Έχουμε αναφερθεί ξανά στο “Bestia di Torino”, όταν ο θηριώδης 4κύλινδρος κινητήρας του ξαναπήρε μπροστά μετά από έναν αιώνα, το 2014.
Για να ξαναθυμηθούμε την ιστορία, ο Βρετανός Duncan Pittaway χρειάστηκε 10 χρόνια για να αποκαταστήσει το FIAT S76 που είχε φτιαχτεί για να κατακτήσει η ιταλική εταιρεία το ρεκόρ ταχύτητας. Κι αυτό επειδή, πέρα από τη σπανιότητά του, που καθιστούσε απαραίτητη την εξαρχής ανακατασκευή κάποιων εξαρτημάτων, το αυτοκίνητο είχε ενσωματωμένες στον κινητήρα αεροπλάνου της FIAT προηγμένες τεχνολογίες όπως οι τετραβάλβιδες κυλινδροκεφαλές και η τριπλή ανάφλεξη. Πώς αλλιώς να έβγαζε τους 300 ίππους που χρειάζονταν για το ρεκόρ;
Οι Ιταλοί είχαν φτιάξει μόνο δύο S76, ένα από τα οποία λέγεται ότι χρονομετρήθηκε στα 290 km/h, στο Long Island το 2012. Μετά ήρθε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Το πώς το ένα πλαίσιο βρέθηκε στην Αυστραλία με διαφορετικό κινητήρα, παραμένει μυστήριο. Λέγεται ότι είχε πουληθεί προηγουμένως σε κάποιον Ρώσο πρίγκιπα, που η τύχη του παραμένει άγνωστη μετά την επανάσταση του 1917. Το άλλο αυτοκίνητο το διέλυσε η FIAT ώστε να μην μπορέσει κανείς να το αντιγράψει.
Ο Pittaway αγόρασε το πλαίσιο από την Αυστραλία, του έβαλε τον κινητήρα που είχε η FIAT στην Ιταλία κι έφτιαξε εξαρχής το κιβώτιο των 4 σχέσεων από τα γνήσια τεχνικά σχέδια των Ιταλών.
Το αυτοκίνητο έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στο Goodwood Festival of Speed του 2015. Ο Pittaway μάλιστα το οδήγησε στη διαδρομή των 240 km από το Bristol μέχρι το Goodwood, όπως θα δείτε στο video αμέσως παρακάτω:
Ο Pittaway όμως δεν περιορίστηκε στο ταξίδι αυτό και στην ανάβαση της ιστορικής διαδρομής του λόφου του Goodwood, που έκανε αμέσως μετά. Εμφανίστηκε και στο φετινό Members’ Meeting του Goodwood, όπου γύρισε αρκετές φορές την ομώνυμη πίστα στο πλαίσιο του S.F. Edge Trophy κι έπιανε στις ευθείες τα 210 km/h (στις 1.000 rpm) και μετά φρέναρε με τον… χειρομοχλό! Παρακολουθήστε τον να δαμάζει το τέρας:
Πηγή: Κλεάνθης Τριανταφυλλίδης,