητα σε αυτό το ψωμί δεν καθορίζεται από το ελάχιστο ποσοστό ή το βάρος, αν και όστια (καθολικών) που δεν έχουν γλουτένη θεωρούνται άκυρα».
Ο Andrew Menke, εκτελεστικός διευθυντής της Γραμματείας Θρησκευτικής Λατρείας, δήλωσε στο TODAY Food ότι ορισμένες ενορίες μπορούν να χρησιμοποιούν κάποια είδη που έχουν εγκριθεί από το Βατικανό με ελάχιστα περιεχόμενα γλουτένης και να τα αποκαλούν «χωρίς γλουτένη».
Ο Menke είπε επίσης ότι τα άτομα με κοιλιοκάκη είναι ευπρόσδεκτα να «λάβουν την Ευχαριστία υπό τη μορφή μόνο οίνου» εάν ανησυχούν για αρνητική αντίδραση σε οποιαδήποτε γλουτένη.